Pemandu teksi dan kereta sewa persendirian mengeluarkan nasihat mengenai krisis Afghanistan, Berita Singapura & Cerita Teratas

SINGAPURA – Pemandu teksi dan sewa persendirian tidak seharusnya bercakap atau membahaskan krisis di Afghanistan dengan penumpang dan rakan sekerja mereka, untuk mengelak daripada memasuki situasi di mana perbualan mungkin menjadi hangat.

Mereka juga tidak seharusnya membuat siaran dalam talian atau memberi komen mengenai situasi yang boleh mencetuskan keganasan atau mempromosikan niat jahat.

Arahan ini adalah sebahagian daripada nasihat kepada pemandu yang dikeluarkan bulan ini oleh Kementerian Dalam Negeri, Pasukan Polis Singapura dan Penguasa Pengangkutan Darat.

Nasihat itu memberi amaran bahawa keganasan dan krisis yang berkembang di Afghanistan membimbangkan, dan mungkin menimbulkan ancaman keselamatan.

“Keadaan di Afghanistan boleh memberi inspirasi kepada kumpulan pengganas transnasional seperti Al-Qaeda dan ISIS (Negara Islam di Iraq dan Syria) untuk berkumpul semula dan mewujudkan tempat selamat,” katanya.

“Radikal dari Asia Tenggara juga mungkin mendapat inspirasi untuk mengembara ke Afghanistan untuk mengangkat senjata dengan kumpulan militan di sana, sama seperti yang dilakukan oleh anggota Jemaah Islamiah (JI) pada masa lalu.”

Menjawab pertanyaan The Straits Times, Jabatan Keselamatan Dalam Negeri (ISD) berkata ia bekerjasama rapat dengan agensi berbeza untuk menyebarkan mesej memerangi keganasan kepada pelbagai segmen masyarakat, termasuk pekerja asing dan pekerja pengangkutan awam.

“Pemandu teksi dan sewa swasta, sebagai sebahagian daripada masyarakat secara amnya, adalah rakan kongsi penting dalam usaha memerangi keganasan Kerajaan,” katanya.

“Nasihat sedemikian mengenai perkembangan keselamatan global yang menarik, contohnya, propaganda ekstremis ISIS dan perkembangan di Afghanistan, membantu melengkapkan mereka untuk berwaspada terhadap orang dan aktiviti yang mencurigakan dan memaklumkan pihak berkuasa lebih awal.”

Nasihat itu menambah bahawa Singapura tidak bertolak ansur dengan sebarang bentuk ekstremisme atau keganasan, dan menasihatkan pemandu supaya tidak menyokong atau mengimport politik asing ke Singapura.

Mereka yang ingin membuat sumbangan untuk membantu mangsa juga harus melakukannya melalui saluran yang sah, dan berhati-hati, katanya.

Jika ditangkap menderma kepada kumpulan pengganas, mereka akan diuruskan di bawah Akta Keganasan (Penindasan Pembiayaan), dan boleh dipenjarakan dan didenda.

ISD berkata pada masa ini tiada maklumat mengenai ancaman pengganas khusus terhadap Singapura yang timbul daripada situasi di Afghanistan.

Ia berkata ia sedang memerhatikan perkembangan yang sedang berjalan dengan teliti dan akan menentukur postur keselamatannya agar sepadan dengan ancaman yang berlaku.

Serangan pengganas terbesar di rantau itu, pengeboman Bali 2002 yang mengorbankan 202 orang, dilakukan oleh pejuang yang pulang dari Afghanistan, dan sekurang-kurangnya 11 tahanan JI Singapura diketahui telah mengikuti latihan ketenteraan di kem Al-Qaeda di Afghanistan.

Sekembalinya mereka, beberapa orang terlibat dalam rancangan keganasan, dan beberapa bekerjasama dengan seorang koperasi Al-Qaeda dalam rancangan untuk melancarkan serangan bom trak berani mati terhadap kedutaan Barat di Singapura.

Nasihat terbaharu itu juga menggesa pemandu melaporkan mana-mana individu yang dikenali terjejas oleh krisis kepada pihak berkuasa, dan menghubungi syarikat mereka untuk mendapatkan bantuan jika mereka sendiri terjejas dan memerlukan kaunseling.

Aktiviti dan orang yang mencurigakan harus dilaporkan kepada polis di 1800-255-0000, atau kepada ISD di 1800-2626-473.

Kami telah mengalami beberapa masalah dengan log masuk pelanggan dan memohon maaf atas kesulitan yang berlaku. Sehingga kami menyelesaikan isu tersebut, pelanggan tidak perlu log masuk untuk mengakses artikel ST Digital. Tetapi log masuk masih diperlukan untuk PDF kami.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *