Paparan OLED yang lebih terang boleh tiba dalam model iPad Pro dan MacBook Pro akan datang

Semua TAWARAN HITAM JUMAAT yang anda perlukan!

Kami disokong pembaca. Pautan luar mungkin memberi kita komisen.

pocketnow ipad pro

Cupertino memulakan peralihan daripada teknologi LCD kepada paparan OLED pada perantinya yang lebih kecil beberapa tahun lalu. Kami telah menerima beberapa lelaran model iPhone dan Apple Watch dengan paparan OLED. Walau bagaimanapun, kami telah menunggu dengan sabar untuk melihat paparan OLED mendarat di beberapa peranti Apple yang lebih besar. Khabar angin telah mencadangkan bahawa Cupertino membawa teknologi ini ke MacBook dan iPad, malah ada yang mendakwa bahawa kita boleh melihatnya sejurus tahun depan. Walau bagaimanapun, maklumat terkini mendakwa bahawa kami mungkin perlu menunggu lebih lama kerana teknologi baharu ini boleh tiba sehingga 2025.

Menurut laporan dari The Elec, Apple telah berbincang dengan Samsung dan LG untuk mendapatkan panel OLED yang diperlukan yang digunakan dalam peranti iPad dan MacBook masa hadapan. Namun, ini tidak bermakna iPad atau MacBook OLED akan menampilkan teknologi ini dalam masa terdekat.

“Pembuat iPhone pada mulanya merancang untuk melancarkan MacBook pertamanya dengan panel OLED pada 2025 tetapi rancangan ini mungkin akan ditangguhkan, kata orang yang biasa dengan perkara itu.Apple telah membincangkan penggunaan panel OLED pada barisan iPadnya dengan syarikat Korea Selatan juga. Tablet yang menggunakan panel OLED dijangka dilancarkan pada akhir 2023 atau 2024.Halangan terbesar untuk Cupertino dalam menggunakan OLED ialah kosnya. Ia cuba menggunakan struktur tandem dua tindanan pada panel yang diperoleh daripada Samsung dan LG.Struktur menyusun dua lapisan lapisan pelepasan merah, hijau dan biru, yang menggandakan pencahayaan dan memanjangkan jangka hayat panel. Ia juga memerlukan teknologi transistor filem nipis (TFT) yang bertindak sebagai suis untuk piksel.Teknologi ini dianggap perlu kerana tablet dan PC mempunyai jangka hayat yang lebih lama berbanding telefon pintar.Panel OLED semasa dalam telefon pintar mempunyai struktur tindanan tunggal di mana hanya terdapat satu lapisan pelepasan merah, hijau dan biru.Menggandakan lapisan pelepasan menggandakan kos bahan. TFT juga perlu menyokong pergerakan elektron yang pantas. Ini bermakna polihabluran oksida (LTPO) suhu rendah akan digunakan tetapi teknologi ini memerlukan 15 hingga 16 topeng semasa pengeluaran, yang meningkatkan lagi kos.”

Panel OLED baharu akan menampilkan struktur tindanan dua yang terdiri daripada dua lapisan merah, hijau dan biru yang membolehkan model iPad dan MacBook baharu dengan paparan yang lebih cerah. Walau bagaimanapun, teknologi baharu ini mungkin tiba pada varian Pro yang lebih mahal, kerana ia lebih mahal daripada teknologi paparan lain di pasaran. Tambahan pula, paparan baharu akan tiba dengan panel LTPO berkuasa rendah, yang akan menjadikannya mampu menyokong kadar penyegaran ProMotion yang berjulat antara 10Hz dan 120Hz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *