Pelan Suara Muzik Apple: Adakah ia bernilai $5/bulan anda?

Adakah anda sedang menunggu pelan Apple Music yang menjimatkan? Nah, Apple akhirnya telah mendengar dan melancarkan Apple Music Voice Plan. Pelan suara sahaja khas akan berharga hanya $4.99/bulan dan membenarkan akses kepada semua kandungan Apple Music. Walau bagaimanapun, ada tangkapan, atau adakah saya akan mengatakan “klausa Siri.”

Tunggu apa? Semak semua yang anda perlu tahu tentang Apple Music Voice Plan dan sama ada ia berbaloi dengan tanda harga atau tidak.

Semasa acara musim gugur 2021 Apple, Unleashed, Apple memperkenalkan peringkat langganan baharu untuk Apple Music. Digelar sebagai Pelan Suara, ia akan memanfaatkan kuasa Siri dan beroperasi hanya dengan suara. Betul, hanya dengan suara.

Walaupun harga $4.99 mengujakan hati, telinga dan dompet saya, klausa suara sahaja adalah agak curveball. Oleh itu, saya telah memutuskan untuk menggali lebih dalam, menimbang semua kelebihan dan kelemahan, dan menemui kelayakan rancangan ini.

Banyak! Pengguna boleh melanggan dengan hanya mengarahkan pembantu suara, “Hei Siri, mulakan percubaan Apple Music Voice saya,” atau melalui apl muzik Apple. Selepas langganan, anda boleh meminta Siri memainkan lagu kegemaran anda, senarai main, radio dan banyak lagi. Berikut ialah segala-galanya untuk diperebutkan dalam pelan:

Katalog global Apple Music berada di hujung jari anda, daripada keluaran terbaharu hingga klasik lama. Pelanggan akan mempunyai kawalan main balik penuh. Jadi anda boleh memainkan, menjeda, melangkau lagu tanpa had masa, walau bagaimanapun, hanya melalui Siri.

Dengan pelan Suara, anda juga akan mempunyai akses kepada senarai main tanpa henti yang dipilih susun oleh pakar Apple, semua stesen genre dan Apple Music Radio. Selain itu, akses lengkap kepada senarai main mood dan aktiviti terkini Apple.

Cuma minta Siri memainkan muzik parti, muzik yang menenangkan atau berorientasikan fokus, dsb. Anda juga boleh meminta Siri memainkan lagu yang serupa, dan ia akan melakukannya.

Selagi ia merupakan peranti yang didayakan Siri, pelanggan boleh mendapatkan akses tanpa halangan kepada Apple Music, sama ada iPhone, iPad, Mac, Apple Watch, AirPods, CarPlay, Apple TV atau HomePod mini.

Pelan suara juga menjanjikan pengalaman muzik yang benar-benar diperibadikan. Pelanggan boleh meneroka cadangan berdasarkan muzik dan pilihan yang dimainkan baru-baru ini dalam apl Muzik. Selain itu, bahagian “Just Ask Siri” khusus akan membantu mereka meneroka dan mengoptimumkan Siri untuk Apple Music.

Malangnya, senarai ini tidaklah sekecil yang saya harapkan. Anda akan hilang:

Ciri premium ini terhad kepada pelan individu dengan harga $9.99 sebulan atau pelan keluarga sebanyak $14.99 sebulan.

Saya faham bahawa Apple ingin menarik minat pengguna untuk mempunyai pelan yang lebih mahal, dan oleh itu, menempah ruang dan tanpa kerugian adalah masuk akal. Tetapi walaupun menghentikan lirik agak banyak, Spotify menawarkannya secara percuma.

Dijadualkan untuk dilancarkan lewat musim luruh ini, pelan langganan baharu pada mulanya akan tersedia kepada 17 negara/rantau. Semak senarai lengkap di bawah.

Ironinya kekuatan Apple Music Voice Plan juga adalah kelemahannya. Walaupun bagus bahawa anda boleh mengakses Apple Music melalui Siri, tetapi hanya melalui Siri boleh menjadi agak tipikal. Bagaimana jika anda berulang-alik? Anda akan berkongsi lagu yang anda mahukan seterusnya dengan Siri serta rakan penumpang.

Sebaliknya, anda mendapat akses ke seluruh pustaka Apple Music pada hanya $4.99, yang merupakan tawaran murah. Buat masa ini, saya merasakan bahawa rancangan Apple Music Voice agak ganjil. Dan anda mungkin perlu mengambil Apple pada pratonton 7 hari dan melihat sama ada anda boleh membiasakan diri dengan platform suara sahaja.

Apakah pendapat anda tentang rancangan Voice terbaru Apple Music? Kongsi mereka dalam komen di bawah.

Baca seterusnya:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *