Perjanjian HTC Google tidak akan menyelesaikan masalah Pixel terbesarnya

Bukan berita Android biasa anda gabungan pelbagai nasihat, cerapan dan analisis dengan wartawan Android veteran JR Raphael.

Kadangkala, berita besar boleh mengambil sedikit masa untuk diproses.

Saya telah menghabiskan beberapa hari yang lalu memikirkan tentang pendedahan minggu lepas bahawa, ya, Google sedang membeli sekeping HTC. Pengumuman itu bukanlah sesuatu yang mengejutkan yang dijangkakan oleh orang ramai, anda tahu, “HOLY HELL, GOOGLE MENYERAP SEORANG LAGI KESELURUHAN PEMBUAT TELEFON!” pelbagai tetapi ia masih agak ketara.

Google, seperti yang anda pasti tahu sekarang, telah membayar $1.1 bilion untuk membawa sekumpulan pakar telefon pintar HTC ke dalam pekerjaannya. Kebanyakan orang itu nampaknya sudah bekerja dengan Google pada produk Pixel syarikat. Jadi dengan kata lain, Google mengupah pasukan bekas kontraktornya yang berdedikasi untuk membantu mencipta peranti masa depannya.

Saya mungkin tidak perlu menyatakan bagaimana ia menyokong tanda-tanda cita-cita besar yang kita lihat pada permulaan perjalanan Pixel Google. “Jika anda melihat Pixel Google sebagai ‘Just Another Android Phone’,” saya menulis pada musim luruh lalu, “anda kehilangan perkara yang benar-benar penting.” Anda tahu apa yang saya dapat, bukan?

Program Pixel mengambil masa di mana percubaan pemilikan Motorola yang berumur pendek berhenti, tetapi dengan satu perbezaan utama: Kali ini, Google mencipta dan mengawal peranti sepenuhnya mengikut syaratnya sendiri dan tanpa sebarang parameter atau pengehadan yang sedia ada. Kali ini, organisasi pembuat telefon adalah sebahagian daripada Google sendiri dan bukan syarikat berasingan yang luas dengan bagasinya sendiri. Dan kali ini, seperti yang saya tulis hampir tepat setahun yang lalu, pertaruhannya sangat tinggi:

Dengan cara projek dan keutamaan Google berkembang, Android dengan sendirinya … tidak lagi dijamin untuk menangani semua matlamat masa depan syarikat. Dan Google tidak lagi bersedia untuk duduk diam dan menonton tanpa berdaya apabila orang lain memanipulasi dan memesongkan penglihatannya yang lebih luas.

Jadi itu membawa kita kembali ke hari ini. Membelanjakan berbilion wang untuk beberapa aset pembuatan telefon pintar HTC jelas memberikan Google lebih banyak gas untuk mencipta dan membangunkan sepenuhnya produk perkakasannya sendiri. Dari perspektif perniagaan, kami tahu sebab Google mahu perkara itu. Apa yang kita tidak tahu dan apa yang saya belum yakin sepenuhnya ialah berapa banyak perbezaan yang akan dibuat oleh bahan api tambahan itu.

Fikirkan tentangnya: Diketepikan Nitpicks, telefon Pixel Google pada asasnya telah menjadi kejayaan kritikal sejak awal. Walaupun setahun selepas debutnya, telefon itu kekal sebagai standard perbandingan yang mana semua peranti Android lain dipegang dan secara amnya tidak menguntungkan mereka. Itu kebanyakannya disebabkan oleh kehebatan Pixel di kawasan di mana pembuat peranti Android lain tidak boleh (atau tidak akan) bersaing.

Walau bagaimanapun, yang penting, tanyakan kepada rata-rata pengguna telefon pintar yang tidak mementingkan teknologi tentang pendapat mereka tentang Pixel dan apa yang anda mungkin akan dapat sebagai balasan ialah pandangan mata berkilat. Google mungkin kedudukan Pixel sebagai peranti arus perdana dan juga memasarkannya sedemikian, sehingga satu tahap, tetapi ia masih belum berjaya menembusi dinding wangi Samsung itu dan menjadikan telefonnya memberi kesan dalam apa-apa pengertian yang luas dan praktikal.

Itulah cabaran kritikal dan semua bakat kejuruteraan di dunia tidak dapat membantu mengatasinya. Kami telah melihat banyak telefon yang luar biasa datang dan pergi hampir tanpa disedari di alam Android, terutamanya di Amerika. Kualiti mereka hanyalah sebahagian kecil daripada keseluruhan teka-teki dan hampir menjadi tidak relevan. Tanpa ketersediaan di mana-mana dan mesej pemasaran yang berkesan, hampir tidak ada sesiapa yang melihat, memikirkan, atau membeli barang-barang terkutuk itu dan mereka tenggelam dalam kesamaran tanpa pernah membuat percikan yang bermakna.

Pixel generasi pertama secara mengelirukan disebut-sebut sebagai “Verizon eksklusif” di AS, yang bermaksud tiada pembawa lain akan menjualnya di kedainya atau dalam talian. Sudah tentu, anda boleh membeli telefon secara terus daripada Google dan menggunakannya pada hampir mana-mana rangkaian, tetapi itu tidak bermakna dalam erti kata yang besar (dan bukan sesuatu yang kebanyakan orang akan sedar tanpa meluangkan masa untuk menyelidik subjek). Walaupun kelihatan bodoh bagi kita yang tahu, sebahagian besar orang di Amerika hampir 88% daripada semua pembeli telefon pintar, menurut analisis lewat musim panas oleh The NPD Group masih membeli telefon mereka daripada pembawa.

Realiti yang terhasil adalah mudah: Jika anda mahu peranti anda penting kepada orang ramai, anda perlu mendapatkannya di semua rak kedai, bukan hanya satu pembawa. Anda perlu memastikan orang ramai melihat peranti itu dan boleh membelinya dengan mudah di mana-mana sahaja, dan anda perlu memastikan mereka tahu sebab peranti itu lebih baik daripada alternatif berjenama yang lebih dikenali.

Saya tidak tahu bahawa adalah adil untuk mengharapkan Google mencapai apa-apa pada skala itu dengan percubaan pertamanya pada telefon sedia holistik dan arus perdana. Dan saya tidak tahu bahawa Google sendiri berhasrat atau menjangka untuk mencapai apa-apa yang hampir dengan tahap itu terus keluar dari pintu gerbang, sama ada. Semua tanda menunjukkan bahawa syarikat itu mempunyai matlamat yang lebih sederhana dengan pusingan awal ini dan yang tidak dapat dielakkan penuh ke dalam bersaing untuk status bahagian pasaran utama masih belum bermula.

Apa yang perlu dilihat ialah jika itu cabaran yang akhirnya akan dapat dikuasai oleh Google dan jika ya, berapa lama masa yang diperlukan untuk masa itu tiba. Kami sudah tahu Google boleh mencipta telefon Android yang hebat. Mempunyai beberapa fikiran terbaik HTC secara dalaman sudah pasti akan menjadikan usaha tersebut lebih cekap, tetapi langkah seterusnya yang akan memberikan ujian yang paling penting dan tidak pasti daripada semua.

Twitter Perisikan Android

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *