PC Windows 10

Cita-cita Microsoft untuk peranti dwi-skrin dengan Windows Core OS masih hidup. Telah dilaporkan bahawa Microsoft sedang giat mengusahakan peranti dwi skrin bernama Centaurus dan syarikat itu juga menunjukkan peranti Surface kepada beberapa pekerjanya secara dalaman.

Microsoft Surface Centaurus dengan Windows Core OS dikatakan lebih besar daripada Andromeda yang boleh dipoket.Centaurus juga dipercayai antara peranti pertama yang menjalankan Windows Core OS tanpa diumumkan, sistem pengendalian modular dan moden daripada Microsoft.

Laporan baharu yang memetik maklumat rantaian bekalan kini mendakwa bahawa peranti dwi-skrin daripada Redmond akan menjalankan apl Android. Nampaknya juga Microsoft pada asalnya menganggap idea apl Android untuk Andromeda, peranti poket yang telah lama dikhabarkan dan tertangguh. Memandangkan kedua-dua peranti menjalankan WCOS, Microsoft boleh menambah sokongan apl Android pada Centaurus.

Laporan itu mengesahkan bahawa Microsoft akan menggunakan chipset Intel dalam peranti boleh lipatnya dan ia masuk akal kerana Intel telah meletakkan asas peranti skrin depan. Awal tahun ini, Intel juga mempamerkan prototaip boleh lipat sendiri dengan Windows 10.

Centaurus mungkin dihantar dengan pemproses Intel Lakefield 10nm dan dua skrin 9 inci dengan nisbah bidang 4:3. Memandangkan Intel telah pun memulakan pemproses prototaip untuk peranti dwi-skrin, Centaurus sepatutnya dapat menyampaikan prestasi yang boleh dipercayai dalam faktor bentuk yang nipis dan ringan.

Peranti dwi skrin juga akan menyokong sambungan sentiasa hidup melalui (LTE, 5G atau WiFi). Menurut Forbes, peranti akan mula dihantar pada separuh pertama atau suku tahun 2020.

Spesifik mengenai Centaurus masih tidak diketahui, tetapi Microsoft boleh bercakap tentang faktor bentuk baharunya pada acara Oktober 2019.

Wah, bukankah kita mempunyai orang yang menjalankan apl android pada telefon MSFT mereka beberapa tahun yang lalu dan kemudian ia telah dimusnahkan?

Saya masih ingat Microsoft mencipta alatan untuk memudahkan untuk memindahkan program Android, iOS dan Win32 ke UWP.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *