Pemuliharaan Kompleks Golden Mile membuka jalan untuk melindungi bangunan moden S’pore, Berita Singapura & Cerita Teratas

SINGAPURA – Kompleks Golden Mile diwartakan untuk pemuliharaan pada Jumaat lepas (22 Okt), setahun selepas kerajaan mengumumkan hasratnya untuk berbuat demikian.

Bangunan berusia 48 tahun itu mewakili kehebatan seni bina dan kejuruteraan para profesional bangunan perintis Singapura, dan mencontohi pembaharuan bandar Singapura pada tahun-tahun awal kemerdekaan sebagai salah satu pembangunan bercampur bertingkat tinggi yang pertama di sini.

Untuk menangani kebimbangan daripada pemilik bangunan bahawa pemuliharaan boleh menjejaskan peluang jualan kolektif, Pihak Berkuasa Pembangunan Semula Bandar (URA) telah menawarkan pakej insentif untuk menjadikan pilihan pembangunan tapak lebih menarik kepada bakal pembeli, termasuk peningkatan satu pertiga dalam kawasan lantai dengan penepian sebahagian daripada caj pembangunannya.

Kumpulan warisan yang telah memperjuangkan pemuliharaan bangunan moden di sini memuji keputusan kerajaan sebagai satu kejayaan.

Disiapkan pada tahun 1973, Kompleks Golden Mile 16 tingkat bergabung dengan beberapa bangunan pasca kemerdekaan yang lain untuk dilindungi.

Tetapi sebagai bangunan bertajuk strata berskala besar pertama yang dipelihara, ia tidak seperti bangunan lain dalam senarai. Sebilangan besar daripada lebih 7,200 bangunan terpelihara Singapura adalah dari zaman penjajah.

Langkah itu membuka jalan kepada bangunan moden pasca kemerdekaan yang lain – yang menghadapi cabaran pemuliharaan yang serupa dan ketara – untuk dilindungi, kata presiden Persatuan Warisan Singapura Jack Lee.

Seperti Kompleks Golden Mile, kebanyakan ikon modenis pasca kemerdekaan Singapura adalah hartanah bertajuk strata, layak untuk jualan kolektif.

Dengan kebanyakan bangunan sebegitu pada separuh jalan pajakan 99 tahun mereka, mereka berada pada titik kritikal – nilai ekonominya mungkin akan jatuh dengan cepat jika tidak dijual, dan pemilik unit berminat untuk mendapatkan wang tidak lama lagi disebabkan kos penyelenggaraan hartanah yang semakin meningkat. .

Sekiranya tiada insentif, pemuliharaan bangunan akan mengurangkan nilai hartanahnya dengan ketara di mata bakal pembeli-pemaju, yang biasanya akan merobohkan dan menggantikan bangunan dengan pembangunan berketumpatan lebih tinggi, sekali gus mengaut keuntungan yang lebih tinggi dengan memaksimumkan nisbah plot kasar tapak. .

Oleh itu, gabungan insentif yang tidak pernah berlaku sebelum ini yang ditawarkan oleh kerajaan menunjukkan kehendak politik yang kuat, dan menunjukkan bahawa negeri itu bersedia untuk mengimbangi kuasa pasaran untuk mengiktiraf warisan seni bina pasca kemerdekaan Singapura, kata presiden Majlis Antarabangsa mengenai Monumen dan Tapak Singapura, Yeo Kang Shua.

Masa pengumuman juga penting. Pembangunan moden seperti Kondominium Lembah Pandan dan Kompleks Taman Rakyat telah membentuk jawatankuasa jualan sejak beberapa tahun kebelakangan ini, manakala yang lain seperti Pangsapuri Pearl Bank di Outram telah hilang.

Pemuliharaan Kompleks Golden Mile, ditambah dengan insentif, menunjukkan jawatankuasa jualan dan bakal pembeli-pembangun ini bahawa pemuliharaan dan pembangunan semula yang menguntungkan mungkin berjalan seiring.

Proses pemuliharaan perundingan juga menyediakan pelan tindakan untuk perbincangan mengenai harta tanah bertajuk strata lain yang besar.

Sebelum URA mengumumkan cadangan pemuliharaannya pada Oktober 2020, ia menjalankan kajian dua tahun yang meluas yang melibatkan pelbagai kumpulan pihak berkepentingan. URA mendapatkan input daripada pemilik bangunan, kumpulan warisan dan pemain industri.

Pihak berkuasa memperhalusi lagi cadangannya pada tahun berikutnya – dibuktikan dengan insentif tambahan bagi sempadan tapak yang dilanjutkan yang merangkumi sebahagian daripada tanah negeri bersebelahan dengan Kompleks Golden Mile.

Perbincangan yang begitu meluas seharusnya menjadi kebiasaan bagi bangunan moden yang lain untuk bergerak ke hadapan, kata pengerusi pengasas Docomomo Singapura Ho Weng Hin.

Keputusan pemuliharaan juga adalah keputusan yang mampan.

Dr Yeo berkata: “Memandangkan kecemasan iklim yang kini dihadapi oleh dunia, keputusan itu menekankan bagaimana pengubahsuaian dan penggunaan semula adaptif bangunan sedia ada adalah pilihan yang lebih hijau daripada merobohkan dan membina semula dari awal.”

Pemuliharaan ialah langkah pertama dalam apa yang akan menjadi proses penting untuk menjadikan Kompleks Golden Mile sebagai kanak-kanak poster untuk penggunaan semula adaptif dan peremajaan bangunan moden yang lain.

Penjualan dan pembangunan semulanya yang berjaya akan menunjukkan kepada pemilik dan pembeli-pemaju lain bahawa, seperti rumah kedai yang dipelihara, ikon moden Singapura mempunyai daya tarikan kewangan.

Encik Ho berkata bahawa dengan “koktel unik” insentif, bola kini berada di mahkamah pemaju untuk melihat nilai Golden Mile Complex dan merebutnya.

Dr Lee menambah: “Sambutan positif daripada pemaju akan menjadi bukti dalam puding untuk keputusan untuk memulihara.”

Pemuliharaan Kompleks Golden Mile, dan proses yang membawa kepadanya, juga membuka kemungkinan untuk pemuliharaan ikon moden yang lain, seperti Kompleks Taman Rakyat, Peninsula Plaza, dan juga blok Lembaga Perumahan terawal Singapura – satu lagi bahagian penting negara pasca 1965 pembandaran.

Untuk menjadi bermakna, usaha pemuliharaan ini perlu disokong bukan sahaja oleh peminat warisan, tetapi oleh orang ramai, kata Dr Yeo.

“Lebih banyak pendidikan awam tentang nilai warisan moden Singapura diperlukan,” tambahnya.

Reaksi dalam talian terhadap pemuliharaan Kompleks Golden Mile menguatkan pendapatnya – sesetengah netizen bersorak dengan keputusan itu, manakala yang lain mempersoalkan meritnya.

Di hadapan ini, mereka yang memacu pemuliharaan warisan moden di Singapura – terutamanya Kerajaan dan kumpulan warisan – mempunyai kerja mereka yang terbaik untuk mereka.

Kami telah mengalami beberapa masalah dengan log masuk pelanggan dan memohon maaf atas kesulitan yang berlaku. Sehingga kami menyelesaikan isu tersebut, pelanggan tidak perlu log masuk untuk mengakses artikel ST Digital. Tetapi log masuk masih diperlukan untuk PDF kami.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *