Perkara yang perlu ditakluki oleh OS Chrome seterusnya

Bukan berita Android biasa anda gabungan pelbagai nasihat, cerapan dan analisis dengan wartawan Android veteran JR Raphael.

Psst: Datang dekat. Saya ada rahsia yang ingin saya kongsikan dengan anda. Ia adalah sesuatu yang kita yang menggunakan Chromebook dalam kehidupan seharian telah lama mengetahuinya tetapi sesuatu yang sebahagian besar orang (dan sebahagian besar orang yang menulis tentang perkara ini, dalam hal ini) masih belum menyedari sepenuhnya.

sedia? Ini dia: Sedikit demi sedikit, sedikit demi sedikit, OS Chrome pada tablet telah bertukar menjadi pengalaman yang semakin mengagumkan. Dengan setiap bulan yang berlalu, hampir, Google menambahkan sentuhan yang lebih menggilap dan sedikit lebih kuasa ke dalam persekitaran. Dan dengan kemas kini terbaharu, yang diumumkan minggu ini, pengalaman tablet Chromebook tiba-tiba berasa sangat padu hampir, berani saya katakan, lengkap.

Namun begitu, di sebalik semua kemajuan itu, satu bahagian teka-teki itu masih kehilangan peluang besar-besaran dan setakat ini yang diabaikan oleh Google dan rakan kongsi pembuatan perkakasannya nampaknya ditakdirkan untuk menerimanya.

Perjalanan Chrome OS

Kami akan mendapat peluang yang menarik itu dalam satu minit. Mula-mula, izinkan saya membuat sandaran, kerana terdapat banyak perkara yang perlu dibongkar di sini dan melainkan anda antara sebilangan kecil yang mengikuti berita OS Chrome dengan teliti, kebanyakannya mungkin bukan pengetahuan umum. Google, anda lihat, telah berusaha untuk menyelaraskan dua platform utamanya, Android dan OS Chrome, untuk tahun. (Dan ya, saya tahu: Untuk masa yang paling lama, semua yang anda dengar adalah bagaimana syarikat itu ditakdirkan untuk membunuh salah satu daripada sistem pengendalian tersebut dan menggabungkannya menjadi satu entiti. Naratif itu, cukup untuk dikatakan, adalah menyesatkan. dan terlepas realiti sebenar, yang berada di hadapan muka kita selama ini.)

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, usaha penjajaran Android-Chrome-OS telah mendapat wap dengan cepat dengan Chromebook menjalankan apl Android secara asli, menggunakan elemen antara muka seperti Android kiri dan kanan, dan datang dalam pelbagai bentuk tablet fizikal.

Dua setengah tahun yang lalu saya berkata Chromebook secara berkesan adalah “tablet Android” baharu dengan Google meletakkan beratnya tepat di belakang persediaan itu sebagai kenderaan skrin besarnya yang mesra sentuhan pada masa hadapan. Sejak itu, aliran itu hanya meningkat pesat, dengan tablet Android tradisional menjadi nota kaki seperti niche, hampir tidak ditangani dalam alam semesta teknologi mudah alih Google dan pengalaman tablet OS Chrome menerima perhatian dan sokongan tetap.

Dan itu membawa kita kembali ke minggu ini, apabila Google mengeluarkan salah satu kemas kini terbesar pada persediaan tablet Chromebook sejak sekian lama: pelancaran perisian yang membayangkan semula sepenuhnya cara anda menggunakan Chromebook dalam bentuk tertumpu sentuhan dan pada asasnya membawanya selaras dengan standard gerak isyarat Android 10 semasa.

Itu termasuk gerak isyarat leret ke atas untuk kembali ke skrin utama anda, leret-dan-tahan gerak isyarat untuk mengakses antara muka Gambaran Keseluruhan sistem, dan gerak isyarat leret-masuk-dari-kiri untuk berundur selangkah. Terdapat beberapa kelainan khusus Chromebook yang ditambahkan ke dalam persamaan seperti keupayaan untuk meleret ke atas sekali dengan pergerakan pendek untuk menarik ke atas dok desktop lalai yang kini disembunyikan-oleh (yang nampaknya telah menjadi “Rak Pantas”) tetapi secara keseluruhannya , ia sangat banyak adaptasi daripada susunan Android, hanya dilaraskan sedikit untuk masuk akal untuk borang Chromebook.

Dan itulah kuncinya: Jika anda telah menggunakan telefon Android baru-baru ini, mendapatkan Chromebook dalam keadaan tabletnya kini terasa serta-merta biasa. Perkara yang sama akan berlaku tidak lama lagi untuk pengalaman penyemak imbas Chrome sebenar pada Chromebook, yang sedang dalam proses dikemas kini untuk menampilkan reka bentuk yang lebih mesra sentuhan, mengingatkan Android, dengan elemen tambahan sedia seret dan lepas jalur tab untuk pengurusan tab berasaskan sentuhan yang lebih mudah.

Gerak Isyarat OS ChromeGoogle

Dan ingat: Penyemak imbas Chrome pada Chromebook, walaupun dalam mod tablet itu, pada terasnya adalah penyemak imbas Chrome yang sama yang anda perolehi pada mana-mana komputer meja. Ini bermakna ia memberi anda pengalaman penyemakan imbas berkaliber desktop satu perbezaan yang akan dihargai oleh sesiapa yang pernah cuba melakukan kerja sebenar daripada peranti mudah alih dan dalam kebanyakan kes, ia datang dengan pilihan untuk beralih kepada papan kekunci peringkat komputer riba dan pad jejak yang berkebolehan, juga. Apabila bercakap tentang produktiviti dan serba boleh, tiada perbandingan antara itu dan apa yang anda dapat dengan tablet Android tradisional.

Dan itu tidak mengatakan apa-apa faktor keselamatan dan nilai: Chromebook dikemas kini secara universal terus oleh Google, tanpa campur tangan pengilang atau kelewatan yang tidak boleh dimaafkan dengan perisian baharu dan peningkatan keselamatan yang dilancarkan setiap beberapa minggu ke setiap peranti semasa, tanpa mengira siapa yang membuatnya. Terima kasih kepada beberapa penambahbaikan baru-baru ini, kebanyakan model kini menerima kemas kini tersebut secara penuh tujuh hingga lapan tahun dari masa pelancaran mereka.

Tujuh hingga lapan tahun kemas kini berterusan yang tepat pada masanya membandingkannya dengan kemas kini yang tidak teratur dan tidak boleh dipercayai selama dua tahun yang anda akan dapat jika anda bernasib baik pada mana-mana tablet Android, dan anda boleh melihat ke mana kami pergi dengan ini. Bagi sesiapa yang benar-benar mengambil berat tentang pengalaman pengkomputeran mereka dan mempunyai persekitaran yang paling selamat, mementingkan privasi dan dioptimumkan prestasi, tiada justifikasi untuk membeli tablet Android biasa lagi.

Dan dengan itu (wah!), kami akhirnya bersedia untuk berfikir ke hadapan untuk masa depan.

Mahkota Chrome OS seterusnya

Baiklah, jadi kembali ke kawasan yang perlu ditakluki oleh OS Chrome. Apabila anda melihat jenis tablet yang orang ramai beli hari ini, apakah yang anda nampak? Data khusus mungkin agak sukar diperoleh, tetapi kita boleh mengumpulkan gambaran keseluruhan yang luas tentang perkara yang berlaku dengan mudah.

Trend besar, tidak menghairankan, ialah Apple cenderung menjadi pemain yang paling menonjol dalam jualan tablet dengan kira-kira 36% daripada pasaran seluruh dunia, menurut statistik terkini IDC. Tetapi perkara seterusnya yang sangat menarik untuk tujuan semasa kami.

Penjual tablet di tempat kedua, sekali lagi tidak mengejutkan, hampir selalu adalah Samsung. Tetapi di sebalik semua liputan luar biasa yang diberikan kepada tablet berharga tinggi syarikat, data lepas IDC menunjukkan “majoriti penghantarannya” telah “terdiri daripada peranti siri E dan A yang lebih rendah”. Hmmm.

Pemain yang paling penting kepada AS seterusnya dalam senarai ialah Amazon, yang menggunakan Android sebagai asas untuk sistem pengendalian tablet tersuainya sendiri. Dan rasa apa? Tablet terlaris Amazon semuanya murah dengan $50 Fire 7 mendahului pek, mengikut metrik semasa tapak. Secara keseluruhan, sebenarnya, 10 tablet terlaris Amazon terdiri daripada lapan peranti berjenama Fire, dengan harga purata $82.50.

Jadi mengapakah tablet Android tradisional masih digantung dan Chromebook sebagai tablet gagal menangkap, erm, terbakar? Jawapannya ada di depan mata kita: Apabila bercakap tentang pengalaman tablet yang tidak berkaitan dengan Apple, orang ramai nampaknya mencari pilihan yang murah dan selalunya bersaiz kecil. Dan walaupun anda pasti boleh menemui Chromebook dalam julat sub-$200, sistem yang lebih rendah itu lazimnya adalah komputer riba bersaiz penuh yang agak sampah tanpa sokongan skrin sentuh. Anda tidak akan menjumpai peranti Chrome yang mampu sentuh dengan harga 82 dolar yang sudah pasti.

Google boleh terus menambah baik pengalaman tablet OS Chrome semahu-mahunya dan kami yang menggunakan Chromebook sebagai sebahagian daripada persediaan produktiviti kami akan berterima kasih tetapi jika ia mahu konsep itu berkembang dengan ketara, ia pastinya seperti menggalakkan penciptaan daripada papan tulis Chrome yang murah yang akan bersaing dengan sepupu tablet Android kelas kedua mereka yang lapuk akan membantu. Sama ada kita memikirkan tentang orang yang membeli peranti untuk kanak-kanak atau mengambil papan tulis sekunder, tambahan untuk kegunaan mudah mereka sendiri, jelas di situlah permintaan berada.

Dan anda tahu apa lagi? Sebaik sahaja orang mula melihat bagaimana OS Chrome dalam bentuk tablet digunakan dan perkara yang mampu dilakukannya sekarang, Google akan mempunyai masa yang lebih mudah untuk menjualnya dengan tanggapan untuk menerima platform untuk produktiviti juga.

Jangan lupa juga, bahawa Chromebook telah melihat pertumbuhan kukuh yang konsisten sejak beberapa tahun kebelakangan ini, peningkatan ketara 19% tahun ke tahun dalam jualan pada suku keempat 2019 dan bahawa ramai pelajar secara praktikalnya dibesarkan mengenai perkara itu, terima kasih kepada mereka. peranan penting dalam pendidikan. Benih semua ditanam. Seseorang hanya perlu menyiram mereka.

Sudah, Google telah melonjakkan bentuk tablet asalnya dan mencipta alternatif yang unggul. Kini tiba masanya untuk ia menyelesaikan tugas dengan OS Chrome dan meletakkan apa yang tinggal pada tablet Android tradisional daripada kesengsaraannya. Dan mengisi bahagian asas platform ini pasti kelihatan seperti langkah yang wajar untuk sampai ke sana.

Daftar untuk surat berita mingguan saya untuk mendapatkan lebih banyak petua praktikal, cadangan peribadi dan perspektif bahasa Inggeris yang jelas tentang berita yang penting.

Surat Berita AI

[Android Intelligence videos at Computerworld]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *