Pengalaman Memandu Eksotik Sepanjang Hayat

 • MajalahMajalah

  Ini adalah kami bercakap kedai dan bercakap kereta. Kadang-kadang kita pergi secara mendalam dan menganalisis sesuatu, atau kita bercakap tentang sejarah kereta atau sukan permotoran, atau mungkin kita hanya memberikan pemikiran kita tentang sesuatu dalam industri automotif.

  Saya tidak boleh tidur sepanjang malam Sabtu. Saya sangat teruja untuk pergi ke tarikan terbaru Richard Petty Holdings, the Pengalaman Memandu Eksotik di Walt Disney World di Orlando, Florida, pada awal 8 pagi keesokan harinya. Saya bangun setiap jam pada satu jam untuk memeriksa jam penggera di sebelah katil hotel, walaupun selepas saya menetapkan ia tidak berbunyi.

  Pukul 6 pagi saya bangun untuk bersiap. Di laman web mereka terdapat garis panduan tentang apa yang perlu dipakai. Tidak seperti sut api yang terpaksa dipakai oleh ramai pemandu untuk pengalaman NASCAR, Pengalaman Eksotik hanya bertanya pemandu memakai seluar panjang dan kasut tertutup. Saya agak gementar apabila saya melihat keluar dari bilik tingkat lapan saya dan melihat Orlando diselubungi kabus, tetapi saya tahu bahawa matahari akan segera menghilangkannya.

  Pengalaman Memandu Eksotik ialah tambahan terbaru kepada Walt Disney World Speedway, yang terletak di dalam pintu kompleks Disney World. Apabila anda tiba di pintu masuk utama, maklumkan sahaja kepada penjaga tempat letak kereta bahawa anda akan pergi ke Exotics Track dan memintas bayaran letak kereta. Trek ada tempat letak kereta sendiri, ikut sahaja papan tanda.

  Anda dijemput untuk memilih satu, atau semua, daripada 5 supercar berbeza yang Pengalaman Memandu Eksotik telah membeli hanya untuk tarikan ini, masing-masing mempunyai caj dan ketersediaannya sendiri. Terdapat hanya 6 buah kereta yang beroperasi setiap hari, oleh itu anda akan mendapat perjalanan yang benar-benar unik. Tiada kereta roller coaster keluaran besar-besaran generik di sini, kecuali itu Ia Dunia Kecil!

  IMG 1329Supercar penumbuk ialah a Porsche 997S. Ia menghasilkan 400hp pada 7400rpm dan 325 lbs/ft tork pada 5600rpm dengan loji kuasa 3.8 liter flat-6nya. Mencapai 60mph dalam 4.1 saat dari hentian penuh dan melonjak dari 0-100 dalam 9.6, Porsche lincah di atas kakinya dengan catuan kuasa kepada berat hanya 8.2 paun bagi setiap kuasa kuda.

  Pilihan seterusnya yang ada ialah a Audi R8. Enjin 5.2 liter DOHC V10 mempunyai keupayaan untuk menghasilkan 525hp pada 8000rpm dan 391 lbs/ft tork pada 6500 rpm. Dengan kelajuan tertinggi 196 mph, Audi boleh mencapai 0-60 dalam 3.7 saat dan 0-100 dalam 8.7 dengan catuan kuasa kepada berat hanya 6.8 paun setiap kuasa kuda. Itu sudah cukup untuk membuat jantung anda berdegup kencang pada waktu pagi.

  IMG 1307Jika anda memerlukan suntikan adrenalin yang lebih keras, pilih yang Lamborghini Gallardo LP 560-4. Supercar anggun ini boleh meningkatkan tekanan darah daripada hanya melihatnya, tetapi naik ke dalam dan biarkan 5.2 liter 40-injap DOHC V10 berlumba dengan anda di sekitar trek 1 batu. Mencipta 522 hp pada 8000 rpm dan 376 lbs/ft tork pada 4250 rpm, anda boleh mendapatkan dari 0-62mph hanya dalam 3.7 saat atau leher mencebik 0-124 dalam 11.8.

  Masih tidak cukup tergesa-gesa? Mengapa tidak pergi untuk pukulan espresso, yang Lamborghini Gallardo LP570-4 Superleggera? 5.2 liter 40 injap DOHC V10 kuasa Superleggera mengeluarkan 552 hp pada 8000 rpm dan 398 lbs/ft tork pada 6500 rpm, memberikannya sedikit kelebihan berbanding adik perempuan Gallardonya. Ia boleh melompat dari 0-62 mph dalam 3.4 saat dan dari 0-124 mph dalam 10.2. Ia juga lebih ringan berbanding Gallardo dengan nisbah kuasa-ke-berat hanya 5.18 paun bagi setiap kuasa kuda, berbanding 5.9 daripada LP-560.

  IMG 1318Apa yang kamu katakan itu? Masih tidak cukup supercar untuk anda? Kemudian anda boleh memilih satu daripada dua yang hampir sama Ferrari 458 Itali. Kedua-duanya mempunyai 4.5 liter 32 injap DOHC V8 yang mengagumkan yang boleh mencapai 562 hp pada 9000 rpm dan 398 lbs/ft tork pada 6000rpm. Dengan hanya 7.16 paun setiap kuasa kuda, mereka masing-masing boleh memecut dari 0-60 dalam 3.4 saat atau dari 0-100 dalam hanya 6.7. Satu-satunya perbezaan antara keduanya ialah satu adalah merah tandatangan manakala satu lagi adalah hitam anggun.

  Walaupun anda hanya boleh berjalan ke meja di pusat sambutan trek, anda akan mempunyai peluang yang lebih baik untuk mendapatkan kereta pilihan anda pada masa yang anda pilih jika anda menempahnya dalam talian. Dengan melakukan ini, anda juga akan dihantar melalui e-mel satu paket kertas dan penepian yang perlu anda isi lebih awal dan bawa, bersama-sama dengan lesen pemandu anda ke trek kira-kira 15-30 minit sebelum tempahan anda yang dijadualkan. Semua pelawat pasti ingin meluangkan sedikit masa di pusat daftar masuk alu-aluan/pemandu. Dindingnya dipenuhi dengan gambar nama terkenal yang mendapati diri mereka berada di belakang salah satu kereta NASCAR Petty sejak beberapa tahun lalu. Tim Allen, pesara angkasawan Mark Kelly, dan juga Micky Mouse semuanya telah mengalami tri-bujur banked. Terdapat juga pelbagai cenderamata seperti baju, topi dan plak gambar, dan pada akhir pengalaman terdapat bahagian untuk membeli video dalam dash anda.

  Pada hari ini saya pergi ke daftar masuk pemandu di mana saya bertemu dengan Jennifer, pengurus jualan besar, yang sedang mendaftar masuk pemandu. Dia memberitahu saya bahawa sejak Pengalaman Memandu Eksotik dibuka pada Januari 2012 perniagaan telah berkembang pesat. Kakitangan tetap sibuk menyediakan banyak pemandu yang berpusu-pusu ke trek untuk menaiki kereta super fantasi mereka untuk pengalaman sekali seumur hidup. Hari ini tarikan itu akan menyaksikan seramai 50 pemandu individu dalam mana-mana slot masa tertentu.

  Di dalam bilik darjah, peserta dan rakan serta orang tersayang mereka boleh berehat, menonton video tentang pembuatan Ferrari, melihat ke luar tingkap di trek dan menjangkakan apa yang akan mereka lakukan. Tepat pada masanya jurulatih kereta kami, Dustin, memulakan pembentangan latihan keselamatan. Walaupun keseluruhan pengalaman berusaha untuk menjadi yang paling selamat, mereka masih menjelaskan bahawa ini adalah mesin sebenar, berkeupayaan kelajuan sebenar dan sama mampu untuk bencana sebenar. “Tidak menghormati kereta ini dan mereka akan mencederakan anda.” Dustin memberitahu kami. Dan saya percaya dia. Ingat David Dopp, dari Utah, yang memenangi Lamborghini Murcielago pada Disember tahun lalu dan merosakkan kereta 650 hp itu kira-kira 6 jam selepas menerima penghantaran? Saya masih ingat dia, dan kenyataan Dustin tidak mungkin lebih benar.

  Semasa latihan diteruskan, Dustin memberitahu kami bahawa Petty Enterprises telah membelanjakan kira-kira $1.3 juta dolar untuk enam kereta yang digunakan dan lebih daripada $750,000 untuk menambah laluan gaya jalanan ke bahagian dalam lebuh raya. Mereka menerima perundingan daripada pelumba keturunan Brazil Christian Fittipaldi. Dia adalah ahli penting dalam pasukan yang memilih kereta yang hendak dibeli dan rupa trek itu. Kini, Fittipaldi, daripada DVD yang dimainkan di TV di hadapan bilik darjah, mengupas banyak perkara asas tentang pengalaman yang bakal kami perolehi.

  trek disneyPemandu menjalankan trek melawan arah jam, menggunakan regangan belakang jalan laju dan pusingan kedua untuk mencapai kelajuan tinggi sebelum bahagian pemutus kuasa yang membawa anda ke dalam medan melengkung. Selepas membuat penyepit rambut menjadi kemudahan, anda akan mengalami apa yang menjadikan setiap kereta ini impian untuk dipandu, pengendalian tepat dan pecah. Pengajar pemanduan dalam kereta akan melatih anda tentang cara mengikut kon dan mengambil selekoh ini serta suis balik yang akan berlaku sebelum pintu keluar yang menggembirakan kembali ke bujur tebing. Saya rasakan keterujaan, sebutir peluh di atas dahi saya.

  Pengajar dalam kereta mempunyai kawalan yang sangat terhad ke atas kereta anda. Kereta super ini tidak disediakan untuk menjadi kereta pemandu. Setiap satu dilengkapi dengan kedua-dua teknologi anjakan dayung atau transmisi automatik biasa, untuk menampung julat pemandu terluas, dan untuk menghapuskan keperluan untuk mengeluarkan tangan anda dari roda. Satu-satunya perkara yang boleh dilakukan pengajar untuk menyekat kelajuan anda, jika mereka merasakan mereka perlu atau semasa berada di jalan pit, adalah dengan menggunakan VTC, atau kotak kawalan pendikit berubah-ubah. Peranti dail belok kecil ini membolehkan pengajar menyekat kuasa, supaya tidak kira betapa keras petrol anda, kereta tidak akan pergi lebih laju daripada peratusan yang ditunjuk oleh dail. Mereka akan memberi anda keupayaan 100% selagi anda menghormati kereta, pengajar dan pemandu lain. Keselamatan bukan perkara main-main di Pengalaman Memandu Eksotik.

  Kami telah selesai dengan latihan dan anda boleh merasakan jangkaan di dalam bilik seperti udara mengisi tayar; tahan kami di sini lebih lama lagi dan kami mungkin meletup, jadi Dustin menunjukkan kami ke kawasan pementasan pemandu. Walaupun kemungkinan besar terdapat kereta lain di trek dengan anda pada masa yang sama, hadnya ialah 3. Ini membantu memastikan peserta bergerak tanpa menyesakkan trek. Jika anda tidak bangkit dalam saringan pertama, pergi ke tempat penonton yang menghadap ke kawasan dalam. Semua kereta akan berlalu dan seorang kakitangan akan bersedia untuk memaklumkan anda apabila masa anda semakin hampir.

  Hari ini, saya akan memandu Audi R8. Selepas mengambil gambar saya dengan kereta itu, yang kemudiannya boleh saya beli di dalam, saya dipasang dengan stokin api dan topi keledar dan diperkenalkan kepada pengajar dalam kereta saya, Derick. Kami menuju ke kereta di mana pekerja lain berada di sana untuk membantu saya masuk, melaraskan tempat duduk ke kedudukan yang sepatutnya dan mengambil gambar lain. Derick mengambil pemacu kilat yang diberikan kepada saya semasa daftar masuk oleh Jennifer dan memasangkannya untuk merakam video dalam kereta.

  Satu perkara yang anda tidak boleh tidak perhatikan dalam semua kereta ini ialah meter kelajuan digelapkan. Ini adalah untuk mengelakkan pemandu daripada melihat untuk melihat seberapa pantas mereka pergi, kerana itu adalah gangguan. Jangan risau, video dalam kereta bukan sahaja merekodkan anda memandu skrin pisah dengan tangkapan ke mana anda pergi, tetapi ia juga merekodkan kelajuan, daya G, masa pusingan dan banyak data statistik lain. Pekerja di dalam akan menunjukkan kepada anda cara mencari semua itu selepas pusingan anda, jadi apa yang anda perlu lakukan ialah memandu (dan mendengar pengajar anda).

  Dua pemandu yang lain menuju ke garisan permulaan dan saya betul-betul di belakang mereka. Audi berdengung dalam masa yang tepat dengan debaran jantung saya semasa saya menarik diri dan menunggu isyarat pergi saya. Derick menukar dail kepada 100% tetapi meminta saya hanya menggunakan kira-kira 40% pada mulanya supaya saya boleh memahami trek dan mencari semua titik pusingan saya, atau kon yang membantu saya menavigasi. Ia tidak terlalu sukar untuk menahan pendikit, saya hanya gembira berada di dalam mesin impian $149,000. Selepas pusingan pemanasan, bagaimanapun, Derick menggesa saya ke kereta, dan saya sendiri.

  video YouTube

  Saya harus mengakui, saya agak kecewa dengan kelajuan saya. Ia bukan salah sesiapa melainkan saya. Saya mencapai 97 mph pada pusingan ke-7, hari terakhir saya pada hari itu, tetapi saya sentiasa berasa seperti saya melakukan lebih banyak; baik, sehingga Superleggera melepasi saya dalam selekoh. Derick tidak pernah mendesak saya keluar dari zon selesa saya, saya pasti dia gembira kerana saya tidak melakukannya. Di situlah orang boleh terluka dan hari boleh musnah. R8 mungkin satu-satunya yang berasa diremehkan oleh pemanduan saya. Sebuah mesin yang memerlukan daya graviti terhadapnya ketika ia mengambil momentum sekelip mata semasa melakukan brek seterusnya sejurus sebelum terjun ke dalam satu set selekoh, di mana pengendalian dan stereng bersinar dalam kesempurnaan menerima sangat sedikit daripada itu daripada saya.

  Jika anda mengulangi sentimen saya yang sama, kekurangan keyakinan untuk mengambil karya seni bernilai $200,000 ke hadnya, terdapat pilihan untuk anda. Pengalaman Pemanduan Eksotik. Anda boleh berjalan terus ke kaunter di pusat sambutan dan mendaftar untuk mengambil dua pusingan dengan salah seorang pemandu profesional di belakang roda yang akan menunjukkan kepada anda apa yang boleh dilakukan oleh supercar ini. Mana-mana pilihan direka untuk mencipta pengalaman yang tiada tandingan.

  Adakah saya akan mengesyorkan Pengalaman Memandu Eksotik di Kursus Eksotik di Walt Disney World. ya. Adakah saya akan mengubah apa-apa mengenainya? Jika ada, ia akan menambah lebih banyak pusingan pada harga permulaan. Adakah saya akan kembali? Dalam sekejap, dan kemudian mungkin saya dapat menyedari sisi lain dari 100.

 • Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *