Pemeriksaan keselamatan Android: 16 langkah ke telefon yang lebih selamat

Bukan berita Android biasa anda gabungan pelbagai nasihat, cerapan dan analisis dengan wartawan Android veteran JR Raphael.

Bahagian III: Akses peranti

Langkah 10: Bersihkan senarai peranti anda yang disambungkan

Pada bila-bila masa anda melog masuk ke peranti baharu dengan akaun Google anda sama ada telefon Android, Chromebook atau malah penyemak imbas Chrome pada PC biasa peranti itu ditambahkan pada senarai yang diluluskan untuk akses dan dikaitkan dengan akaun anda.

Klik ke halaman ini dalam tetapan keselamatan Google dan berikan senarai anda sekali lagi. Jika anda melihat mana-mana peranti lama yang anda tidak gunakan lagi, klik padanya dan kemudian klik butang “Log Keluar” yang muncul untuk memastikan peranti itu tidak lagi mempunyai akses kepada akaun anda. Dan jika anda melihat sebarang peranti yang anda miliki tidak pernah digunakan, alih keluar mereka dengan segera dan kemudian tukar kata laluan akaun anda dengan segera.

Langkah 11: Bersihkan peranti anda di Gedung Play

Yang ini tidak secara langsung berkaitan dengan keselamatan, tetapi pengemasan yang bagus untuk dilakukan semasa anda memakai topi pembersihan anda: Pergi ke tetapan Gedung Google Play dan lihat senarai peranti anda yang tersedia. Ini ialah peranti Android yang dipaparkan sebagai pilihan setiap kali anda memasang apl baharu daripada antara muka web Gedung Play dan juga peranti yang dipaparkan sebagai pilihan dalam utiliti Cari Peranti Saya Google (lebih lanjut mengenai perkara itu dalam satu saat).

Teruskan dan nyahtanda kotak di sebelah “Tunjukkan dalam menu” untuk mana-mana peranti yang tidak anda gunakan lagi. Dan jika anda melihat mana-mana peranti dengan nama kod samar, klik butang “Edit” di sebelahnya dan namakan semula peranti itu kepada sesuatu yang anda akan kenali.

Audit Keselamatan Android: Peranti Gedung PlayJR

Kali seterusnya anda memuat turun aplikasi atau mengesan salah satu peranti anda dari jauh akan menjadi a banyak pengalaman yang lebih lancar akibatnya.

Langkah 12: Pastikan peranti anda bersedia untuk menghadapi yang terburuk

Anda mungkin tidak menyedarinya, tetapi Google mempunyai utilitinya sendiri untuk menjejak, mencari dan memadam peranti Android dari jauh sekiranya anda kehilangan peranti tersebut dan keseluruhan sistem dibina terus ke dalam sistem pengendalian.

Jadi apa tunggu lagi? Pastikan semua telefon dan tablet anda didaftarkan sekarang, sebelum terlambat. Hanya pergi ke bahagian Google pada menu tetapan utama setiap peranti, ketik “Keselamatan” dan kemudian “Cari Peranti Saya,” dan pastikan togol di bahagian atas bahagian itu diaktifkan.

Sekarang tandai halaman versi web Cari Peranti Saya dan/atau muat turun apl pada Chromebook atau mana-mana peranti lain yang serasi dengan Android yang anda miliki. Jika anda tidak menemui telefon atau tablet anda, buka perkhidmatan atau lakukan carian Google untuk “cari peranti saya” dalam mana-mana penyemak imbas tempat anda log masuk dan anda akan dapat menentukan dengan tepat tempat terakhir alat yang hilang itu dilihat. Anda juga boleh memaksa peranti untuk berdering serta menguncinya dari jauh atau memadamkan benda itu sepenuhnya.

Langkah 13: Fikirkan sama ada anda patut menggunakan VPN

Tidak kira betapa selamatnya telefon Android anda sendiri, seseorang masih boleh mengintip maklumat sensitif anda jika anda menghantarnya melalui rangkaian yang tidak selamat. Di situlah rangkaian persendirian maya, atau VPN, berperanan: Mereka menyulitkan semua data masuk dan keluar anda supaya tiada sesiapa boleh memintasnya dan melihat apa yang anda lakukan di peringkat rangkaian.

VPN bukan sesuatu semua orang perlu dibimbangkan, tetapi jika anda menggunakan telefon anda untuk kerja perniagaan yang mencukupi atau dengan apa-apa jenis bahan sensitif yang lain, ini mungkin sesuatu yang anda patut pertimbangkan terutamanya jika anda menggunakan banyak rangkaian Wi-Fi terbuka, di mana mengintip adalah terutamanya mudah dilakukan.

Jadi di mana hendak bermula? Pertama sekali, sesetengah syarikat menyediakan perkhidmatan VPN tersuai mereka sendiri untuk pekerja. Jika itu berlaku untuk anda, tahniah! Anda sudah bersedia.

Jika anda menggunakan perkhidmatan Google Fiwireless, jawapannya juga mudah: Fi kini menyediakan pilihan untuk menyulitkan semua sambungan rangkaian anda secara automatik melalui perkhidmatan VPN Google. Apa yang anda perlu lakukan ialah mengaktifkannya.

Jika tidak, anda perlu beralih kepada perkhidmatan VPN Android pihak ketiga untuk mendapatkan tahap perlindungan tambahan itu.

Bahagian IV: Pertimbangan akhir

Langkah 14: Pastikan anda telah melakukan perancangan harta maya anda

Kami mempunyai satu lagi persediaan “bagaimana jika” untuk ditangani dan agak tidak menyenangkan untuk difikirkan: Jika sesuatu yang buruk berlaku kepada anda, adakah anda mahu orang lain dapat mengakses akaun Google anda dan semua data dikaitkan dengan peranti anda? Luangkan sedikit masa untuk bersedia untuk kemungkinan itu sekarang, dan ia akan menjadikan perkara lebih mudah untuk rakan atau orang tersayang anda sekiranya anda mengalami kes ringan, erm, kematian.

Ia sebenarnya tidak menyakitkan untuk dilakukan (persediaan, itu bukan kematian): Hanya pergi ke halaman ini dan pastikan anda telah menyediakan Pengurus Akaun Tidak Aktif Google. Sistem itu mengesan apabila akaun anda tidak aktif untuk tempoh masa tertentu tiga bulan, enam bulan, setahun atau setahun setengah, bergantung pada pilihan anda dan kemudian memberitahu rakan atau orang tersayang pilihan anda dan memberikan mereka apa-apa tahap akses yang anda mahukan. Anda juga boleh menyediakan autobalas untuk memulakan Gmail anda (menyeramkan!), dan anda boleh memberitahu Google untuk memadamkan akaun anda sama sekali selepas tempoh masa tertentu berlalu.

Pengurus Akaun Tidak Aktif direka bentuk untuk menjadi sangat berhati-hati, dengan banyak peti besi gagal disediakan termasuk pilihan untuk cuba menghubungi anda melalui SMS dan e-mel sebulan sebelum pelan ketidakaktifan anda mula beraksi.

Audit Keselamatan Android: Pengurus Akaun Tidak AktifJR

Sesetengah perkhidmatan lain, termasuk LastPass, menawarkan sistem yang serupa untuk menyediakan akses kecemasan ke akaun anda dalam situasi yang melampau. Ia adalah bahagian keselamatan yang pelik untuk dipertimbangkan, tetapi sama seperti setiap kawasan lain yang telah kita bincangkan setakat ini, ia adalah sesuatu yang patut difikirkan dan disediakan untuk sebelum ini keperluan itu timbul.

Langkah 15: Lakukan pemeriksaan keselamatan umum Google untuk menyelesaikan masalah

Tarik nafas dalam-dalam: Kita hampir selesai! Langkah seterusnya hingga terakhir ini akan membawa anda melalui semakan keselamatan yang luas yang akan mencari sebarang titik lemah yang masih ada dalam akaun Google dan keselamatan Android anda dan kemudian menggesa anda untuk membetulkannya pada masa itu juga.

Hanya pergi ke tapak keselamatan Google ini dan klik melalui sebarang isu yang dikemukakannya. Ini akan mengesahkan bahawa anda telah berjaya melakukan banyak tindakan yang telah kami bincangkan dan akan mencari sebarang tanda merah lain yang berpotensi atau peluang untuk penambahbaikan.

Anggap sebagai pengesahan anda bahawa persediaan keselamatan peribadi anda adalah A-OK.

Langkah 16: Fikirkan dengan teliti tentang suite keselamatan pihak ketiga

Akhir sekali: Memandangkan anda telah memastikan keadaan keselamatan Android anda adalah seperti sedia ada, fikirkan tentang mana-mana suite keselamatan pihak ketiga yang anda gunakan (sama ada anda memasangnya atau ia telah diprapasang pada telefon atau tablet anda) dan perkara yang mereka gunakan. sebenarnya menambah pada peranti anda. Saya bercakap tentang Lookout, Avast, Norton, McAfee, AVG semua jenis program itu.

Anda telah pun mengesahkan bahawa peranti anda dilindungi. Android sedang giat mengimbas ancaman pada beberapa peringkat, kedua-dua di bahagian pelayan di Gedung Play dan pada telefon anda apabila apl baharu tiba (dari mana-mana sumber) dan berterusan dari semasa ke semasa. Selain itu, anda menggunakan kemahiran asas tentang aplikasi yang anda muat turun. Sistem pengendalian malah mencari penipuan berasaskan SMS, dan penyemak imbas Chrome untuk Android juga memerhatikan ancaman berasaskan web.

Di luar semua itu, peranti anda semuanya didaftarkan dalam sistem merentas platform yang canggih untuk menjejak, ping dan memadam dari jauh mengikut keperluan. Dan semua itu berlaku pada peringkat platform asli.

Oleh itu, berdasarkan lapisan tersebut, adakah suite keselamatan pihak ketiga pada telefon anda melakukan apa-apa yang tidak berlebihan dan tidak perlu? Ia mungkin memakan sumber sistem dan memberi kesan kepada prestasi tanpa sebab sebenar dan berkemungkinan besar juga membebankan wang yang anda tidak perlu belanjakan tetapi adakah ia sebenarnya mencapai apa-apa nilai yang Android sendiri belum mengendalikan dengan cara yang lebih langsung?

Jawapannya hampir pasti tidak. Jika mempunyai lapisan keselamatan tambahan membuatkan anda berasa lebih selamat, hey, lakukan apa yang sesuai untuk anda. Tetapi jika anda telah menyelesaikan setiap langkah pemeriksaan ini, tiada alasan untuk anda perlukan ia dan setiap sebab untuk menghantarnya pembungkusan. (Untuk menjadi jelas, adabeberapaapl privasi dan keselamatan yang berbaloi untuk anda; mereka bukanlah suite pengimbasan peranti yang bodoh dan kembung yang sangat popular di kalangan orang yang tidak tahu lebih baik.)

Dan dengan itu, rakan-rakan pencari keselamatan saya, pemeriksaan anda selesai. Tetapkan peringatan anda sekarang untuk menyemak semula langkah yang sama tahun depan. Bidang yang baru kami bincangkan sentiasa berkembang, dan memberikan diri anda satu kali ulangan tahunan adalah cara terbaik untuk memastikan anda sentiasa berada dalam keadaan terbaik.

Daftar untuk surat berita mingguan saya untuk mendapatkan lebih banyak petua praktikal, cadangan peribadi dan perspektif bahasa Inggeris yang jelas tentang berita yang penting.

Surat Berita AI

[Android Intelligence videos at Computerworld]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *