Pengguna Oppo Find X3 Pro bakal mendapat prestasi 5G yang lebih baik

Awal hari ini, Oppo mengumumkan bahawa ia telah bekerjasama dengan syarikat seperti Vodafone, Qualcomm dan Ericsson untuk membawa rangkaian 5G SA (Standalone Architecture) yang pertama di Jerman. Ini menjanjikan untuk memberikan kelajuan 5G yang lebih pantas dan lebih dipercayai, tetapi buat masa ini, ia hanya terhad kepada Oppo Find X3 Pro, yang dikeluarkan baru-baru ini.

Bandar pertama yang akan dapat memanfaatkan sambungan 5G baharu ini ialah Dusseldorf, Munster dan Leipzig. Oppo juga menyatakan bahawa akan ada kemas kini perisian yang dikeluarkan yang pada asasnya akan “memutar suis” untuk membawa keserasian dengan rangkaian 5G SA. Syarikat itu menyatakan bahawa kemas kini akan datang “sebaik-baiknya dalam bulan April”, jadi anda mungkin hanya beberapa minggu lagi untuk melihat kemas kini tiba.

Kerja Oppo dengan tiga syarikat lain telah diusahakan sejak November tahun lalu, dalam usaha untuk menyediakan sambungan 5G yang lebih stabil. Pada masa ini, ketersambungan komersial 5G NSA adalah yang digunakan secara meluas, tetapi menawarkan sekitar 20ms kependaman, yang bukan pengalaman terbaik. Dengan 5G SA, anda akan dapat melihat kependaman serendah 1ms, kerana teknologi ini menggunakan menara sel 5G berbanding menggunakan infrastruktur rangkaian LTE yang lebih lama.

Matlamat kerjasama ini diharapkan membawa ketersambungan 5G yang lebih andal, kerana infrastruktur semasa sangat terjejas apabila ia berkaitan dengan kelajuan rangkaian, kependaman dan kebolehpercayaan. Tidak disebutkan bila keupayaan rangkaian 5G SA boleh dilancarkan ke lebih banyak bandar dan lebih banyak negara, tetapi kami menjangkakan ia akan datang kemudian bergantung pada hasil pelancaran semasa ini.

| | |

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *