Pepijat Menyebabkan Twitter Berkongsi Data Lokasi Pengguna iOS Secara Tidak Sengaja

Dengan semua cakap-cakap tentang beberapa contoh Facebook tidak melindungi data pengguna malah memberikannya dengan sengaja, kami tidak boleh melupakan saluran media sosial yang lain. Memandangkan Instagram dan SnapChat boleh menyebabkan anda terdedah juga. Malah, Twitter baru-baru ini menyalahkan pepijat untuk data lokasi pengguna iOS secara tidak sengaja dikongsi.

Twitter entah bagaimana menjadi lebih daripada perbualan. Ia adalah alat jualan, ia adalah alat politik, ia adalah alat keluhan. Banyak, banyak perkara, tetapi bila-bila masa anda menggunakan alat sedemikian, anda akan membiarkan diri anda terbuka kepada potensi kelemahan dalam platform.

Pada hari Isnin Twitter mengumumkan platform mereka secara tidak sengaja mengumpul dan berkongsi data lokasi untuk pengguna iOS dengan salah satu “rakan kongsi yang dipercayai” mereka. Ini dimungkinkan oleh pepijat.

Tetapi kebanyakan pengguna yang terjejas mempunyai lebih daripada satu akaun Twitter pada aplikasinya. Twitter berkongsi kod pos atau bandar pengguna dengan rakan kongsi mereka yang tidak dinamakan. Ini dilakukan semasa proses pengiklanan membeli dan menjual tera iklan.

“Disebabkan pepijat dalam Twitter untuk iOS, kami secara tidak sengaja mengumpul dan berkongsi data lokasi (di peringkat poskod atau bandar). Kami telah membetulkan pepijat itu, tetapi kami ingin memastikan kami berkongsi lebih banyak konteks di sekeliling ini dengan anda,” tweet akaun itu, “Sokongan Twitter.” Mereka menambah pautan untuk maklumat lanjut.

Pautan ini seterusnya mengatakan bahawa jika anda seorang pengguna Twitter iOS dengan berbilang akaun dan “mengikut serta menggunakan ciri lokasi yang tepat” bahawa mereka mungkin “mengumpul data lokasi secara tidak sengaja” semasa anda menggunakan apl itu walaupun “anda menggunakan mana-mana akaun lain pada peranti yang sama yang anda tidak menghidupkan ciri lokasi yang tepat.”

Telefon Data Lokasi Berita Twitter

“Secara berasingan,” pautan itu menambah, “kami berhasrat untuk mengalih keluar data lokasi daripada medan yang dihantar kepada rakan kongsi yang dipercayai semasa proses pengiklanan yang dikenali sebagai pembidaan masa nyata. Pengalihan lokasi ini tidak berlaku seperti yang dirancang.”

Walau bagaimanapun, mereka juga mengakui bahawa mereka “mengkaburkan” data yang dikongsi dengan pasangan mereka supaya satu-satunya maklumat yang dikongsi adalah kod pos atau bandar.

Twitter menegaskan bahawa maklumat itu tidak boleh digunakan untuk menentukan alamat anda atau memetakan pergerakan anda, kerana rakan kongsi itu tidak menerima pemegang Twitter atau ID akaun yang “boleh menjejaskan identiti anda di Twitter.”

Twitter terus menjelaskan bahawa rakan kongsi pengiklanan memadamkan maklumat itu selepas masa yang singkat dan bahawa pepijat yang menyebabkan maklumat itu dikongsi adalah cacat.

Walau bagaimanapun, mereka beralih daripada merujuk kepada syarikat lain sebagai “rakan kongsi yang dipercayai” kepada “rakan kongsi pengiklanan.” Mengapakah mereka meninggalkan data akaun, walaupun semasa “kabur”, terbuka kepada pengiklan mereka pada mulanya? Terdapat terlalu banyak soalan dalam hal ini, dan ia meletakkan Twitter sangat banyak pada pesawat yang sama seperti Facebook.

Adakah anda mempunyai berbilang akaun Twitter pada apl iOS? Adakah anda bimbang data anda bocor? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.

Terima kemas kini tutorial terkini kami.

Laura telah menghabiskan hampir 20 tahun menulis berita, ulasan dan op-ed, dengan lebih daripada 10 tahun itu juga sebagai editor. Dia telah menggunakan produk Apple secara eksklusif selama tiga dekad yang lalu. Selain menulis dan menyunting di MTE, dia juga menjalankan program semakan tajaan tapak tersebut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *