Penyepaduan rantaian blok menjadikan ERP sebagai platform kerjasama

Memandangkan rantaian blok terus matang dan mendapat penerimaan dalam bidang selain daripada mata wang kripto, vendor ERP sedang berusaha untuk menyepadukan teknologi lejar yang diedarkan sebagai rekod yang boleh dikesan dan tidak berubah untuk segala-galanya daripada manifes penghantaran dan rantaian bekalan kepada penyelenggaraan peralatan dan sistem penyelesaian pertikaian.

“Ini sangat nyata dan sesuatu yang kami teruja secara agresif,” kata Brigid McDermott, naib presiden Pembangunan Perniagaan Blockchain di IBM. “Apa yang dilakukan oleh blockchain ialah menyediakan sistem rekod kepercayaan antara syarikat yang berbeza.”

Nilai yang dicapai melalui penyepaduan rantaian blok dengan sistem ERP bukan dengan mencipta dan mengalihkan maklumat baharu ke dalam lejar yang diedarkan, tetapi dengan menarik data sedia ada daripada sistem perusahaan dan dapat mengawal ketat dengan siapa ia dikongsi.

Lapan puluh peratus daripada data korporat dunia berada dalam silo, menurut McDermott. Walaupun janji data besar sentiasa menjadi keupayaan untuk mengumpul cerapan yang lebih besar, pemilik maklumat itu menyimpannya dekat dengan dada kolektif mereka, bimbang apabila ia dikeluarkan, mereka akan kehilangan kelebihan daya saing.

Blockchain tidak hanya menyelesaikan masalah akses data atau perkongsian; ia juga menyelesaikan masalah keyakinan.

“Kebenaran blockchain memberi anda keyakinan bahawa anda boleh mengawal maklumat anda dan memberikan akses hanya kepada mereka yang anda mahu berikan akses kepada,” kata McDermott. “Ia adalah kebebasan untuk berasa seperti saya melakukan apa yang sesuai dengan kepentingan perniagaan saya dengan dapat berkongsi apa sahaja yang saya mahu, bila-bila masa saya mahu, dengan cara yang tidak berubah, dipercayai, selamat.”

Apa itu blockchain

Blockchain ialah lejar elektronik — serupa dengan pangkalan data hubungan — yang boleh dikongsi secara terbuka di kalangan pengguna awam atau persendirian dan yang mencipta rekod transaksi yang tidak boleh diubah, setiap satu dicap masa dan dikaitkan dengan yang sebelumnya.

Setiap rekod atau transaksi digital dalam urutan dipanggil blok (maka namanya), dan ia membenarkan sama ada set pengguna terbuka atau terkawal untuk mengambil bahagian dalam lejar elektronik. Setiap blok dipautkan kepada peserta tertentu.

IBM, blockchain, MaerskMaersk

Sembilan puluh peratus barangan dalam perdagangan global dibawa oleh industri perkapalan lautan setiap tahun. Sistem blockchain baharu daripada IBM dan Maersk bertujuan untuk mengurus dan menjejak jejak kertas berpuluh juta kontena penghantaran dengan mendigitalkan rantaian bekalan.

Blockchain hanya boleh dikemas kini melalui konsensus antara peserta dalam sistem, dan apabila data baharu dimasukkan, ia tidak boleh dipadamkan. Blockchain mengandungi rekod yang benar dan boleh disahkan bagi setiap transaksi yang pernah dibuat dalam sistem itu.

Platform terkemuka untuk pembangunan blockchain hari ini ialah Hyperledger, konsortium industri sumber terbuka yang dibentuk oleh Yayasan Linux, dan Ethereum, platform tersuai yang diperkenalkan pada 2013 oleh pemaju perisian berusia 19 tahun, Vitalik Buterin.

Platform Ethereum pada asalnya digunakan untuk mengesahkan pembayaran dalam talian, tetapi keupayaannya berkembang di bawah Yayasan Ethereum bukan untung Switzerland.

“Terdapat beberapa orang lain yang muncul juga, walaupun mereka belum mempunyai tahap sokongan pembangun yang sama,” kata Paul Brody, Peneraju Inovasi Global untuk Blockchain di EY (dahulunya Ernst & Young). “Kedua-duanya adalah sumber terbuka dan sementara syarikat seperti IBM dan SAP serta EY bekerjasama rapat dengan asas pentadbir untuk platform ini, mereka tidak dikawal oleh vendor utama.”

Yayasan Linux mengumumkan projek perisian baharu di bawah konsortium terbuka Hyperledger yang bertujuan mencipta alat kerjasama untuk membina rangkaian perniagaan blockchain — atau kontrak pintar — dan penggunaannya merentasi lejar yang diedarkan.

Projek baharu, yang dipanggil Hyperledger Composer, ialah bahasa pemodelan berdasarkan JavaScript dan dengan sokongan API REST, yang membolehkan bukan pembangun dan pembangun memodelkan rangkaian perniagaan mereka. Bahasa ini juga menyokong pemodelan perhubungan dan peraturan pengesahan data.

Sebagai contoh, semua rangkaian perniagaan blockchain berkongsi elemen tertentu, seperti aset, peserta, identiti, urus niaga dan pendaftaran. Dengan teknologi lejar teragih sedia ada, mungkin sukar bagi organisasi untuk mengambil kes penggunaan perniagaan blockchain dan memetakan konsep ke dalam kod yang sedang berjalan.

Seperti internet itu sendiri, keupayaan blockchain terus berkembang dengan ciri baharu atau aplikasi tambahan. Memandangkan ia tidak dikawal oleh satu pusat kawalan kerana mungkin terdapat dengan pentadbiran sistem, tiada satu pun titik kegagalan. Dalam perusahaan, secara teorinya, tidak ada keperluan untuk profesional IT untuk memantau keselamatan pada pangkalan data blockchain.

Terdapat beberapa kegunaan umum untuk platform blockchain. Blockchain awam membenarkan sesiapa sahaja untuk melihat atau menghantar urus niaga selagi ia adalah sebahagian daripada proses konsensus; blockchain swasta hanya mempunyai bilangan nod yang telah dipilih terlebih dahulu yang dibenarkan untuk menggunakan lejar yang diedarkan.

Bagi syarikat yang berhati-hati untuk dikunci ke dalam satu platform atau vendor, sifat sumber terbuka teknologi harus meningkatkan penggunaan, kata Brody. “Selain itu, platform sumber terbuka dengan komuniti pembangun yang kukuh akan matang dengan lebih cepat dan mempunyai keselamatan yang lebih tinggi daripada persaingan sumber tertutup. Di EY, kami telah menjadikan keutamaan untuk memfokus pada platform sumber terbuka,” kata Brody.

Perintis ERP sedang berjalan

Memandangkan pasaran bergelut dengan cara terbaik untuk menggunakan teknologi, vendor IT mula mengujinya dalam produk mereka — dalam beberapa kes, sebagai tindak balas kepada pertanyaan pelanggan dan bukannya langkah proaktif.

“Ia adalah topik yang sangat hangat sekarang,” kata Zulfikar Ramzan, CTO RSA Security, anak syarikat Dell EMC Infrastructure Solutions Group. “Kami pasti mendapat banyak pertanyaan masuk mengenai blockchain dan implikasinya dalam persekitaran perusahaan. Saya fikir ia didorong sebahagian besarnya oleh fakta bahawa apabila terdapat teknologi baharu di luar sana, pada tahap tertentu orang mahu mematuhi kata kunci yang terkini dan terhebat. .”

Ramzan berkata pelanggannya bertanya tentang blockchain untuk pengelogan audit dan atau log yang boleh disahkan, yang dilihat sebagai cara yang boleh dipercayai untuk menjejaki apa yang berlaku dalam organisasi untuk memuaskan juruaudit kawal selia. Pelanggan RSA lain berminat dengannya untuk pengesahan pengguna bagi memastikan pengguna mengakses rekod digital yang betul pada masa yang betul.

Pada sidang kemuncak pemegang saham Walmart minggu lepas, sebagai contoh, IBM menunjukkan blockchain berasaskan Hyperledger yang disepadukan dengan sistem keselamatan perbadanan runcit yang menjejaki penghantaran hasil segar. Secara khusus, sistem ini telah ditala untuk menjejaki beberapa penghantaran mangga. Blockchain perintis menjejaki di mana mangga berada, dari cawangan mana ia berasal, rumah pembungkusan apa yang dilaluinya, dalam kemudahan penyimpanan sejuk apa yang disimpannya, dan pusat pengedaran apa yang dilaluinya.

Kebanyakan maklumat tentang penghantaran mangga datang terus daripada sistem ERP Walmart, kata McDermott, menghapuskan keperluan untuk mencipta rekod sekunder atau mencipta semula maklumat penghantaran. Keupayaan menjejaki penghantaran mangga membolehkan Walmart menentukan dari mana, jika terdapat wabak penyakit makanan, mana-mana buah yang tidak baik berasal.

Kepentingan untuk dapat menjejaki hasil dengan teliti terbukti dalam kejadian E. coli 2013 yang menyaksikan Taylor Farms Retail Inc. menarik balik bayam daripada lima kedai runcit di 39 negeri AS. Penarikan semula itu dimulakan selepas ujian rawak satu beg bayam oleh Jabatan Pertanian Washington mendapati terdapat potensi pencemaran salmonella.

Oleh kerana Taylor Farms tidak mempunyai kaedah yang tepat untuk menjejaki setiap beg bayam, ia menarik balik semua penghantarannya.

“Kami benar-benar memahami ini adalah peluang yang matang dalam pasaran. Kami tahu ini adalah sesuatu yang diperlukan oleh orang ramai… 3,000 orang mati setiap tahun di AS kerana penyakit bawaan makanan,” kata McDermott. “SAP baru menyertai [the Hyperledger consortium] sebagai ahli premium. Semua orang yang saya temui sedang mencari cara untuk membina penyelesaian supaya mereka boleh mendapatkan data secekap mungkin pada blockchain.

“Sekarang kami sedang bercakap dengan sekumpulan pemain berpengaruh dalam pasaran tentang seberapa cepat kami boleh mengembangkan ini…,” tambahnya.

Menguruskan rantaian bekalan dan penyelenggaraan

Syarikat lain, penyedia perisian perusahaan yang berpangkalan di Sweden, IFS, telah mencipta bukti konsep baharu untuk menunjukkan cara Blockchain boleh disepadukan dengan sistem ERP organisasi, dan digunakan dalam industri penerbangan dan tenaga.

Sebilangan besar pangkalan pelanggan IFS ialah syarikat penerbangan komersial, seperti KLM Royal Dutch Airlines, Emirates Airline, Southwest dan South China Airlines.

Bas de Vos, pengarah IFS Labs, cabang R&D syarikat, berkata projek itu telah menunjukkan bagaimana blockchain boleh digunakan untuk pengurusan aset, termasuk menjejak rantaian bekalan, penghantaran alat ganti dan juga untuk log dan mengesahkan kerja penyelenggaraan syarikat penerbangan komersial, untuk memasukkan semua orang daripada juruterbang penerbangan dan pekerja penyelenggaraan kepada vendor alat ganti.

Sebuah pesawat moden, de Vos menegaskan, terdiri daripada 2 juta hingga 3 juta bahagian. Disebabkan oleh peraturan, setiap bahagian dijejaki, dan apabila penyelenggaraan dilakukan, kerja itu mesti direkodkan. Masalahnya ialah setiap entiti dalam rantaian penyelenggaraan, daripada pengendali syarikat penerbangan dan kumpulan penyelenggaraan kepada pembekal alat ganti dan pengawal selia, selalunya menggunakan sistem perisian yang berbeza. Walaupun mereka menggunakan sistem bersepadu, komunikasi mungkin tidak diseragamkan dan boleh berbentuk lisan atau berasaskan kertas, meninggalkan banyak titik kegagalan dalam operasi penjejakan.

Bagi industri penerbangan, rantaian blok menawarkan konsensus di kalangan pihak, asal data, kebolehubahan dan kemuktamadan, kata de Vos.

“Ia boleh mencipta satu versi kebenaran di mana semua…sistem IT yang mendasari melalui penyepaduan yang dipermudahkan melalui rantaian blok, mendapatkan transkrip sejarah aset ke dalam rantaian blok untuk memastikan semua sistem dan bukannya bercakap antara satu sama lain. melalui blockchain,” kata de Vos. “Itu membawa kepada penyepaduan yang lebih mudah antara sistem IT.”

Blockchain tidak akan menggantikan sistem ERP, kata de Vos, tetapi menjadi aplikasi pelengkap yang boleh memudahkan penyepaduan antara pihak dan mengurangkan kerentanan kerana keselamatan semula jadinya.

Tidak semua kekusutan berjaya

Tidak semua cabaran dalam mewujudkan rantaian bekalan terkawal telah dipenuhi, kata de Vos. Sebagai contoh, berapa peratusan pihak tersebut dalam rantaian blok mesti meluluskan transaksi sebelum ia disahkan pada masa ini berbeza-beza. Dan, tidak ada cara untuk memastikan mereka yang menggunakan rantaian blok boleh dimaklumkan dalam masa nyata tentang penyiapan sesuatu acara; itu dan isu-isu lain perlu ditangani oleh vendor perisian.

“Ia tidak akan berlaku esok,” kata de Vos. “Saya fikir aplikasi yang lebih mudah mungkin berlaku esok, tetapi sesuatu yang rumit seperti keseluruhan rangkaian penerbangan — itu hanya beberapa tahun lagi.”

Brody EY percaya cabaran utama dalam meningkatkan teknologi blockchain untuk perusahaan adalah dalam mengurus keselamatan dan privasi. Blockchain asal adalah awam sepenuhnya (BitCoin dan Ethereum), “dan itu tidak sesuai untuk kebanyakan transaksi perniagaan perusahaan,” kata Brody.

“Membina alat canggih untuk mengurus privasi dan keselamatan sambil berkongsi maklumat secara selektif adalah kunci untuk penggunaan perusahaan secara berskala. Walaupun kami melihat syarikat akhirnya mahu menggunakan rantaian blok awam untuk operasi perniagaan mereka, kebanyakan pelaksanaan awal adalah rantaian blok swasta yang lebih mudah dikawal dan mengurus privasi dan keselamatan,” kata Brody.

Apa yang tidak sukar ialah menyepadukan rantaian blok dengan sistem ERP. Itu, kata Brody, adalah penyelesaian yang telah dibangunkan dengan baik untuk alat tambah yang lalu pada platform perusahaan seperti analitik dan alatan lain.

“Kami menggunakan banyak alat yang sama yang kami lakukan untuk XML, EDI dan analitik untuk melakukan penyepaduan,” kata Brody. “Jadi itu kelihatan seperti kurang cabaran besar dan lebih kepada masalah yang terkenal dan difahami dengan baik.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *