Petua fotografi bunga iPhone: Tangkap yang terbaik dengan model iPhone 12 Pro

Apple berkongsi siaran Bilik Berita yang menggambarkan fotografi bunga iPhone yang menakjubkan pada minggu lepas, tepat pada masanya untuk hari cinta. Laporan terperinci itu termasuk panduan daripada Nathan Underwood of Tulipina yang terkenal, salah satu studio reka bentuk bunga terkemuka di dunia. Menurut studio,

Model iPhone 12 Pro turut memperkenalkan Pengimbas LiDAR, yang membolehkan autofokus 6x lebih pantas dalam pemandangan cahaya malap dan potret mod Malam apabila digabungkan dengan kuasa A14 Bionic, Deep Fusion pada semua kamera untuk foto yang dipertingkatkan dalam mana-mana persekitaran, dan Smart HDR 3, yang menggunakan pembelajaran mesin untuk melaraskan imbangan putih, kontras, tekstur dan ketepuan foto secara bijak untuk imej yang kelihatan semula jadi.

Selepas membaca artikel itu dengan teliti, saya mencuba garis panduan di bawah untuk lebih memahami fotografi bunga dengan iPhone 12 Pro Max saya. Jadi, mari bawa iPhone (siri iPhone 12 Pro) itu berjalan-jalan.

Seperti yang dinyatakan oleh Nathan, seseorang harus mencari cahaya semula jadi yang tersebar, idealnya datang ke sisi, dan cari tempat dengan teduhan yang konsisten. Segmen seterusnya untuk difokuskan ialah latar belakang, yang semudah mencari warna, hitam dan biru terhadap cahaya.

Catatan: Pastikan subjek muncul.

Pencahayaan adalah salah satu aspek yang paling kritikal semasa menangkap keindahan bunga. Anda perlu mencari cahaya lembut yang menangkap flora dengan bayang minimum, bintik gelap dan butiran penuh. Jika anda merakam di luar rumah, pastikan anda menangkap imej pada waktu emas, iaitu matahari petang.

Perhatikan imej yang saya lampirkan di sini. Kedua-dua imej itu ditangkap di luar; satu diambil dalam cahaya matahari yang terang, yang memberikan imej yang membosankan pada keseluruhannya.

Walau bagaimanapun, imej lain ditangkap pada selang masa yang sama, walaupun dengan cahaya kecil. Ini bermakna cahaya objek adalah sedemikian rupa sehingga ia datang dari sisi tetapi diagihkan sama rata di seluruh bunga.

Semasa anda cuba menangkap bunga dalam Mod Potret, anda akan melihat banyak pilihan cahaya juga, jika anda ingin mengubah suai pencahayaan dan bermain dengan bunga dalam imej.

Bunga anda harus mempunyai warna kelabu, warna atau warna yang lebih terang sebagai latar belakang. Elakkan mempunyai dinding, cetakan blok atau sesuatu di sepanjang garisan sebagai latar belakang kerana itu akan menyimpang fokus objek.

Objek utama perlu mempunyai fokus tunggal kanta (dalam kes ini, bunga). Ia pasti dikelilingi oleh objek sekunder, seperti daun, pasu yang cantik, reben jika ia adalah sejambak, dsb. Objek ini dirujuk sebagai objek sekunder dan selalunya bukan elemen fokus dalam imej.

Cuba pastikan objek sekunder seminimum mungkin. Tidak mengapa untuk menangkap perkara yang disenaraikan di atas sebagai imej kedua, tetapi jangan akhirnya mengklik seluruh bilik untuk menjadikan imej itu lebih bijak.

Apabila ia datang untuk menetapkan bingkai untuk gambar bunga, tidak ada cara yang betul. Walau bagaimanapun, terdapat kaedah yang boleh membantu anda memaksimumkan kesan bunga anda. Pastikan bunga anda diletakkan di tengah supaya bingkai itu terisi secara sama rata. Untuk hasil yang lebih baik, condongkan iPhone sedikit untuk menambah dimensi dan kedalaman pada bunga anda.

Ini adalah kedudukan paling sukar untuk menangkap gambar pegun. Anda perlu berhati-hati tentang menetapkan bingkai yang betul untuk menangkap keindahan objek (di sini bunga) yang anda cuba tangkap. Eksperimen dengan faktor ini untuk menetapkan bingkai yang betul:

Majoriti profesional cuba menangkap bunga dengan sudut lebar dan rendah. Ini kerana sudut rendah menambahkan langit pada latar belakang meningkatkan daya tarikan visual imej.

Satu lagi kelebihan menangkap imej sudut rendah adalah untuk menjadikan objek anda kelihatan lebih besar daripada mereka. Jatuh ke dalam tanah dan cuba klik imej, dan bunga anda akan kelihatan lebih tinggi dan lebih ketara daripada biasanya. Mengambil gambar sudut lebar boleh menjadi sedikit rumit dan selalunya menangkap bunga dengan megah jika dilakukan dengan betul.

Walaupun salah satu helah paling berisiko, ini selalunya boleh membawa kepada tangkapan yang cantik. Mengisi seluruh bingkai dengan bunga tunggal menghasilkan gambar yang kukuh, mempamerkan butiran terkecil bunga itu.

Tangkapan sengit seperti itu sering muncul sebagai karya agung, jadi latih kemahiran ini dengan bersungguh-sungguh, kerana betul dikatakan bahawa setiap bunga adalah jiwa yang mekar di alam semula jadi.

Adalah penting untuk menangkap imej supaya warna bunga kita diperbesarkan. Maknanya taburan warna mesti dijaga semasa menetapkan bingkai, jadi bunga kita diserlahkan, jika tidak dimuliakan. Berikut ialah imej untuk rujukan anda.

Dengan Apple menyediakan ProRAW untuk model iPhone 12 Pro dengan keluaran iOS 14, merakam banyak objek telah menjadi menarik, sama ada astrofotografi pada waktu malam atau bunga pada waktu siang.

Nathan Underwood lebih suka menggunakan Adobe Lightroom untuk mengedit imej Pro RAW. Tetapi, dia sangat percaya dalam menggunakan pratetap daripada apl Foto itu sendiri yang membolehkan dia bermain dengan tanaman atau nisbah bidang, pendedahan dan juga ketepuan.

Petua Pro: Gunakan alat Penapis Radial untuk meningkatkan hanya bunga dalam imej. Penapis ini membolehkan anda memilih bunga tunggal dan mengedit kawasan tertentu itu.

Untuk memahami kesan ini dengan lebih baik sedikit, fikirkan untuk memerhati bunga dengan mata kasar. Anda boleh melihat kesan bunga yang lebih kuat jika dibandingkan dengan objek lain. Inilah keindahan penapis Radial.

Kebanyakan pengeditan pada foto anda boleh dilakukan menggunakan apl Foto itu sendiri dan tidak memerlukan sebarang latihan profesional. Melaraskan pangkas atau nisbah bidang, pendedahan, ketepuan dan kehangatan, mengurus tahap kontras ialah tahap asas yang boleh diurus menggunakan apl Foto itu sendiri.

Terdapat aplikasi penyuntingan foto yang sangat baik tersedia di App Store untuk mengubah suai gambar mengikut kehendak anda. Saya lebih suka Adobe Lightroom, tetapi senarainya lebih panjang daripada yang anda fikirkan.

Jenis pro: Main dengan kehangatan imej dan laraskan tahap ketepuan untuk membuat gubahan imej supaya bunga boleh menonjol dalam bingkai.

Sedikit usaha di sana sini, sedikit usaha untuk mendapatkan bingkai yang betul, dan di sana anda pergi. Anda telah mendapat apa yang diperlukan untuk menangkap gambar bunga yang sempurna itu. Mari kembangkan pengetahuan dan kongsi petua untuk foto fotografi bunga menggunakan model iPhone 12 Pro.

Beritahu saya pendapat anda di bahagian komen di bawah.

Anda mungkin ingin melihat:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *