Permainan mudah alih popular ‘Fortnite’ Epic Games mungkin tidak kembali di App Store selama bertahun-tahun

Kes mahkamah Epic Games lwn. Apple telah tamat tetapi drama itu diteruskan. Kini, Epic mahu Apple mengembalikan akaun pembangunnya tetapi gergasi teknologi Cupertino telah memberikan Epic laluan yang lebih panjang untuk kembali. Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Epic Tim Sweeney berkongsi di Twitter bahawa Apple mahu semua rayuan mahkamah ditamatkan sebelum mempertimbangkan pengembalian semula akaun pembangun syarikat, yang boleh mengambil masa bertahun-tahun.

Pada tahun 2020, apabila permainan Fortnite Epic telah dialih keluar daripada App Store dan akaun pembangunnya telah ditamatkan kerana melanggar peraturan App Store, Apple berkata bahawa ia bersedia untuk mengalu-alukan Fortnite kembali ke iOS App Store jika Epic Games bersetuju untuk bermain mengikut peraturan. Pada masa itu, pembangun bukan sahaja menolak tawaran itu tetapi juga memfailkan beberapa tindakan undang-undang terhadap Apple di bahagian yang berlainan di dunia: AS, UK, EU dan Australia.

Sebelum keputusan mahkamah, Epic telah meminta Apple mengembalikan akaun pembangunnya supaya syarikat itu boleh melancarkan semula permainan Fortnite di Korea Selatan untuk mengambil kesempatan daripada undang-undang yang akan datang. Permintaan itu ditolak. Selepas keputusan mahkamah, Epic memfailkan rayuan tetapi ia juga membayar Apple $6 juta sebagai ganti rugi seperti yang diarahkan oleh mahkamah. Pada masa itu, kami berkata bahawa Epic mahu membiarkan masa lalu berlalu dan membuka jalan untuk kembali. Penilaian kami betul.

Dalam e-mel yang dikongsi oleh En. Sweeney, Epic Games “bersetuju dengan Apple bahawa kami akan bermain mengikut peraturan yang sama seperti orang lain.” Tetapi Apple mahu memastikan pemaju menunggu, peguam gergasi teknologi itu menulis kepada Epic bahawa;

“Apple telah menggunakan budi bicaranya untuk tidak mengembalikan semula akaun program pembangun Epic pada masa ini. “Selain itu, Apple tidak akan mempertimbangkan sebarang permintaan lanjut untuk pengembalian semula sehingga penghakiman mahkamah daerah menjadi muktamad dan tidak boleh dirayu.”

sekarang, @Encik. Sweeney menuduh Apple melakukan kesalahan sekali lagi dan mengatakan bahawa pergaduhan akan diteruskan. Dia menulis,

Fortnite tidak seharusnya disenaraihitamkan kerana mencabar perjanjian yang mengandungi syarat yang didapati oleh mahkamah sebagai menyalahi undang-undang yang memaksa Apple ke atas semua pembangun sebagai syarat akses kepada iOS. Kita akan bergaduh terus. Keperluan untuk tindakan kawal selia dan perundangan adalah lebih jelas berbanding sebelum ini.”

— Tim Sweeney (@TimSweeneyEpic) 22 September 2021

Baca Lagi:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *