Pengeluar dengan pantas melancarkan robot ‘kolaboratif’, tetapi separuh daripada pekerjaan AS berkemahiran rendah masih berisiko – TechRepublic

Pengeluar semakin mengguna pakai robot kolaboratif untuk bekerja bersama manusia bagi meningkatkan kecekapan: 13% daripada syarikat pembuatan pada masa ini mempunyai sistem kolaboratif dalam operasi, dan 15% lagi berkata mereka merancang untuk mempunyai robot kolaboratif ini berfungsi pada tahun hadapan, menurut laporan daripada ABI Research, dikeluarkan Khamis.

Firma perkilangan dengan lebih daripada 250 pekerja adalah yang paling berkemungkinan mempunyai sistem ini sudah beroperasi, atau mempunyai rancangan untuk melaksanakannya pada tahun hadapan, laporan itu mendapati.

Angka-angka ini penting memandangkan sistem robotik kolaboratif kelas komersial hanya tersedia pada tahun 2014, kata laporan itu.

LIHAT: Laporan khas: Cara melaksanakan AI dan pembelajaran mesin (PDF percuma)

“Walaupun robot industri telah menemui banyak kejayaan yang menyokong operasi pembuatan, kegunaan sistem yang sama ini telah dihadkan oleh kosnya yang tinggi, pengaturcaraan yang kompleks, ketidakfleksibelan dan ketidakupayaan untuk bekerja dalam hubungan rapat dengan manusia,” Dan Kara, pengarah penyelidikan robotik di ABI Research, berkata dalam kenyataan akhbar. “Hasilnya, pasaran untuk robot kolaboratif, sistem berskala manusia yang mudah disediakan dan diprogramkan, mampu digunakan oleh pekerja dengan pelbagai tahap kelayakan, boleh menyokong pelbagai jenis automasi, dan boleh bekerja dengan selamat. berdekatan dengan pekerja manusia, sangat aktif pada masa ini.”

Pertumbuhan pesat robot kolaboratif sebahagiannya disebabkan oleh pembekal yang besar dan mantap serta syarikat baharu yang lebih kecil yang memperkenalkan teknologi robotik kolaboratif ke dalam pasaran, kata ABI Research. Syarikat-syarikat ini termasuk Universal Robots (Teradyne), KUKA, Rethink Robotics, ABB, Kawada Industries, Fanuc, Franka, Denso dan Comau.

Michigan, Ohio, dan Indiana ialah negeri AS yang kini menggunakan bilangan robot perindustrian tertinggi, didorong oleh industri auto dan menegak berat pembuatan lain, menurut laporan Brookings Institution baru-baru ini.

Permintaan untuk robot dalam proses gudang dan logistik ditetapkan untuk memberi kesan besar kepada operasi rantaian bekalan, menurut laporan daripada Tractica: Pada 2016, terdapat anggaran 40,000 unit robotik dihantar ke seluruh dunia–tetapi menjelang 2021, akan terdapat 620,000.

Tetapi jangan takut untuk tugas anda sekarang: Ramai pakar meramalkan bahawa robot akan terus melengkapkan pekerja manusia, dan membebaskan mereka untuk melakukan tugas peringkat lebih tinggi, dan bukannya menggantikannya sepenuhnya. Walau bagaimanapun, laporan terbaru dari Ball State University meramalkan bahawa separuh daripada pekerjaan AS berkemahiran rendah berisiko digantikan oleh automasi pada masa hadapan.

3 perkara penting untuk pembaca TechRepublic

1. Kira-kira 13% daripada syarikat pembuatan pada masa ini mempunyai sistem robotik kolaboratif dalam operasi, dan 15% lagi berkata mereka merancang untuk mempunyai robot kolaboratif ini berfungsi dalam tahun hadapan, menurut laporan daripada ABI Research

2. Angka-angka ini penting memandangkan sistem robotik kolaboratif kelas komersial hanya tersedia pada tahun 2014.

3. Berkemungkinan robot akan terus melengkapkan pekerja manusia dan membebaskan mereka untuk tugas peringkat lebih tinggi; namun, mereka berpotensi menggantikan pekerja berkemahiran rendah tertentu.

istock-646804268.jpg

Alison DeNisco Rayome ialah editor kanan di CNET, mengetuai pasukan yang meliputi perisian, aplikasi dan perkhidmatan. Beliau sebelum ini adalah seorang editor kanan di tapak saudara CNET TechRepublic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *