Pelosi: Isu rang undang-undang boleh diselesaikan sebelum ‘akhir hari’ | Bukit itu

Speaker Nancy Pelosi (D-Calif.) berkata pada hari Selasa selepas berborak dengan Demokrat bahawa beberapa isu tertunggak yang menghalang pakej perbelanjaan sosial dan iklim besar Presiden Biden “boleh diselesaikan pada penghujung hari.”

“Saya tidak mengumumkan undian,” katanya kepada pemberita ketika meninggalkan mesyuarat itu, “tetapi saya mengatakan bahawa ini boleh diselesaikan pada penghujung hari.”

Ramalan Speaker adalah lebih cerah berbanding kebanyakan ahlinya, yang selama beberapa minggu telah melihat tarikh akhir datang dan pergi pada dua tonggak utama agenda domestik Biden: pakej Bina Kembali Lebih Baik dan pakej infrastruktur dwipartisan.

“Saya boleh duduk di sini dan saya boleh mengarut kamu, tetapi jawapan sebenar adalah tidak ada kejelasan,” rungutan seorang Demokrat Dewan ketika dia meninggalkan mesyuarat kaukus.

Pelosi dan pasukan kepimpinannya telah cuba untuk menunjukkan keyakinan pada pakej $1.75 trilion, walaupun Biden dan parti itu telah bergelut selama berminggu-minggu untuk mencapai kesepakatan mengenai rancangan perbelanjaan sosial untuk membantu keluarga, pelajar, pekerja dan warga tua.

Dalam mesyuarat tertutup itu, Pelosi memaklumkan ahli bahawa dia berharap baki isu yang tidak dapat diselesaikan akan diselesaikan pada hari Selasa dan Jawatankuasa Peraturan akan dapat menandakan teks perundangan Build Back Better seawal hari Rabu. Itu akan menetapkan undian lantai pada kedua-dua infrastruktur dan pakej perdamaian menjelang akhir minggu ini.

“Semoga, [the negotiators] akan selesai malam ini. Saya bersikap optimis,” kata Rep. Debbie Dingell (D-Mich.), ahli pasukan kepimpinan Pelosi. Tetapi Dingell menambah: “Saya rasa kita perlu bertindak minggu ini.”

Kebanyakan perundangan Build Back Better ditulis, tetapi golongan sederhana dan progresif berlumba-lumba untuk menyelesaikan rundingan mengenai beberapa isu besar.

Mereka berharap kesepakatan boleh dicapai dalam bahasa untuk membenarkan Medicare merundingkan harga ubat yang lebih rendah, tetapi hanya untuk ubat-ubatan lama yang tidak lagi berada di bawah “tempoh eksklusif.”

Perunding demokratik juga cuba menyelesaikan beberapa perkara yang melekat pada bahagian iklim pakej itu, kata Ketua Majoriti Steny Hoyer (D-Md.), memetik beberapa tempahan daripada Sen. Joe Manchin (DW.Va.).

Dan Demokrat Dewan, yang dikendalikan oleh Kaukus Hispanik Kongres, sedang menulis bahasa perundangan untuk beberapa peruntukan pembaharuan imigresen berjumlah sekitar $100 bilion. Mereka cuba memastikan peruntukan imigresen boleh diluluskan oleh ahli parlimen Senat dan mematuhi Peraturan Byrd dewan itu.

“Kita perlu menyimpan semua pilihan di atas meja untuk imigresen, supaya apabila parlimen memerintah, kita akan mempunyai pilihan itu di atas meja,” kata Pengerusi Kaukus Progresif Pramila Jayapal (D-Wash.) kepada pemberita.

“Itulah yang kami sedang usahakan, dapatkan sebanyak yang kami boleh, dan saya percaya kami akan mendapat penyelesaian mengenainya.”

Mike Lillis menyumbang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *