Penyunting teks terbaik untuk iPhone dan iPad pada tahun 2021

Kebanyakan pengguna memilih aplikasi pengambilan nota seperti OneNote dan Apple Notes untuk mengatur pemikiran. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kelebihan untuk memilih editor teks berbanding aplikasi pengambilan nota yang lengkap, terutamanya untuk penulis profesional. Sebagai contoh, anda boleh fokus pada teks dan tidak terganggu oleh pilihan pengeditan yang tidak berkesudahan seperti penyerlah, jenis fon, saiz, dsb.

Selain itu, perkongsian juga berfungsi dengan lancar kerana ia adalah teks biasa yang berfungsi dengan baik dengan mana-mana perisian. Jika anda sedang mencari editor teks terbaik pada iPhone atau iPad, baca bersama untuk memilih satu yang memenuhi keperluan anda.

iA Writer membawa rupa minimalis, dan anda mempunyai beberapa pilihan konfigurasi untuk dipilih. Saya suka pilihan fon yang tersedia – Mono, Duo dan Quattro. iA Writer menghapuskan semua gangguan yang sering ditemui dalam perisian pemprosesan perkataan biasa dan membolehkan anda menumpukan pada aspek yang paling kritikal – Teks.

iA Writer menyokong Markdown juga. Perisian ini membolehkan anda melihat pratonton dokumen dalam format HTML untuk menilai bagaimana keadaan akan kelihatan apabila ia diterbitkan di Medium atau WordPress.

Saya suka bagaimana pengguna boleh menyerlahkan pelbagai bahagian draf, seperti kata adjektif, kata nama, kata keterangan, kata kerja dan kata sendi dalam pelbagai warna supaya anda boleh melihat baki keseluruhan artikel anda. iA Writer juga menawarkan pratonton PDF bernombor secara langsung selari dengan teks yang anda sunting. Lihat dengan serta-merta cara dokumen anda diterjemahkan ke dalam halaman PDF semasa anda mengedit.

Ketersediaan

iA Writer tersedia pada Android, iOS, Windows dan Mac. Dan perkara yang menyegarkan ialah, ia adalah pembayaran sekali untuk setiap platform. Tiada langganan diperlukan. Tiada percubaan percuma disertakan.

harga: $29.99

Muat turun

Editor teks Werdsmith mendakwa untuk menghidupkan iPhone, iPad dan Apple Watch anda (Tunggu! Apa?) dalam studio penulisan. Itu dakwaan yang berani, tetapi selepas menguji perisian selama seminggu, saya boleh berpegang pada janji tinggi syarikat.

Saya suka pilihan penyesuaian pada tawaran itu. Anda boleh memilih daripada lima tema tersuai dan banyak pilihan pemformatan. Tambahkan huruf tebal, condong dan tajuk semasa anda menaip, atau gunakan salah satu alat penulisan novel atau penulisan skrip yang hebat yang secara automatik menonjolkan karya anda.

Werdsmith menyebut folder sebagai ‘Projek.’ Anda boleh mencipta Projek dan menambah seberapa banyak entri padanya. Saya suka cara apl menawarkan ritual penulisan dan matlamat perkataan untuk memotivasikan anda.

Ketersediaan

Werdsmith mengikuti model langganan. Apl ini tidak tersedia pada Windows dan Android.

harga: Percuma (Pembelian dalam apl bermula dari $4.99)

Muat turun

Draf ialah salah satu penyunting teks kegemaran saya di luar sana. UI licin, licin dan ia hanya berfungsi di luar kotak. Tidak seperti apl lain yang membawa anda ke skrin utama, Draf membuka menu pengeditan teks secara automatik untuk membolehkan anda mula menulis semasa dalam perjalanan.

Semua entri baharu masuk ke dalam Peti Masuk. Apabila di sana, anda boleh Teg mereka untuk organisasi, Benderakan mereka untuk kepentingan atau Arkibkannya untuk simpanan jangka panjang. Pilihan penyuntingan teks termasuk segala-galanya daripada fon tersuai dan kawalan ke atas jarak, ketinggian baris dan margin.

Aplikasi ini juga menyokong pelbagai tema dan ikon aplikasi untuk menyesuaikan pengalaman. Perkongsian lancar dan integrasi apl pihak ketiga ialah fungsi kegemaran saya tentang Draf. Dengan satu ketikan, anda boleh menyimpan draf anda ke Apple Files, iCloud Drive, Evernote, OneDrive, Google Drive, Google Docs dan juga menyiarkan ke platform WordPress. kemas!

Ketersediaan

Draf ialah perisian eksklusif Apple. Ia boleh diakses pada iPhone, iPad, Mac dan Apple Watch serta disertakan dengan percubaan percuma selama 7 hari.

harga: Percuma (Pembelian dalam apl bermula dari $2.99)

Muat turun

Scrivener menggabungkan semua alatan penulisan yang anda perlukan untuk membuat draf pertama anda. Aplikasi ini direka bentuk untuk mengingati penulisan dalam bentuk panjang. Semua bahagian teks dalam Scrivener disepadukan sepenuhnya dengan alat penggarisnya, jadi bekerja dengan gambaran keseluruhan manuskrip anda hanya dengan satu ketikan.

Bagi penyelidikan, anda boleh menulis penerangan berdasarkan gambar, menyepadukan video atau PDF, dan semua bahan penyelidikan itu hanya dua ketikan dari antara muka utama. Ia lebih baik pada iPad. Anda boleh memanfaatkan skrin besar dan melihat dua dokumen bersebelahan.

Saya menghargai cara Scrivener menawarkan kawasan nota yang berasingan dalam setiap bahagian untuk mencatat idea. Ia berguna apabila anda menjalankan berpuluh-puluh pemikiran untuk pelbagai bahagian novel atau buku.

Bagi pilihan eksport, anda boleh berkongsi fail dalam Word, PDF atau teks biasa. Aplikasi ini menggunakan Dropbox untuk menyegerakkan data antara peranti.

Ketersediaan

Scrivener tersedia pada Mac, iPhone, iPad dan Windows.

harga: $19.99

Muat turun

Bear lebih kepada aplikasi mengambil nota dahulu. Apl ini terkenal dengan antara muka pengguna yang intuitif dan menggunakan UI yang kelihatan licin dengan nota dan tag pada menu hamburger. Menggunakan Bear Notes, anda boleh menyaksikan dengan mudah perhatian syarikat terhadap UI.

Selepas menulis nota, anda boleh mengetik butang maklumat di penjuru kanan sebelah atas dan melihat perkataan, aksara, perenggan, masa baca dan pilihan eksport nota.

Bagi mengeksport, anda boleh menukar nota semasa kepada PDF, HTML, imej JPG, Dokumen dan banyak lagi. Siapa yang tidak suka menambah tema? Sekurang-kurangnya, saya lakukan. Ia memberikan berbilang pilihan tema, termasuk gelap, kontras tinggi, merah, tema salji dan banyak lagi. Aplikasi mudah alih Bear Notes adalah kegembiraan untuk digunakan. Rasanya, kelihatan lebih gilap dan responsif daripada saingan.

Ketersediaan

Bear hanya berfungsi dengan peranti Apple, bermakna ia hanya tersedia pada iPhone, iPad, Mac dan Apple Watch. Syarikat itu kini sedang mengusahakan editor baharu dan versi web.

harga: Percuma (Pembelian dalam apl bermula dari $1.49)

Muat turun

Pergi melalui senarai apl di atas dan pilih editor teks yang anda rasa selesa dan memenuhi keperluan anda. Semasa anda melakukannya, beritahu kami editor teks untuk iPhone yang anda ambil dengan alasan dalam ulasan di bawah.

Anda juga mungkin suka membaca siaran ini:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *