Pembantu Google pada Galaxy Watch 4: Di manakah ia?

Rita El Khoury / Pihak Berkuasa Android

Sudah tiga bulan sejak Samsung mula menjual Galaxy Watch 4, lelaran terbaru dalam siri Galaxy Watch dan yang pertama mengelak Tizen untuk platform boleh pakai buatan sendiri Google. Tidak seperti pengeluar Wear OS yang lain, Samsung diberi banyak kebebasan dengan jam tangannya. Ia menjalankan kulit yang lebih tersuai daripada apa yang kita lihat daripada Fossil atau Mobvoi, ia bersambung dengan apl Galaxy Wear khas Samsung dan bukannya yang generik Google, dan ia memberi keistimewaan kepada perkhidmatan Samsung. Ini benar untuk penjejakan kesihatan dan aktiviti, pembayaran mudah alih dan arahan suara. Walau bagaimanapun, walaupun anda sudah mempunyai pilihan untuk memasang Google Fit dan Pay pada Watch 4, Assistant masih tidak ditemui di mana-mana.

Kisah ini kembali ke masa pengumuman Galaxy Watch 4. Semua orang mengadu tentang kekurangan sokongan Google Pay dan Assistant ketika itu. Yang pertama telah ditambah dengan cepat dan disediakan pada masa jam tangan dihantar kepada pembeli. Tetapi Samsung memberitahu Pihak Berkuasa Android bahawa yang terakhir tidak akan berada di sana semasa pelancaran tetapi harus tersedia pada tarikh kemudian. Sementara itu, semua orang terpaksa bersaing dengan menggunakan Bixby untuk arahan suara sebaliknya.

Rita El Khoury / Pihak Berkuasa Android

Sudah tiga bulan, dan keadaan tidak berubah sama sekali. Terdapat pemilih “apl Pembantu Digital” dalam menu tetapan Watch 4 yang mengejek kita semua, tetapi anda hanya boleh memilih antara “tiada” dan Bixby. Beberapa kemas kini juga telah dilancarkan pada jam tangan, membawa muka baharu dan pintasan tambahan tanpa sebarang perubahan pada bahagian hadapan pembantu suara.

Kekurangan Google Assistant ini membingungkan. Dari segi teknikal, perkhidmatan ini berfungsi pada platform, walaupun ia terkenal dengan kereta dan tidak boleh dipercayai. Saya tidak fikir ia adalah soal eksklusif Bixby sama ada. Untuk satu, saya percaya Samsung akan memilih Samsung Pay atau Samsung Health dan bukannya Bixby sebagai bukit untuk mati. Untuk dua, versi Bixby yang kami dapat pada Watch 4 adalah sangat terhad berbanding jam tangan Tizen sebelum ini dan nampaknya tidak menerima sebarang cinta daripada syarikat itu. (Seseorang hampir boleh menganggap ia telah dibangunkan sebagai penyelesaian stop-gap, bukan jangka panjang.) Dan memandangkan Samsung kononnya sudah mempertimbangkan Assistant pada bulan Ogos jika tidak mengusahakannya maka tiga bulan sepatutnya sudah cukup masa untuk meneruskannya papan.

Rita El Khoury / Pihak Berkuasa Android

Itu membuatkan kita menggaru kepala. Ketiadaan Penolong ialah salah satu aduan yang kami ketengahkan semasa kami menyemak Watch 4, dan bukan kami sahaja yang masih tertanya-tanya di mana lokasinya dan apa yang berlaku padanya. Berbilang urutan diReddit, forum sokongan Google dan Komuniti Samsung menunjukkan pengguna juga berasa gelisah mengenainya. Banyak teori, dari projek yang ditangguhkan hingga dibuang secara tidak sengaja. Sama ada Samsung yang menyedari betapa berubah-ubahnya Assistant pada Wear OS atau Google yang memutuskan untuk menumpukan sedikit masa untuk membangunkan versi yang lebih baik, atau beberapa halangan birokrasi atau teknologi yang lain, kami tidak tahu. Hasilnya adalah sama tanpa mengira: Kami masih menunggu.

Kami telah menghubungi Google dan Samsung untuk mengulas mengenai perkara ini, dan kami akan mengemas kini siaran ini jika kami menerima sebarang kenyataan daripada mana-mana syarikat.

Baca artikel asal di sini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *