Pemimpin EU untuk mengekang Poland untuk teras mencabar integrasi Eropah, Berita Eropah & Cerita Teratas

BRUSSELS (AFP) – Pertengkaran hebat Kesatuan Eropah dengan Poland berhubung penolakannya terhadap beberapa undang-undang blok itu akan membayangi sidang kemuncak dua hari pemimpin EU bermula pada Khamis (21 Okt), kata pegawai.

Isu itu akan mengatasi tema asal untuk perhimpunan Brussels: mengkaji bagaimana Eropah dapat mengatasi masalah tenaga global sambil berpegang pada dasar hijau yang bercita-cita tinggi yang akan dilontarkan pada sidang kemuncak iklim COP26 dalam masa dua minggu.

Pegawai EU yang bercakap dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan berkata isu peraturan undang-undang adalah sangat asas sehingga garis pertempuran di sekelilingnya berpotensi untuk memecah belahkan blok 27 negara itu.

Pertaruhan tinggi yang terlibat dipamerkan awal minggu ini apabila ketua EU Ursula von der Leyen dan Perdana Menteri Poland Mateusz Morawiecki bertanding sengit di podium di Parlimen Eropah.

Dr Von der Leyen memberi amaran bahawa Suruhanjaya Eropahnya akan menggunakan “semua instrumen yang kami gunakan” untuk mengekang Warsaw, manakala Encik Morawiecki membalas: “Saya tidak akan meminta ahli politik EU memeras ugut Poland.”

Pegawai dan diplomat EU berkata perkara itu kini akan dibincangkan pada sidang kemuncak itu, bersama tenaga, Covid-19, peralihan Eropah kepada masa depan digital dan rendah karbon, penghijrahan, perdagangan dan hubungan luar.

Beberapa pegawai EU menegaskan bahawa tidak akan ada geng-up menentang Poland.

Seorang pegawai kerajaan Jerman di Berlin berkata bahawa dialog akan diutamakan kerana “ia bukan tentang menjadikan sidang kemuncak ini sebagai konfrontasi”.

Jerman dan Perancis berhati-hati tentang sidang kemuncak itu tergendala dalam perdebatan yang sukar diselesaikan.

Seorang pegawai dalam jawatan presiden Perancis menegaskan, bagaimanapun, bahawa Paris sama sekali tidak menentang isu yang dibincangkan secara terbuka, sambil menambah: “Kami sentiasa berada di barisan hadapan dalam (mempertahankan) kedaulatan undang-undang.”

Beberapa pegawai EU berkata isu sebenar ialah Poland telah melakukan pembaharuan kehakiman yang dilihat sebagai memecat hakim bebas dan menggantikan mereka dengan hakim yang berpegang kepada parti Undang-undang dan Keadilan yang memerintah.

Keputusan 7 Okt oleh Mahkamah Perlembagaan Poland mengatakan bahawa undang-undang EU hanya boleh digunakan di kawasan tertentu dan terhad dan undang-undang Poland mengatasinya dalam semua perkara lain digunakan untuk mempertahankan pembongkaran demokrasi, kata mereka.

Encik Morawiecki telah menyelidiki dengan mengatakan bahawa dia percaya Brussels bersalah kerana melampaui kuasanya, menggunakan pertikaian itu sebagai alasan untuk memaksa negara-negara anggota supaya bersatu ke arah Eropah yang lebih persekutuan.

Beliau telah menolak dakwaan penggubal undang-undang di Parlimen Eropah bahawa pendirian kerajaannya boleh menyebabkan Poland keluar dari EU – digelar “Polexit”.

Speaker parlimen, Encik David Sassoli, pada hari Rabu meminta khidmat guamannya bersedia untuk menyaman Suruhanjaya melainkan ia segera menggunakan mekanisme bersyarat yang diwujudkan lewat tahun lepas yang mengikat pengeluaran daripada belanjawan EU kepada pematuhan kepada peraturan undang-undang.

Tetapi Suruhanjaya tidak akan tergesa-gesa. Ia sedang mengumpul bukti dengan teliti sekiranya pertikaian itu berakhir di Mahkamah Keadilan Eropah (ECJ), di mana ia mempunyai bar beban bukti yang tinggi untuk menunjukkan belanjawan EU terjejas.

ECJ sudah pun menimbang kesahan mekanisme syarat itu sendiri. Pendapat yang munasabah diikuti dengan keputusan mahkamah dijangka akhir tahun ini atau awal 2022.

Cabaran undang-undang itu dilancarkan oleh Poland dan sekutu rapatnya Hungary – satu lagi negara EU di mana Brussels mengatakan demokrasi dan kedaulatan undang-undang berada di bawah ancaman. Budapest dan Warsaw mempunyai pakatan untuk menggunakan veto mereka untuk melindungi yang lain daripada sebarang percubaan untuk menghukum mereka.

Sementara itu, Suruhanjaya menyekat kelulusan permintaan Poland untuk 36 bilion euro (S$56 bilion) dalam bentuk geran dan pinjaman daripada dana pemulihan pandemik EU.

Pegawai di jawatan presiden Perancis berkata: “Saya tidak nampak bagaimana kita boleh mengesahkan rancangan pemulihan mereka. Ini bukan pemerasan kewangan – ia adalah tindak balas kepada prinsip asas, termasuk kebebasan kehakiman.”

Dengan ketegangan yang semakin meningkat, terdapat usaha untuk pemimpin utama EU mengadakan rundingan dua hala dengan Encik Morawiecki sejurus sebelum mereka semua meletakkan isu itu di meja sidang kemuncak.

Ditanya sama ada Dr von der Leyen mungkin mendapat sedikit masa bersemuka dengan perdana menteri Poland, jurucakap Suruhanjaya berkata beliau mengetahui “tiada mesyuarat yang telah disediakan”.

Kami telah mengalami beberapa masalah dengan log masuk pelanggan dan memohon maaf atas kesulitan yang berlaku. Sehingga kami menyelesaikan isu tersebut, pelanggan tidak perlu log masuk untuk mengakses artikel ST Digital. Tetapi log masuk masih diperlukan untuk PDF kami.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *