OS Windows Phone 8, Peranti dan Ketersediaannya

Windows Phone 8 ialah kemas kini sistem pengendalian mudah alih terkini Microsoft. Samsung, HTC dan Nokia akan melancarkan peranti baharu dengan OS tidak lama lagi. Adakah anda perlu mendapatkan satu?

Kembali pada Ogos 2011, Joe Belfiore dari Microsoft telah memperkenalkan sistem operasi mudah alih generasi akan datang mereka, Windows Phone 8, yang akan dilancarkan akhir bulan ini bersama-sama dengan banyak peranti daripada Nokia, HTC, Samsung dan Huawei. Kami telah membuat rumusan lengkap semua butiran yang perlu anda ketahui jika anda berminat untuk beralih kepada Windows Phone 8 dan membeli peranti generasi baharu yang terbaharu. Baca terus untuk mengetahui!

Windows Phone pertama kali dilancarkan oleh Microsoft pada tahun 2010 dan dalam tempoh dua tahun ia tidak dapat mewujudkan sebarang persaingan yang sukar untuk OS Android Google dan iOS Apple. Windows Phone 8 telah disahkan secara rasmi oleh Microsoft pada seminar MSDN pada Ogos 2011 dan dipratonton pada acara ‘sneak peek’ Microsoft pada 20 Jun 2012.

Windows Phone 8 disediakan untuk acara pelancaran pada akhir bulan ini dan ia termasuk banyak ciri baharu seperti semua skrin permulaan baharu dengan jubin lebar penuh dan penyesuaian yang lebih besar, sokongan NFC, sokongan untuk resolusi paparan tinggi, pengembangan storan MicroSD, sokongan untuk pemprosesan berbilang teras, Internet Explorer 10, Pembelian dalam apl, Berbilang tugas latar belakang, Perkhidmatan Muzik Xbox dan banyak lagi. Berikut adalah beberapa ciri utama secara terperinci:

Windows Phone 8 dibina untuk menjadi pemproses berbilang teras yang mampu. Selain itu, WP 8 menawarkan tiga resolusi berbeza: 1280 oleh 768, 1280 oleh 720 dan 800 oleh 480 supaya anda boleh menjangkakan banyak saiz paparan yang berbeza untuk peranti baharu.

Skrin permulaan baharu dengan jubin boleh disesuaikan disertakan, membolehkan anda menukar saiz jubin untuk mengosongkan ruang mengikut keperluan anda. Ini membolehkan penyesuaian yang tidak dapat ditandingi dan lebih banyak maklumat bagi setiap resolusi paparan.

Internet Explorer 10 menampilkan penapis pancingan data baharu dan keupayaan Skrin Pintar dan Microsoft mendakwa ia adalah penyemak imbas mudah alih terpantas pada masa ini. Kita akan lihat sejauh mana kebenarannya apabila kita mendapat nombor penanda aras.

Sokongan untuk kad MicroSD telah ditambah dalam Windows Phone 8 jadi pengguna tidak perlu lagi bimbang tentang storan telefon pintar mereka dengan mudah sekarang.

Windows Phone 8 akan menampilkan sokongan NFC untuk menggunakan telefon pintar anda sebagai dompet digital. Selain itu, NFC membolehkan anda memindahkan data antara pelbagai telefon pintar yang didayakan NFC.

Pemilik peranti semasa tidak akan dapat menjalankan atau mengemas kini ke Windows Phone 8. Sehubungan itu, aplikasi baharu yang disusun khusus untuk Windows Phone 8 tidak akan disediakan untuk peranti Windows Phone 7.5. Microsoft menerangkan sebab untuk ini disebabkan terutamanya oleh penambahbaikan dalam sokongan perkakasan seperti pemproses berbilang teras dan sokongan NFC dan perubahan dalam seni bina platform, peranti sedia ada tidak akan dapat memenuhi keperluan untuk Windows Phone 8. Apl sedia ada masih akan berjalan pada Windows Telefon 8 peranti.

Walau bagaimanapun, pengguna Windows Phone 7.5 mempunyai sesuatu untuk bersorak kerana gergasi perisian itu akan menaik taraf mereka kepada versi 7.8. yang akan menyertakan skrin permulaan baharu daripada WP8. WP 7.8 dijangka tersedia untuk peranti semasa sebelum akhir tahun ini.

Peranti WP 8 telah diumumkan oleh Nokia, Samsung, dan HTC.

HTC akan melancarkan dua telefon pintar berkuasa WP 8: HTC 8X dan 8S.

HTC 8X menampilkan pemproses dwi-teras Qualcomm S4 1.5 GHz dengan storan 16GB dan RAM 1GB. Ia mempunyai 4.3-inci super LCD 2 HD 720p resolusi Gorilla Glass 2, kamera 8 megapiksel dengan Cip Imej HTC khusus dan bateri 1800 mAh. Ia akan dihantar dengan Audio Beats terbina dalam.

HTC 8S padat dengan pemproses dwi teras 1GHz, 512MB RAM, kamera belakang yang merakam foto 5 MP dengan lensa af/2.8 dan merakam video pada 720p HD (tiada kamera menghadap hadapan), storan terbina dalam 4GB yang boleh dikembangkan dengan kad mikroSD.

Nokia Lumia 920 ialah telefon pintar WP 8 yang paling dinanti-nantikan. Ia padat dengan paparan 4.5-inci yang cantik dengan resolusi 1280脳76, pemproses dwi-teras Qualcomm Snapdragon S4 1.5GHz, berkuasa 8.7 MP, bateri 2,000mAh, sambungan 4G LTE dan teknologi pengecasan tanpa wayar.

ATIV S akan menjadi peranti WP 8 pertama Samsung. Ia menampilkan skrin Super AMOLED 4.8-inci 1280-x-720, pemproses dwi-teras 1.5Ghz, kamera belakang 8 megapiksel, kamera hadapan 1.9 megapiksel dan slot kad MicroSD.

ATIV S padat dengan bateri 2300mAh berkuasa besar dan dilengkapi dengan sokongan NFC.

Microsoft mengadakan acara di California pada 29 Oktober untuk mengumumkan WP 8 manakala prapesanan untuk peranti (termasuk HTC 8X dan Nokia Lumia 920) akan bermula pada 21 Oktober dan akan mula dihantar pada awal November.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *