Pengguna Binance.com di Singapura diberi masa sebulan untuk mengeluarkan aset, menebus token, Berita & Berita Utama Syarikat & Pasaran

SINGAPURA -Pengguna Binance.com di Singapura diberi tempoh sebulan untuk mengeluarkan aset fiat mereka dan menebus token mereka kerana pengendali platform itu berusaha untuk mematuhi arahan Pihak Berkuasa Kewangan Singapura (MAS).

Binance – pertukaran mata wang kripto terbesar di dunia mengikut volum dagangan – berkata pada hari Isnin (27 Sept) bahawa pengguna di Republik tidak lagi dibenarkan membeli dan berdagang mata wang kripto pada platform utamanya bulan depan.

Pada 2 Sept, Binance diletakkan dalam Senarai Makluman Pelabur MAS dan diarah berhenti menyediakan perkhidmatan pembayaran yang dikawal di bawah Akta Perkhidmatan Pembayaran kepada penduduk Singapura.

Ia juga diberitahu untuk berhenti meminta perniagaan sedemikian daripada penduduk Singapura.

Dalam satu pengumuman di laman webnya pada petang Isnin (27 Sept), Binance berkata: “Pengguna di Singapura tidak akan dapat mengakses fungsi tertentu di Binance.com termasuk perkhidmatan deposit fiat, perdagangan spot mata wang kripto, pembelian mata wang kripto melalui saluran fiat dan pertukaran cecair (“Perkhidmatan Pembayaran Terkawal”).

“Sebagai peneraju pasaran, Binance sentiasa menilai penawaran produk dan perkhidmatannya. Kami akan menyekat pengguna Singapura berkenaan dengan Perkhidmatan Pembayaran Terkawal selaras dengan komitmen kami terhadap pematuhan.”

Pengguna di Singapura dinasihatkan untuk menghentikan semua perdagangan berkaitan, mengeluarkan aset fiat dan menebus token menjelang tengah hari pada 26 Okt, untuk mengelakkan potensi pertikaian perdagangan.

Aset Fiat ialah mata wang fiat yang pengguna perlu masukkan ke dalam akaun Binance mereka terlebih dahulu sebelum mereka boleh menggunakannya untuk membuat pembelian mata wang kripto.

Sebagai tindak balas kepada pertanyaan media sebelum ini, MAS berkata ia telah menyemak operasi Binance.com dan berpendapat Binance “mungkin melanggar Akta Perkhidmatan Pembayaran kerana menjalankan perniagaan menyediakan perkhidmatan pembayaran kepada, dan meminta perniagaan sedemikian dari Singapura penduduk tanpa lesen yang sesuai”.

Sebagai tindak balas kepada pertanyaan The Straits Times, jurucakap Binance berkata aplikasi Binance.com telah pun dialih keluar daripada kedai iOS dan Google Play Singapura. Pengguna di sini tidak akan dapat memuat turun apl atau kemas kini apl.

Beliau menambah bahawa pengguna baharu dikehendaki melengkapkan borang pengesahan pertengahan untuk mengakses produk dan perkhidmatan platform.

Menjawab pengumuman Binance, seorang pengguna yang hanya mahu dikenali sebagai Encik WJ Teo, 29, berkata: “Saya hanya akan memindahkan aset saya ke bursa lain dan terdapat banyak pilihan yang tersedia seperti KuCoin dan Coinhako. Saya mungkin menanggung beberapa pemindahan syiling bayaran tetapi ia tidak memerlukan kos yang tinggi.”

Encik Teo, yang telah berdagang di Binance.com sejak tiga tahun lalu, berkata platform itu menawarkan “salah satu yuran dagangan pertukaran terbaik”.

Dia tidak bercadang untuk membuka akaun dengan cabang tempatannya Binance.sg kerana “ia tidak mempunyai pendedahan kepada syiling sebanyak itu sebagai platform utama”.

Seorang lagi pengguna, Cik Serene Chan, berkata dia menarik balik semua asetnya pada bulan Jun selepas dia membaca tentang bagaimana pihak berkuasa di seluruh dunia mengekang operasi Binance.

Diasaskan oleh China-Kanada Zhao Changpeng pada 2017, Binance, yang tidak mempunyai ibu pejabat fizikal, telah mendapat perhatian yang ketat daripada pengawal selia, termasuk di Malaysia, Britain, Amerika Syarikat, Itali dan Thailand.

Cabang Britishnya, Binance Markets, pada bulan Jun dilarang daripada menjalankan perniagaan terkawal di negara itu atas kebimbangan bahawa ia tidak melakukan cukup untuk mencegah pengubahan wang haram dan jenayah kewangan lain di platformnya.

Kami telah mengalami beberapa masalah dengan log masuk pelanggan dan memohon maaf atas kesulitan yang berlaku. Sehingga kami menyelesaikan isu tersebut, pelanggan tidak perlu log masuk untuk mengakses artikel ST Digital. Tetapi log masuk masih diperlukan untuk PDF kami.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *