OnePlus 9R lwn Google Pixel 4a 5G: Belanjawan perdana atau juara bajet?

Semua TAWARAN HITAM JUMAAT yang anda perlukan!

Kami disokong pembaca. Pautan luar mungkin memberi kita komisen.

google pixel 4a 5g vs oneplus 9R pocketnow

Dengan siri OnePlus 9, syarikat itu telah memasuki wilayah utama yang bonafide di mana orang seperti Apple dan Samsung menawarkan telefon mewah mereka. Walaupun syarikat itu pastinya telah meningkatkan permainannya dalam bahagian perkakasan dan mengorak langkah untuk meningkatkan prestasi kamera juga, ia masih mengekalkan kedudukan yang kukuh di wilayah utama bajet. Sekurang-kurangnya dalam beberapa pasaran. Contoh terbaik strategi itu ialah OnePlus 9R, yang kini eksklusif untuk pasaran India. Tetapi sejauh manakah ia menyusun telefon Google dengan harga yang sama? Baca perbandingan OnePlus 9R vs Google Pixel 4a 5G ini untuk mengetahui yang mana satu pilihan yang lebih baik:

Paparan kadar penyegaran tinggi atau tidak? Itulah soalan yang perlu anda tanyakan kepada diri sendiri sebelum mempertimbangkan mana-mana peranti. Jika anda pernah menggunakan telefon dengan panel 90Hz sebelum ini, kembali ke panel 60Hz boleh menjadi pengalaman yang tidak begitu baik. Sebenarnya, ia adalah pengalaman buruk, dan anda boleh mengambil kata-kata saya untuk itu. Dan itulah yang berlaku jika anda menggunakan Google Pixel 4a 5G.

OnePlus 9R menawarkan paparan AMOLE 6.55 inci dengan resolusi FHD+ (2400 x 1080 piksel) dengan kadar segar semula 120Hz. Panel menyokong gamut warna sRGB dan P3, dan dilindungi oleh lapisan Gorilla Glass. Terdapat potongan tebuk lubang bulat yang memainkan rumah kepada kamera hadapan 16MP.

piksel hitam 4a 5G

Pada Google Pixel 5, anda mendapat paparan FHD+ (2340 x 1080 piksel) 6.2 inci yang lebih kecil, tetapi kadar penyegaran skrin dihadkan pada 60Hz. Jika anda seorang yang telah membiasakan diri dengan skrin kadar penyegaran 90Hz atau lebih tinggi, beralih kembali kepada 60Hz adalah satu kompromi utama. Estetika tebuk lubang akan menyambut anda pada telefon Google juga.

OnePlus 9R berlumba jauh di hadapan Pixel 4a 5G apabila ia berkaitan dengan kuasa pemprosesan mentah. Tawaran OnePlus bergantung pada SoC Snapdragon 870 gred perdana, manakala Google Pixel 4a 5G dilengkapi dengan SoC Snapdragon 765G 5G. Selain itu, konfigurasi memori juga lebih pelbagai (dan berkuasa juga) dalam kes peranti OnePlus.

Anda memilih antara pilihan 8GB + 128GB dan 12GB + 256GB untuk OnePlus 9R, manakala Pixel 4a 5G tersedia dalam model 6GB + 128GB tunggal. Malangnya, tiada skop untuk pengembangan storan pada kedua-dua telefon. Walau bagaimanapun, telefon Google menawarkan bicu fon kepala 3.5mm, manakala pesaing OnePlusnya terlepas daripada kemudahan ini.

Satu lagi bidang utama di mana OnePlus 9 muncul sebagai pilihan yang jauh lebih baik ialah mengecas kelajuan dan kapasiti bateri. Peranti OnePlus menawarkan bateri 4,500mAh dengan sokongan untuk pengecasan pantas 65W yang sangat pantas. Google Pixel 4a 5G, sebaliknya, memuatkan bateri 3,800mAh yang lebih kecil yang maksima pada pengecasan pantas 18W.

Sejurus selepas itu, OnePlus 9R menawarkan persediaan kamera yang lebih serba boleh, tetapi sains warna sebenar adalah tempat Google Pixel 5a mungkin muncul sebagai pemenang. OnePlus mempunyai empat kamera di bahagian belakang, dengan penembak utama menggunakan sensor Sony IMX586 48MP yang disokong oleh kedua-dua OIS dan EIS. Terdapat juga lensa sudut ultra lebar 16MP, kamera 5MP untuk fotografi makro dan sensor kedalaman 2MP. Anda mendapat kamera hadapan 16MP.

Didatangkan kepada Google Pixel 4a 5G, ia menawarkan kamera dwi-piksel utama 12.2MP yang distabilkan optik, duduk bersama kamera ultra lebar 16MP di bahagian belakang. Dan untuk menjaga swafoto, anda mendapat kamera hadapan 8MP. Kedua-dua telefon boleh menangkap video 4K pada 60fps sekalipun.

Google Pixel 4a 5G kini berharga $499 dan didatangkan dalam dua pilihan warna Just Black dan Clearly White. Bagi OnePlus 9R, ia berharga sekitar $550 dan tersedia untuk direbut dalam warna Carbon Black dan Lake Blue, tetapi ia kini terhad kepada pasaran India.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *