Penggodam menjalankan WinPE dengan imej Windows 10 ARM pada Telefon Windows Lumia

Walaupun pengalaman tablet Windows 10 hebat, jurang aplikasi sentiasa menjadi isu. Setiap budak peminat Windows secara diam-diam mahu perkakasan mereka menjalankan apl Android, walaupun mungkin untuk beberapa minggu ia kemudiannya dialih keluar.

Chuwijust melancarkan tablet baharu yang dipanggil Hi8 Air, yang menyokong kedua-dua Android bersama-sama dengan Windows 10. Syarikat memudahkan untuk menukar antara OS, dengan hanya 2 klik.Banyak syarikat telah bercakap tentang tablet dwi-but seperti itu, tetapi hampir tidak ada yang dikeluarkan untuk pasaran. Chuwi, jenama China yang terkenal telah mengusahakan tablet dwi-but seperti itu pada masa lalu, dan kini mereka melancarkan satu lagi untuk orang ramai.

Peranti ini datang dalam badan logam, yang mempunyai sokongan Micro-USB dan port HDMI. Kotak itu termasuk pengecas, Kabel OTG dan papan kekunci Bluetooth.

Peranti ini menyasarkan pelajar peringkat kolej, dan dijangka tiba pada harga yang berpatutan. Peranti ini disertakan dengan versi Android yang lama dan tidak disokong, tetapi jika pembangun berfungsi mungkin mereka boleh memindahkan versi Android yang lebih baharu untuk peranti itu. Ia datang dengan Windows 10, jadi satu kelegaan.

Jika anda tidak bimbang tentang Android lapuk yang tidak akan menerima sebarang kemas kini lagi, peranti ini mungkin sesuai untuk mereka yang ingin melakukan semua tugas mereka dalam satu peranti sahaja dan tidak perlu bersusah payah menukar peranti.

Anda boleh menyemak Laman Web Rasmi Chuwi untuk kemas kini lanjut dan butiran lain tentang tablet dwi-but ini.

Awal minggu ini, Windows Phone Internals 2.3 tersedia untuk dimuat turun, membenarkan mana-mana pengguna bukan teknikal dengan telefon bimbit Lumia mengakar peranti itu. Alat ini pada asasnya membolehkan anda memintas SecureBoot pada semua telefon Lumia selepas berjaya membuka kunci pemuat but.

Penggodam Windows PhoneGustave M kini telah berjaya menjalankan Windows PE dengan imej Windows 10 Build 17061 ARM32 pada Lumia 830. Dengan bantuan Windows Phone Internals, telefon Lumia boleh but Windows PE (WinPE) dengan imej Windows 10 ARM.

Microsoft baru-baru ini bekerjasama dengan Qualcomm untuk mengusahakan ‘projek Windows 10 ARM’, sementara pada mulanya, semua orang menyangka ia akan menggantikan sistem pengendalian Windows 10 Mobile dengan antara muka baharu yang serupa dengan desktop Windows 10. Joe Belfiore dari Microsoft bagaimanapun telah mengesahkan bahawa versi penuh Windows 10 ARM tidak akan datang ke Windows Phones.

“Usaha Windows 10 on ARM adalah tentang mendayakan pengalaman PC pada peranti yang dibina pada ARM supaya ia disambungkan sepanjang masa dan mempunyai hayat bateri yang hebat. Jadi pengalaman itu adalah pengalaman PC desktop, ia bukan pengalaman seperti telefon. Untuk pengalaman seperti telefon onARM, kami mempunyai Windows 10 Mobile. Apa Windows 10 onARMis, adalah pengalaman seperti desktop supaya anda mendapat hayat bateri yang biasanya dimiliki oleh pemproses ARM,” Belfiore menjelaskan mengapa Windows 10 penuh tidak akan tiba pada telefon pintar.

Microsoft sedang mengusahakan peranti mudah alih baharu dengan Windows Core OS, projek itu sepatutnya memperkenalkan antara muka yang sama merentas telefon, tablet dan PC. Walaupun Windows 10 Mobile sudah mati, syarikat itu masih komited dengan idea ‘Windows 10 on Mobile’.

Dalaman Telefon Windows membolehkan anda memasuki mod Storan Massa dan juga memasang ROM tersuai, kerana ia boleh membuka kunci perkakasan Windows Phone kepada 100%. Memandangkan Microsoft telah mengesahkan bahawaWindows 10 Mobile sudah mati dan ia tidak akan mendapat sebarang ciri baharu, adalah wajar untuk memberikan Lumia anda kehidupan baharu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *