Pengurus Tugas Windows 11 mendapat ciri baharu

Salah satu ciri yang paling banyak digunakan dalam Windows 11 kawalan kelantangan bar tugas mungkin mendapat ciri bagus baharu yang membolehkan anda menukar kelantangan menggunakan tetikus atau pad sentuh anda. Ciri ini dilancarkan dengan Windows 11 Build 22478 dalam program Dev Channel of the Insider.

Windows 11 dilengkapi dengan penambahbaikan reka bentuk utama, tetapi kawalan kelantangan atau ciri bunyi sistem pengendalian kekal tidak berubah. Kembali pada tahun 2018, Microsoft mula mengusahakan kawalan kelantangan baharu untuk Windows, tetapi rombakan itu nampaknya telah ditangguhkan.

Menjelang rombakan yang dikhabarkan, yang kini dijangka tiba tahun depan, Microsoft membolehkan sokongan untuk ciri yang akan membolehkan pengguna melaraskan kelantangan peranti dengan hanya menatal ke atas ikon kelantangan. Seperti yang anda lihat dalam GIF di bawah, pengguna kini boleh menukar kelantangan fon kepala atau pembesar suara mereka dengan mudah.

Dalam Windows 10 atau Windows 11 Build 22000, anda perlu mengklik pada kelantangan dan kemudian melaraskan tahap.

Ciri Windows 11 baharu ini membolehkan anda menukar kelantangan dengan menatal ke atas ikon kelantangan dan ia juga nampaknya berfungsi dengan baik pada peranti dengan pad sentuh.

Pada masa ini, pop timbul volum bar tugas adalah agak asas, tetapi Microsoft telah merancang untuk mendayakan kawalan main balik multimedia untuk pop timbul bar tugas, membolehkan pengguna memainkan, menjeda dan melangkau trek dari bar tugas.

Microsoft juga sedang mengusahakan penyingkiran volum baharu untuk Windows 11. Seperti yang anda boleh lihat dalam tangkapan skrin di bawah, prototaip awal penyingkiran volum baru-baru ini bertompok dalam talian dan nampaknya menggunakan kawalan WinUI. Reka bentuk flyout telah dikemas kini agar sepadan dengan rupa dan rasa Windows 11, tetapi ia kekal tidak berubah dari segi kefungsian.

Semasa siaran web Windows Insider, Microsoft sebelum ini mengesahkan bahawa ia sedang mengusahakan reka bentuk baharu untuk pengawal volum yang dijangka menyertakan elemen reka bentuk WinUI, termasuk sudut bulat.

Selain penambahbaikan bar tugas, Windows 11 Build 22478 turut disertakan dengan beberapa peningkatan berguna yang lain.

Sebagai contoh, Microsoft kini telah membolehkan untuk log masuk ke peranti anda menggunakan Windows Hello pada monitor yang disambungkan dengan kamera yang menyokongnya. Syarikat itu juga telah menambah baik platform pengindeks asas untuk mengurangkan isu prestasi dan saiz pangkalan data, terutamanya apabila anda mempunyai peti mel Outlook yang sangat besar.

Akhir sekali, Microsoft telah membuat pelarasan pada dialog yang muncul apabila menambah bahasa baharu dalam Tetapan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *