Pad Sentuh Laptop Tidak Berfungsi? Inilah 10 Pembaikan

Pad sentuh adalah ciri lama, telah lama menggantikan “kayu penunjuk” (atau apa yang saya suka panggil “puting”) sebagai alternatif piawai kepada kawalan tetikus pada komputer riba. Tetapi jika pad sentuh anda berhenti berfungsi semasa anda bergerak atau dalam situasi lain apabila anda tidak mempunyai tetikus ganti, anda boleh terkandas.

Jangan mula melatih diri anda untuk menggunakan Windows dengan hanya papan kekunci sahaja. Berikut ialah koleksi petua kami tentang cara membetulkan pad sentuh yang tidak berfungsi (bermula dengan yang paling mudah).

Ia mungkin kelihatan jelas, tetapi ada kemungkinan pad sentuh anda tidak dihidupkan dalam tetapan Windows. (Ini mungkin berlaku apabila anda menyambungkan tetikus luaran, contohnya.) Nasib baik, komputer riba Windows mempunyai tetapan Touchpad khusus yang tersembunyi dalam apl Tetapan Windows 10.

Untuk mendayakan pad sentuh anda, tekan butang Menang kekunci, kemudian taip Pad Sentuh dan pergi ke “Tetapan pad sentuh.” Setelah di sini, pastikan butang pad sentuh ditetapkan kepada “Hidup.” Juga, pastikan bahawa kelajuan kursor tidak ditetapkan kepada “0” atas sebab yang pelik.

Terdapat isu yang secara khusus mempengaruhi pengguna komputer riba HP pada versi Windows 10 yang lebih terbaharu. Sesetengah pengguna yang berani mendapati masalah itu berpunca daripada pemacu IO bersiri (yang membenarkan komputer riba berkomunikasi dengan peranti luaran, termasuk pad sentuh), yang tidak berfungsi. Tarikh.

Anda perlu memuat turun dan memasang pemacu IO terkini terlebih dahulu. Untuk bermula, pergi ke halaman pek pemacu HP supaya anda boleh menyemak pek pemacu yang sepadan dengan model komputer riba HP anda. Pemacu juga perlu dipadankan dengan versi Windows anda (2004, 1909, dll.), yang boleh anda semak dengan pergi ke “Tetapan -> Sistem -> Perihal,” kemudian menatal ke bawah ke “Spesifikasi Windows.”

Sebaik sahaja anda menemui pek pemandu yang anda perlukan, anda boleh memuat turunnya di pautan di atas atau pergi ke pelayan HP FTP (ftp://ftp.hp.com/pub/softpaq/) dan dapatkan pemandu yang betul. (Kadangkala pemandu terbaharu muncul di sini sebelum mereka sampai ke halaman sokongan HP.)

Ia bukan perkara biasa, tetapi terdapat model komputer riba di luar sana yang mematikan pad sentuh anda secara automatik apabila anda menyambungkan tetikus luaran. Penyelesaian dalam kes ini adalah mudah: cabut palam tetikus USB dan matikan tetikus Bluetooth anda jika anda mempunyainya.

Tetikus Bluetooth saya, sebagai contoh, tidak dimatikan secara automatik, jadi jika ia berada di mana-mana di dalam bilik walaupun dalam laci ia akan “bersambung” ke PC saya. Berhati-hati dengan itu.

Jika itu tidak menyelesaikan masalah, mungkin terdapat logo persegi kecil di penjuru kiri sebelah atas pad sentuh komputer riba anda. Jika anda mempunyai logo ini, kemudian ketik dua kali padanya mendayakan dan melumpuhkan pad sentuh anda, jadi ada kemungkinan anda melumpuhkannya secara tidak sengaja.

Cuba ketik dua kali logo itu untuk melihat sama ada pad sentuh anda dihidupkan semula.

Jika anda mendapati diri anda melumpuhkan pad sentuh anda secara tidak sengaja dengan cara ini, anda boleh melumpuhkan ciri ini dengan pergi ke “Tetapan -> Peranti -> Pad sentuh -> Tetapan tambahan -> Kemasukan Pad Sentuh -> Tetapan -> Zon Lumpuhkan Pad Sentuh” dan nyahtanda “Ketik Dua Kali untuk Lumpuhkan pad sentuh.”

Terdapat kemungkinan bahawa, atas sebab yang tidak diketahui, pad sentuh komputer riba anda dilumpuhkan dalam BIOS papan induk komputer riba anda. (Ini boleh berlaku selepas kemas kini perisian tegar, contohnya.)

Untuk menyemak sama ada ini berlaku, masukkan BIOS dengan berulang kali menekan butang Padam atau F2 kunci semasa PC anda sedang boot. (Butang yang anda perlu tekan mungkin berbeza-beza.)

Begitu juga, BIOS untuk papan induk yang berbeza mempunyai reka letak yang berbeza, tetapi matlamat anda adalah untuk mencari pilihan yang dipanggil “Peranti Penunjuk Dalaman” atau serupa, kemudian pastikan ia didayakan. Ini mungkin berada di bawah tajuk “Lanjutan” jika anda mempunyainya. Setelah anda melakukan ini, pilih pilihan “Simpan Perubahan dan Keluar.”

Ini berlaku kepada saya beberapa tahun lalu. Mungkin semasa cuba menggunakan a Fn kekunci untuk menukar kelantangan pada komputer riba saya, saya melumpuhkan pad sentuh saya dengan menekan butang yang salah. Selama berminggu-minggu saya tidak tahu apa masalahnya, yang tidak dibantu oleh ikon fungsi pad sentuh pada papan kekunci saya kelihatan seperti ikon monitor. Saya mengambil sedikit masa untuk menyedari bahawa mungkin ia, sebenarnya, ikon pad sentuh.

Sambil memegang Fn kekunci, tekan setiap butang fungsi (kekunci “F”) dengan simbol padanya yang kelihatan seperti pad sentuh anda untuk melihat sama ada ia dihidupkan semula. (Ingat, anda mungkin mematikan skrin anda dengan cara ini, jadi hanya tekan butang itu sekali lagi jika itu berlaku.)

Pernahkah anda memasangkan sekumpulan tetikus ke dalam komputer riba anda pada masa lalu dan tidak pernah mengeluarkan pemandunya? Jika ya, ada kemungkinan pemandu mereka mengganggu pad sentuh anda. (Sesetengah pemacu tetikus malah melumpuhkan pad sentuh anda secara automatik!)

Pergi ke Pengurus Peranti, klik anak panah di sebelah “Tetikus dan peranti penunjuk lain”, kemudian klik kanan dan nyahpasang tetikus satu demi satu sehingga pad sentuh anda mula berfungsi semula.

Semasa anda berada dalam Pengurus Peranti, klik kanan pad sentuh anda dalam senarai (ia mungkin dipanggil Dell TouchPad, Lenovo TouchPad, Synaptics, atau serupa, bergantung pada jenama PC anda), dan pastikan ia pasti didayakan. Jika ya, klik “Kemas kini pemacu” untuk melihat sama ada terdapat sebarang kemas kini untuknya yang boleh membantu.

Akhir sekali, ramai orang melaporkan bahawa pad sentuh mereka berhenti berfungsi dengan betul selepas mendapat Windows 10, yang bermaksud bahawa pemacu W10 untuk pad sentuh anda mungkin tidak berfungsi. Dalam Pengurus Peranti, klik kanan pad sentuh anda, kemudian klik “Properties” dan “Roll Back Driver” untuk melihat sama ada versi pemacu sebelumnya membetulkan masalah.

Dalam kebanyakan kes, Pengurus Peranti tidak mengendalikan pendayaan dan pelumpuhan pad sentuh anda. Jika pad sentuh anda entah bagaimana telah dilumpuhkan, kemudian untuk menghidupkannya semula, anda perlu pergi ke sifat tetikus Windows anda untuk mendayakannya semula.

taip mouse ke dalam bar Carian Windows dan pergi ke Tetapan Tetikus. Di sini, klik “Pilihan tetikus tambahan,” kemudian dalam tetingkap baharu, pergi ke “Tetapan Peranti,” “Pad sentuh,” atau mana-mana tab di hujung kanan tetingkap.

Cari pad sentuh anda dalam senarai, pilihnya, kemudian klik “Dayakan.”

Jika komputer riba Windows 10 anda adalah hibrid dan mempunyai skrin sentuh, terdapat kemungkinan Perkhidmatan Input PC Tablet, yang mengawal fungsi stylus, mengganggu pad sentuh anda. Jika anda tidak benar-benar menggunakan stylus, maka ia tidak akan menjadi kerugian besar untuk melumpuhkannya. Jika anda menggunakannya, walau bagaimanapun, anda perlu memutuskan sama ada anda mahu melalui kesulitan menghidupkan dan mematikan perkhidmatan ini setiap kali anda ingin menggunakan pad sentuh anda.

Untuk melumpuhkan Perkhidmatan Input Tablet, tekan Menang + R, kemudian taip services.msc dalam kotak. Dalam senarai perkhidmatan, tatal ke bawah sehingga anda menemui “TabletInputService” atau “Tablet PC Input Service.” Klik kanan padanya, kemudian lumpuhkannya.

Ingat bahawa komputer riba yang berbeza mungkin mempunyai perisian pemacu kemas kini yang berbeza untuk pad sentuh mereka, jadi arahan ini mungkin berbeza sedikit, tetapi untuk sebahagian besar, mereka harus menunjukkan anda ke arah yang betul.

Perlukan bantuan lanjut dengan komputer riba Windows 10 anda? Berikut ialah cara untuk menurunkan 100% penggunaan CPU dalam Windows 10. Dan semasa anda melakukannya, berikut ialah cara untuk memantau suhu CPU anda.

Terima kemas kini tutorial terkini kami.

Pengurus Kandungan di Make Tech Easier. Menikmati Android, Windows dan bermain-main dengan emulasi konsol retro ke titik pemecahan.

DAPATKAN SEMULA PAPAN SENTUH

Terima kasih!! Anda adalah artikel pertama yang saya temui bercakap tentang kunci fungsi itu. Sangat marah ia semudah itu, tetapi gembira ia bukan apa-apa lagi. Terima kasih atas maklumat!

TERIMA KASIH. ia adalah kunci fn selama ini, sangat gembira ini berjaya. berkatilah jiwamu! 😀

Selepas mencuba semua petua dan tiada apa yang berhasil kecuali mencipta gelung pembaikan automatik, saya hampir menjadi gila. Saya pergi ke pembaikan lanjutan sekali lagi. Saya memutuskan untuk memuat turun tetingkap baru 10 dan memasukkan batang usb dengan alat penciptaan media di dalamnya. Saya menekan kategori usb hdd dan semuanya telah diperbaiki walaupun pad sentuh mati’ Saya rasa semuanya berpunca daripada mengemas kini aplikasi pejuang perisian hasad Iobit saya. saya mempunyai komputer riba lenovo ideapad 3. Semoga ia berkesan untuk anda!

Terima kasih banyak-banyak! Awak selesaikan masalah saya!!

Bro sangat membantu. Saya benar-benar melumpuhkan pad sentuh dengan kekunci fn. Terima kasih kerana saya menemui pilihan itu dan mendayakannya semula.馃馃

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *