Perundingan percuma oleh ahli farmasi untuk ahli kad PAssion sehingga 31 Okt, Berita Kesihatan & Berita Teratas

SINGAPURA – Ahli farmasi komuniti menyediakan konsultasi percuma untuk ahli kad PAssion sehingga 31 Okt untuk membantu orang ramai yang mempunyai pertanyaan berkaitan kesihatan tentang isu seperti ubat mereka.

Sesi itu boleh dilakukan secara maya melalui Zoom, atau secara bersemuka di farmasi komuniti terpilih, kata Cik Yong Pei Chean, presiden Persatuan Farmaseutikal Singapura, yang bekerjasama dengan Persatuan Rakyat untuk inisiatif itu.

Sesi bermula pada 20 Sept, pada permulaan Minggu Farmasi, yang bertujuan untuk meningkatkan kesedaran tentang peranan ahli farmasi dalam industri penjagaan kesihatan dan bagaimana mereka boleh membantu pesakit menguruskan isu berkaitan ubat.

Sesi fizikal akan tersedia sehingga 31 Okt, manakala sesi maya akan berakhir pada Ahad (26 Sept).

Menteri Negara Kanan Kesihatan Koh Poh Koon, bercakap dalam acara maya pada hari Sabtu sebagai sebahagian daripada Minggu Farmasi, berkata ahli farmasi komuniti adalah antara profesional penjagaan kesihatan yang paling mudah diakses oleh orang ramai dan telah memainkan peranan penting di tengah-tengah pandemik Covid-19.

Mereka memberikan nasihat mengenai pertanyaan berkaitan kesihatan seperti keperluan pemakanan, vaksinasi dan langkah kesihatan pencegahan, tambahnya.

Beliau berkata inisiatif menyediakan perundingan percuma akan membantu orang ramai mendapat pemahaman yang lebih baik tentang ubat-ubatan dan kesihatan mereka.

Ahli kad PAssion boleh mendaftar di sini. Maklumat lanjut mengenai inisiatif ini juga boleh didapati di laman web kad PAssion.

Pada bulan September, sebagai sebahagian daripada Minggu Farmasi, satu siri infografik kesihatan dan berkaitan farmasi, serta aktiviti interaktif, telah disiarkan di pelbagai platform media sosial.

Topik yang ditampilkan termasuk pengurusan diabetes, penyakit biasa merentas kumpulan umur yang berbeza, promosi kesihatan termasuk vaksinasi dan peranan ahli farmasi sebagai rakan kongsi kesihatan.

Acara Minggu Farmasi edisi tahun lalu memenangi Anugerah Kempen Promosi Kesihatan Persekutuan Farmaseutikal Antarabangsa 2021, yang mengiktiraf program yang bertujuan meningkatkan celik kesihatan awam.

Persatuan Farmaseutikal Singapura juga kerap mengeluarkan kandungan untuk orang ramai di laman webnya, termasuk topik seperti membasmi mitos berkaitan Covid-19.

Kami telah mengalami beberapa masalah dengan log masuk pelanggan dan memohon maaf atas kesulitan yang berlaku. Sehingga kami menyelesaikan isu tersebut, pelanggan tidak perlu log masuk untuk mengakses artikel ST Digital. Tetapi log masuk masih diperlukan untuk PDF kami.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *