PC Windows 11 yang tidak disokong boleh mendapat lebih banyak BSOD dan kurang atau tiada kemas kini

Kemas kini seterusnya untuk Microsoft Edge ialah versi 94 dan ia akan dikeluarkan dengan sekumpulan ciri dan penambahbaikan baharu. Versi 94 kini tersedia dalam Saluran Dev bagi program Edge Insider dan Microsoft membenarkan pengguna mencuba beberapa ciri baharu yang akan dikeluarkan kepada semua orang dalam beberapa hari akan datang.

Mengikut log perubahan dan peta jalan rasmi, Edge 94 dijangka memperkenalkan pengalaman pembaca yang mengasyikkan baharu dan penambahbaikan tambahan untuk Tab Tidur. Kami juga mendapat ciri sejarah harga baharu yang akan membantu anda mencari masa terbaik untuk membeli produk.

Anda akan dapat melihat perubahan harga di Amazon.com dan 9 peruncit lain, menurut changelog rasmi. Microsoft percaya sejarah harga baharu ini akan membolehkan pengguna menemui dan membeli produk dengan lebih mudah, dan ia merupakan sebahagian daripada alat kupon beli-belah terbina dalam penyemak imbas.

Pembaca mendalam Microsoft Edge menyediakan pengalaman bebas kekacauan apabila anda membaca artikel yang panjang dan terperinci di tapak seperti Wikipedia. Pembaca imersif menukar fon dan latar belakang lalai supaya anda boleh memfokus pada kandungan, dan ia menjadi lebih baik dalam kemas kini seterusnya.

Dalam versi Edge yang akan datang, anda akan dapat menukar gaya lajur antara sempit, sederhana atau lebar. Pilihan ini dipanggil “gaya lajur teks” dan ia akan muncul di bawah Pilihan teks dalam Pembaca Imersif.

Salah satu ciri utama Microsoft Edge ialah tab tidur dan ia boleh menjimatkan sehingga 43% memori dalam beberapa kes.

Bermula dengan versi 94, pengguna boleh meletakkan tab untuk tidur selepas hanya 30 saat tidak aktif dan bukannya lima minit. Sudah tentu, pada masa ini, tab Edge boleh tidur selepas lima minit tidak aktif.

Anda boleh menukar selang waktu dengan menuju ke Tetapan > Sistem > Prestasi > tab Tidur.

Dalam binaan Canary, Microsoft turut menambah penunjuk status baharu untuk membantu pengguna memahami dengan lebih baik faedah tab tidur. Seperti yang anda boleh lihat dalam tangkapan skrin di bawah, anda boleh melihat penjimatan memori tertentu tidak lama lagi dengan menuding pada tab.

Microsoft masih menguji penunjuk tab tidur baharu dan ia akan dilancarkan kepada semua orang dalam masa terdekat.

Versi 94 menjanjikan sokongan pemberitahuan yang lebih baik untuk Apl Web Progresif yang dipasang menggunakan Microsoft Edge. Selepas kemas kini, makluman apl web tidak lagi akan dipaparkan sebagai datang daripada penyemak imbas. Sebaliknya, apl web akhirnya akan menggunakan nama mereka sendiri dalam pemberitahuan untuk menawarkan pengalaman seperti apl asli.

Dari segi keselamatan, Microsoft Edge seterusnya akan membolehkan ciri keselamatan aliran kawalan bergantung perkakasan CET pada perkakasan yang disokong.

Microsoft juga sedang mengusahakan Reka Bentuk Fasih baharu untuk Chromium Edge, tetapi beberapa perubahan reka bentuk seperti kesan Mica hanya akan berfungsi pada Windows 11.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *