Pelakon Selma Blair mahu anda melihat dia hidup dengan pelbagai sklerosis, Berita Hiburan & Cerita Teratas

LOS ANGELES (NYTIMES) – Selma Blair boleh bercakap selama setengah jam sahaja dalam sesi pertama kami. Itu selagi dia mempercayai otak dan badannya untuk bekerjasama – lebih lama lagi dan dia takut tumpuannya mungkin mula merayau atau pertuturannya mungkin mula terhenti. “Kami bertanggungjawab untuk mengetahui bahawa detik yang lebih kecil akan menjadi detik yang lebih jelas,” katanya.

Bagi Blair, tiada hari yang bebas daripada kesan multiple sclerosis (MS), penyakit autoimun yang dihidapinya pada 2018, tetapi percaya mula menyerang sistem saraf pusatnya bertahun-tahun sebelumnya.

Jumaat tertentu pada bulan September ini bermula dengan sangat sukar – dia berkata dia bangun di rumahnya di Los Angeles dengan perasaan “sedih apabila semua keluar”, tetapi mendapati bahawa bercakap dengan orang ramai membantu mengurangkan ketidakselesaannya. Blair berkata dia mempunyai perbualan yang baik pada awal hari dan telah menantikan perbualan kami.

Jadi, jika dia perlu berehat semasa temu duga ini, dia berkata dengan tergelak gembira, “itu bermakna awak membosankan saya”.

Kekurangan perencatan yang tiada tandingan sentiasa menentukan karya Blair yang paling terkenal. Dia berusia 49 tahun, dengan resume yang merangkumi kerja-kerja seminal teensploitation (Cruel Intentions, 1999), komedi (Legally Blonde, 2001) dan pengembaraan buku komik (Hellboy, 2004).

Sikap tumpul yang tidak terkawal yang sama itu berterusan dalam semua interaksinya, sama ada secara skrip atau spontan, dengan kamera dihidupkan atau dimatikan, walaupun ketika dia berkongsi akaunnya tentang masa dia pergi ke The Tonight Show memakai baju atas bertali yang dia secara tidak sengaja memakainya ke sisi. Ia adalah kisah yang diceritakannya kepada saya dengan bangganya, dalam masa lima minit perkenalan kami melalui panggilan video, sambil jari-jemarinya meremas rambutnya yang dipotong rapat dan dilunturkan.

Tetapi kejujuran Blair telah menjadi lebih bermakna dalam tempoh tiga tahun sejak dia mendedahkan kepada umum tentang diagnosis MSnya. Kini, sama ada dia menyiarkan diari di media sosial atau muncul di atas permaidani merah, dia faham dia adalah seorang wakil yang mempunyai peluang untuk mendidik khalayak yang lebih luas tentang apa yang dia dan orang lain yang mengalami MS.

Ia adalah falsafah keterbukaan maksimum yang dia ambil lebih jauh dengan muncul sebagai subjek dokumentari baharu, Memperkenalkan, Selma Blair.

Filem itu, diarahkan oleh Rachel Fleit, adalah kisah yang tidak berbelah bahagi tentang kehidupan Blair dengan MS dan pemindahan sel stem yang dia jalani untuk merawatnya pada 2019. Seperti yang dijelaskan oleh Blair, dia berharap filem itu akan bermakna kepada penonton yang berasa tercabar dan tidak pasti , sama ada mereka menghidap penyakit kronik atau tidak.

Baginya, dokumentari itu hanyalah sebahagian daripada usaha yang lebih besar untuk memahami dirinya – untuk menentukan sejauh mana identitinya telah dibentuk oleh penyakitnya, dan perkara yang akan kekal atau berubah sekarang setelah dia dirawat untuknya.

“Jika ini berlaku pada usia 20-an, ketika saya cuba untuk memulakan kerjaya dan mengetepikan beberapa syikal, saya pasti berasa malu,” katanya. “Saya sudah cukup dewasa sekarang. Saya mula mengenali personaliti yang berbeza, dan saya tidak malu.”

Mengimbas kembali didikannya di pinggir bandar Michigan, Blair menggambarkan dirinya sebagai seorang kanak-kanak berusia tujuh tahun yang membawa salinan Rujukan Meja Pakar Perubatan sendiri, maklumat besar tentang ubat preskripsi, dan tertanya-tanya mengapa dia mengalami kesakitan yang berterusan, keletihan. dan perubahan mood yang tidak dapat diramalkan.

Kesukaran ini berterusan sehingga dewasa – kesakitan menjadi lebih teruk, terutamanya selepas kelahiran anaknya, Arthur, pada tahun 2011 – dia mengalami masalah dengan penglihatannya dan mengalami pengecutan otot yang tidak disengajakan di lehernya.

Sehingga dia menerima diagnosisnya, Blair berkata, dia tidak dapat memahami mengapa gejalanya berbeza-beza dari tetapan ke tetapan.

“Saya boleh berjalan lebih baik di rumah saya, tetapi di luar ia seperti lubang pasir,” katanya. “Dengan cahaya tertentu, pertuturan saya menjadi terputus-putus, walaupun laring saya baik.

“Saya tidak pernah terfikir bahawa ada kesesakan lalu lintas yang berlaku dalam otak saya,” tambahnya.

Dalam kesibukan perhatian yang mengikuti pendedahan Blair tentang diagnosisnya, dia telah diperkenalkan kepada Fleit, dan mereka bersetuju untuk memulakan penggambaran dokumentari itu pada hari-hari sebelum Blair mengembara ke Chicago untuk pemindahan sel stemnya.

Fleit berkata Blair tidak menjalankan kawalan editorial ke atas filem itu, sambil menambah bahawa usaha itu akan berjaya hanya jika pelakon itu “bersedia untuk menunjukkan kepada dunia apa yang sebenarnya berlaku – keintiman dan kejujuran yang kejam yang anda tidak nampak – dan dia benar-benar terbuka. untuk itu”.

Fleit, yang mempunyai alopecia universalis, penyakit autoimun yang menyebabkan keguguran rambut, berkata dia merasakan hubungan dengan Blair ketika penggambaran diteruskan.

“Menjadi seorang wanita botak di dunia telah memberi saya akses unik kepada jenis kesakitan emosi tertentu,” kata Fleit. “Ia tidak menakutkan saya lagi, dan saya rasa uniknya layak untuk memegang ruang untuk orang lain yang mengalaminya.”

Kepada pelakon Parker Posey, rakan dan rakan sekerja Blair selama hampir 20 tahun, keputusan untuk membuat dokumentari adalah satu bentuk ekspresi yang sah seperti mana-mana perusahaan artistik lain.

“Ini satu-satunya perkara yang kami ada – hidup anda sebagai pelakon, semuanya material, semuanya cerita,” kata Posey.

Dia menambah: “Sesiapa sahaja yang boleh mencari tujuan dalam mencipta apa yang mereka sepatutnya cipta dan berani menjalani kehidupan mereka, itulah seni. Itulah kejayaan.”

Dengan setengah jam kami akan berakhir, Blair dan saya mengucapkan selamat tinggal. Sesi seterusnya kami, yang dirancang untuk hari Isnin itu, terpaksa ditangguhkan apabila Blair jatuh dari kuda yang ditunggangnya pada hujung minggu. Seperti yang dia beritahu saya – kali ini melalui telefon, kerana panggilan video menyukarkan dia untuk fokus – dia telah hilang keseimbangan dan memanjangkan ibu jarinya, tetapi sebaliknya tidak apa-apa.

Dia lebih malu dengan perasaannya yang dia telah berkelakuan dalam perbualan pertama kami, menggunakan rasa jenakanya yang diakui keterlaluan untuk menyelesaikan kebimbangannya.

“Saya menjadi sangat takut kerana masih ada, walaupun dalam fikiran saya, stigma, anda tidak akan membawanya – anda tidak akan dapat membuat perkara minda-badan ini berfungsi,” katanya. “Saya akan menggunakan pertahanan shtick apabila saya rasa saya goyah.”

Dia juga terganggu dengan kenyataan yang dilihatnya di akaun Instagramnya daripada seseorang yang menawarkan sokongan untuk dokumentarinya, tetapi berkata, ketika Blair menggambarkan komen itu: “Saya harap orang biasa melakukannya, seperti orang yang bukan selebriti, kerana ia tidak sama.”

Blair dengan tegas menambah: “Saya orang biasa.”

Kami telah mengalami beberapa masalah dengan log masuk pelanggan dan memohon maaf atas kesulitan yang berlaku. Sehingga kami menyelesaikan isu tersebut, pelanggan tidak perlu log masuk untuk mengakses artikel ST Digital. Tetapi log masuk masih diperlukan untuk PDF kami.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *