Pelancar Android baharu yang menonjol untuk kecekapan ergonomik

Bukan berita Android biasa anda gabungan pelbagai nasihat, cerapan dan analisis dengan wartawan Android veteran JR Raphael.

Apabila kita berfikir tentang pelancar Android, kita cenderung untuk memikirkan program yang menambah banyak pilihan ke dalam persekitaran skrin utama kita. Tetapi pelancar Android yang baharu dan masih kurang dibangunkan bertujuan untuk melakukan sebaliknya untuk melucutkan skrin utama anda kepada keperluan asasnya dan mengubahnya menjadi papan pelancaran yang sangat cekap untuk mencapai tempat yang anda perlukan.

Ia dipanggil Pelancar Niagara, dan sementara ia masih dalam versi beta secara teknikal dan “belum dikeluarkan,” ia tersedia kepada sesiapa sahaja untuk memuat turun dan mencuba secara percuma dari Gedung Play. Saya telah menggunakannya pada telefon saya untuk seketika sekarang, dan saya perlu berkata: Ia sama sekali bukan pelancar Android purata anda. Dan untuk ramai orang, itu boleh menjadi perkara yang baik.

Pada asasnya, Pelancar Niagara pada asasnya hanyalah satu skrin. Ia menunjukkan pintasan kepada lapan apl kegemaran yang anda pilih bersama senarai tatal huruf.

Ideanya ialah kegemaran tersebut ialah apl yang paling kerap anda akses dan apabila anda perlu mencapai perkara lain, anda boleh menemuinya dengan pantas dengan menatal jari anda di sepanjang kedua-dua tepi skrin anda. Itu mengaktifkan senarai surat pelancar dan membolehkan anda melompat ke mana-mana kawasan “laci aplikasi” terbina dalam anda dengan cepat. (Anda juga boleh hanya menyentuh jari anda terus ke mana-mana huruf, jika anda mahu.)

Android - Kongsi LangsungJR

Ia merupakan gerak isyarat yang sangat ergonomik, terutamanya kerana ia berfungsi sama ada dengan sebelah kiri atau sebelah kanan skrin. Saya biasanya memegang telefon saya di tangan kiri, jadi saya hanya boleh menggunakan ibu jari saya untuk meleret di sepanjang tepi itu tanpa perlu mencapai atau meletakkan semula sama sekali.

android pelancar niagaraJR

Anda juga boleh memilih untuk mendayakan pintasan carian pantas untuk skrin utama anda yang saya syorkan untuk dilakukan. Itu meletakkan ikon bulat “G” di bahagian bawah sebelah kanan skrin. Mengetiknya sekali membuka suapan Google, dalam apl Google, sambil meleret ke atasnya membawa anda ke kotak carian yang sedia untuk input.

Android - Kongsi LangsungJR

Kecekapan ergonomik semacam itu ialah tema biasa dalam reka bentuk Pelancar Niagara. Contoh lain: Memandangkan berinteraksi dengan pemberitahuan merupakan sebahagian besar daripada perkara yang kebanyakan kita lakukan pada peranti kami, pelancar menyepadukan maklumat tersebut terus ke skrin utama supaya apabila anda mempunyai pemberitahuan yang belum selesai, anda melihatnya secara terperinci bersama apl yang berkaitan. Dan dengan sekali ketik, anda boleh membukanya dan berinteraksi dengannya pada masa itu juga.

pemberitahuan android pelancar niagaraJR

Jika anda perlu mengakses panel pemberitahuan penuh anda pada bila-bila masa, Niagara mempunyai gerak isyarat terbina dalam yang membolehkan anda meleret ke bawah di mana-mana pada skrin untuk membukanya. Sekali lagi: kecekapan ergonomik.

Kawalan muzik secara automatik dipaparkan pada skrin utama anda apabila ia diperlukan, juga pada bila-bila masa anda memainkan audio daripada apl (sambil melakukan kerja yang sangat penting, sudah tentu):

kawalan muzik android pelancar niagaraJR

Apa lagi? Mengetik jam atau kalendar di atas pelancar membuka aplikasi Jam atau Kalendar sistem anda, masing-masing. Anda juga boleh menambah maklumat cuaca bersama tarikh; mengetiknya kemudian akan membuka perkhidmatan cuaca asli Google.

Menekan lama mana-mana apl dalam Niagara membolehkan anda mengakses skrin maklumatnya, sementara itu menambah atau mengalih keluar apl itu daripada bahagian kegemaran atau menyusun semula tempat ia muncul dalam senarai. Anda juga boleh menyembunyikan apl sepenuhnya, jika terdapat sesuatu pada telefon anda yang anda tidak mahu muncul di mana-mana dalam pelancar.

pilihan aplikasi android pelancar niagaraJR

Reka bentuk lalai Niagara menarik warna daripada kertas dinding anda untuk kesan tematik yang bagus. Anda boleh memilih untuk menggunakan tema terang atau gelap statik (serta warna terang atau gelap untuk teks), jika anda mahu.

Selain itu, Niagara membenarkan anda menggunakan pek ikon tersuai dan itu benar-benar mengenainya setakat ciri dan penyesuaian. Pembangun mengatakan bahawa sokongan untuk ikon penyesuaian, folder dan pintasan dalam apl akan datang tidak lama lagi, tetapi secara keseluruhannya, kesederhanaan nampaknya menjadi nama permainan di sini.

Jika anda suka mempunyai banyak pilihan atau menikmati menyimpan banyak widget di hujung jari anda, Niagara mungkin tidak akan menjadi pelancar untuk anda. Jika anda mahukan sesuatu yang ringan, pantas dan cekap, walaupun dan sesuatu yang jelas berbeza daripada kebiasaan, ia mungkin berbaloi untuk diberikan pusingan.

Daftar untuk surat berita mingguan JR untuk mendapatkan lebih banyak petua praktikal, pengesyoran peribadi dan perspektif bahasa Inggeris biasa tentang berita yang penting.

Surat Berita AI

[Android Intelligence videos at Computerworld]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *