Pengurus Kata Laluan Pelayar: Adakah Mereka Cukup Baik?

Walau apa pun penyemak imbas pilihan anda, anda selalunya akan mendapat pilihan yang bertanya: “Simpan kata laluan untuk tapak ini?” Jika anda mempunyai beberapa kata laluan atau tidak ingat kombinasi terakhir, pengurus kata laluan berasaskan penyemak imbas adalah penjimat masa yang hebat dan menjadikan kehidupan lebih mudah. Kebanyakan penyemak imbas utama seperti Chrome, Firefox dan Opera semuanya disertakan dengan pengurus kata laluan terbina dalam. Persoalannya, sejauh manakah mereka boleh dipercayai?

Walaupun ia mudah dan menjimatkan masa, pengurus kata laluan penyemak imbas menawarkan rasa keselamatan yang palsu, terutamanya sekiranya berlaku pelanggaran penyemak imbas. Mari lihat bagaimana beberapa penyemak imbas web teratas.

Pengurus Kata Laluan Pelayar Firefox

Jika anda menggunakan Firefox dan memasukkan kata laluan pada tapak web, penyemak imbas akan bertanya sama ada anda mahu ia mengingati kata laluan tersebut. Jika anda menyimpan kata laluan, Firefox akan menyimpannya pada peranti anda dan anda boleh melihat kata laluan yang disimpan dalam tetingkap Pilihan. Apabila anda melawati semula tapak web, Firefox akan mengisi secara automatik kata laluan yang anda simpan.

Secara lalai, Firefox menyimpan kata laluan dalam bentuk tidak selamat pada komputer anda, tetapi anda boleh mendayakan kata laluan induk dalam tetingkap pilihan.

Sebarang kata laluan yang anda simpan disulitkan dengan kata laluan induk ini yang perlu anda masukkan sebelum menggunakan pengurus kata laluan. Dengan cara ini tiada sesiapa pun boleh melihat kata laluan anda walaupun mereka mengakses komputer anda jika anda menutup Firefox.

Melalui Penyegerakan Firefox, anda boleh menyegerakkan kata laluan dan kerana ia disulitkan sebelum menyegerak, anda boleh menyandarkannya dalam talian dan menyegerakkannya antara peranti.

Pengurus kata laluan penyemak imbas Firefox adalah yang paling selamat kerana ciri kata laluan induk. Kelemahannya ialah anda tidak boleh mengakses kata laluan Firefox yang disimpan pada iOS atau platform mudah alih lain.

Pengurus Kata Laluan Pelayar Opera

Penyemak imbas ini mempunyai serangan ke atas sistemnya suatu masa dahulu, dan penggodam mesti telah mendapat akses kepada beberapa maklumat peribadi pengguna penyemak imbas, termasuk kata laluan dan maklumat akaun.

Ini berlaku dengan penyegerakan Opera, yang membantu pengguna menyelaraskan kata laluan mereka merentas peranti yang berbeza. Contohnya, jika pengguna menyimpan kata laluan Twitternya dalam Safari, Chrome atau Opera pada desktop, mereka akan mendapati ia menunggu mereka pada peranti mudah alih mereka selagi mereka log masuk.

Akhirnya, Opera terpaksa menetapkan semula semua kata laluan akaun penyegerakan Opera, dan sebagai langkah berjaga-jaga, meminta penggunanya menetapkan semula kata laluan mereka untuk penyemak imbas dan tapak pihak ketiga.

Insiden ini merupakan peringatan yang jelas tentang betapa berisikonya pengurus kata laluan penyemak imbas, dan jika ia berlaku kepada Opera, ia mungkin berlaku dengan penyemak imbas lain.

Lebih teruk lagi ialah ia tidak begitu jelas sejauh mana keselamatan mereka sebenarnya, walaupun mereka mengatakan kata laluan anda sentiasa disulitkan.

Pengurus Kata Laluan Penyemak Imbas Chrome

Penyemak imbas boleh melakukan sebanyak mungkin untuk memastikan kata laluan anda selamat, tetapi keselamatan mungkin akan menjadi keutamaan kedua, kerana ciri ini bertujuan untuk kemudahan, tidak semestinya menjadikan hidup lebih selamat.

Tetapi ini tidak bermakna mereka tidak mengambil sebarang langkah untuk meningkatkan pengurus kata laluan mereka.

Baru-baru ini, Google memperkenalkan tempat utama yang membolehkan anda mengurus kata laluan yang disimpan oleh Chrome, sebagai sebahagian daripada suite Smart Locknya. Platform, passwords.google.com, dilindungi oleh pengesahan dua faktor supaya hanya pengguna akaun tulen boleh mendapat akses ke tapak.

Ciri lain ialah pengurus kata laluan mereka yang dipertingkatkan dalam Chrome yang menawarkan untuk menjana kata laluan rawak secara automatik apabila anda mendaftar ke tapak web pada kali pertama.

Kata laluan disimpan dengan selamat dalam akaun Google yang disegerakkan merentas versi mudah alih dan desktop Chrome. Ini menghalang pengguna Chrome biasa daripada sentiasa memilih kata laluan yang serupa untuk setiap tapak. Ia juga menghalang pengalaman menyakitkan yang dilalui pengguna apabila tapak dikompromi atau dilanggar.

Walau bagaimanapun, walaupun dengan perubahan baharu ini, anda mungkin masih mahu menggunakan pengurus kata laluan khusus yang berasingan.

Pengurus Kata Laluan Penyemak Imbas Safari

Safari juga mempunyai pengurus kata laluan terbina dalam, yang mengisi auto kata laluan tapak web untuk log masuk baharu atau apabila anda log masuk ke tapak baharu.

Ia juga boleh menyimpan maklumat kenalan dan kad kredit anda, dan jika anda mempunyai akses Rantai Kunci iCloud, ia menyegerakkan maklumat ini dalam fail yang disulitkan merentas peranti anda.

Salah satu cabaran dengan pengurus kata laluan terbina dalam Safari ialah anda hanya boleh mengaksesnya melalui peranti Apple. Jika seseorang mencuri peranti anda atau anda kehilangannya, anda tidak boleh mengakses kata laluan anda sehingga anda menggantikannya.

Walau bagaimanapun, penyemak imbas mencipta dan menyimpan kata laluan yang kukuh untuk anda bagi memastikan ia unik dan teguh.

Pengurus Kata Laluan Penyemak Imbas Safari

Setelah Safari menyimpan kata laluan, ia akan mengisi secara automatik pada peranti Apple anda. Dalam tetapan Keutamaan, anda boleh melihat kata laluan yang telah anda gunakan lebih daripada sekali dan mengemas kininya dengan mudah.

Kelemahannya ialah ia tidak mempunyai pengesahan dua faktor dan tidak begitu kukuh seperti pengurus kata laluan pihak ketiga.

Pengurus kata laluan berasaskan pelayar juga tidak memerlukan kata laluan yang kukuh; jika tidak, mereka akan menambah nilai lebih daripada yang mereka lakukan pada masa ini. Pengurus kata laluan yang baik seperti Dashlane, LastPass dan lain-lain boleh membantu anda membuat dan mengekalkan kata laluan yang lebih kukuh dan lebih baik.

Jika anda terpaksa memilih antara kemudahan dan keselamatan, ini adalah pertukaran yang adil. Ia menjadikan pengurus kata laluan lebih baik daripada apa yang ditawarkan oleh penyemak imbas anda.

Kebanyakan perkhidmatan yang anda boleh gunakan, termasuk Google, platform perbankan dan rangkaian sosial menawarkan lapisan perlindungan tambahan. Ini boleh dalam bentuk kod yang anda dapat melalui SMS ke telefon anda. Anda juga boleh menggunakan YubiKey atau Google Authenticator.

Cara lain anda boleh kekal selamat termasuk:

Semua penyemak imbas ini mempunyai pengurus kata laluan terbina ke dalamnya. Walau bagaimanapun, mereka mungkin baik untuk kemudahan dan menjimatkan masa, tetapi mereka tidak cukup baik dari segi mengurus semua kata laluan anda dengan selamat.

Adakah anda pernah menjadi mangsa pelanggaran pengurus kata laluan? Atau adakah anda menggunakan pengurus kata laluan penyemak imbas? Kongsi pengalaman anda dalam komen di bawah.

Kredit Imej: Mozilla, Apple

Terima kemas kini tutorial terkini kami.

Keghairahan saya sentiasa berkongsi setiap maklumat berguna yang saya temui mengenai teknologi, dengan matlamat utama untuk membantu orang ramai menyelesaikan masalah.

“Jangan simpan rahsia berharga dalam pengurus kata laluan.”

Berkenaan Pengurus Kata Laluan Firefox – ia terputus-putus. Kira-kira separuh daripada masa ia berfungsi. Separuh lagi mengacaukan sesuatu dengan kata laluan sebenar dan tapak tidak akan membenarkan anda masuk. Jika anda mengosongkan kedua-dua log masuk dan kata laluan, maka anda masuk, dengan itu menafikan sebarang penggunaan praktikal pengurus kata laluan. Kadangkala, jika anda terlupa, tapak yang anda ingin log masuk mengunci anda keluar dan kemudian anda terpaksa memasukkan kata laluan baharu selepas merengsakan rigamarole dengan kod, dan mesej, dan e-mel, dan semua jenis sampah lain. Jadi, saya hanya menyerah pada itu. Saya mencuba pengurus kata laluan lain dan menjadi sangat jengkel sehingga saya memadamkan keseluruhan program dan lebih banyak masalah bahawa ia berbaloi. Jadi, saya mengekalkan senarai saya sendiri dan memasukkan perkara dengan cara lama. Tiada lagi bergaduh dengan kata laluan atau log masuk yang salah.

Saya dapati Keepass 100% boleh dipercayai.

Boleh auto menaip kebanyakan log masuk tapak web. Sesetengah bagaimanapun hanya akan membenarkan kata laluan dilakukan seperti itu dan saya perlu memasukkan nama pengguna secara manual. Tidak mengapa, ia muncul pada Keepass jadi hanya perlu menaipnya.

Kecantikan ialah, melainkan seseorang mengetahui kata laluan untuk masuk ke Keepass, sangat tidak mungkin kerana saya menggunakan kata laluan 3 aksara untuk benar-benar mengakses pangkalan data KeePass, maka data itu selamat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *