Paten Microsoft bertujuan untuk meningkatkan ketepatan Surface Pen

Aplikasi paten terkini mencadangkan bahawa Surface Pen yang akan datang daripada Redmond mungkin mempunyai ciri ketepatan yang lebih baik yang akan memudahkan pengguna melukis pada skrin 2-dalam-1 mereka.

Walaupun Pen Surface Microsoft adalah salah satu stylus terbaik di luar sana, sesetengah pengguna mengalami masalah ketepatan dengan peranti tersebut. Aplikasi paten baharu daripada Microsoft bertujuan untuk meningkatkan ketepatan Surface Pen dengan menentukan vektor gerakan untuk stilus aktif berhubung dengan sensor sentuh.

Pertama kali dilihat oleh kami, paten bertajuk ‘Vektor gerakan stylus aktif’ telah difailkan oleh Microsoft pada Mei 2017 dan baru diterbitkan oleh USPTO pada 12 Februari 2019.

Dalam bahagian latar belakang aplikasi paten, Microsoft mengatakan bahawa peranti yang didayakan sentuhan menerima input daripada stylusdan untuk memudahkan interaksi, peranti 2-dalam-1 akan mengesan stylus dengan mengimbas kawasan penderiaannya untuk kedekatannya.

Paten memperincikan kaedah untuk menambah baik operasi di mana peranti sepatutnya mencari stylus aktif pada peranti 2-dalam-1. Kaedah ini menentukan vektor gerakan stilus aktif di mana sebahagian daripada penderia sentuh boleh dipilih berdasarkan vektor gerakan dan dikendalikan secara berbeza daripada bahagian lain penderia sentuh.

“Untuk tujuan ini, contoh diterangkan di sini yang membolehkan penderia sentuh menentukan vektor gerakan stilus untuk meramalkan lokasi masa depan stilus. Dengan lokasi masa hadapan yang diramalkan, penderia sentuh mungkin mengkonfigurasi operasi (cth, secara preemptive) untuk mendengar penghantaran stylus di lokasi yang diramalkan,” kata Microsoft dalam pemfailan.

“Berbanding dengan pengukuran segera lokasi stilus, vektor gerakan boleh meningkatkan ketepatan pengesanan stilus dan operasi mendengar dengan mengambil kira gerakan stilus yang tidak ditangkap oleh pengukuran segera,” Microsoft menerangkan bagaimana ketepatan stilus boleh dipertingkatkan.

Barisan Surface Microsoft telah menjadi popular dalam kalangan artis grafik dan pereka bentuk, terima kasih kepada penyepaduan antara Surface Pen, peranti Surface dan Windows 10.

Perlu diingat bahawa pemfailan paten tidak menunjukkan keluaran yang akan datang, namun, peningkatan ketepatan untuk Surface Pen adalah sesuatu yang mungkin ada dalam rancangan Microsoft.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *