OIS dan AF kamera iPhone boleh dipengaruhi oleh getaran enjin motosikal berkuasa tinggi

Seperti halaman sokongan baharu yang disiarkan oleh Apple, penstabilan imej optikal dan fungsi autofokus dalam kamera iPhone boleh dipengaruhi oleh getaran yang disebabkan oleh enjin motosikal berkuasa tinggi. Ini boleh menyebabkan ciri ini tidak berfungsi seperti yang dimaksudkan.

Ramai pengguna menggunakan pelekap dan aksesori lain untuk memasang iPhone mereka pada motosikal mereka dan merakam video. Walau bagaimanapun, getaran kuat yang disebabkan oleh enjin boleh dihantar melalui casis ke kamera iPhone, yang mempunyai pelbagai sensor magnetik dan giroskop, bertujuan untuk mengambil gambar dan video yang tidak kabur. Pendedahan berpanjangan kepada getaran ini boleh menyebabkan penderia tidak berfungsi dengan baik, yang boleh mengakibatkan foto dan video kabur.

Mengikut halaman sokongan Apple:

Sistem OIS dan AF gelung tertutup dalam iPhone direka untuk ketahanan. Walau bagaimanapun, seperti yang berlaku pada kebanyakan elektronik pengguna yang termasuk sistem seperti OIS, pendedahan langsung jangka panjang kepada getaran amplitud tinggi dalam julat frekuensi tertentu boleh merendahkan prestasi sistem ini dan menyebabkan kualiti imej yang berkurangan untuk foto dan video. Adalah disyorkan untuk mengelak daripada mendedahkan iPhone anda kepada getaran amplitud tinggi yang dilanjutkan.

Apple mengesyorkan supaya tidak melampirkan iPhone sama sekali pada motosikal berkuasa tinggi. Untuk enjin berkuasa rendah seperti skuter elektrik, syarikat mengesyorkan menggunakan pelekap pelembap getaran yang akan membantu mengurangkan kemungkinan kerosakan pada OIS kamera iPhone dan ciri AF gelung tertutup.

Ia tidak disyorkan untuk memasang iPhone anda pada motosikal dengan enjin berkuasa tinggi atau volum tinggi kerana amplitud getaran dalam julat frekuensi tertentu yang dihasilkan olehnya. Memasang iPhone anda pada kenderaan dengan volum kecil atau enjin elektrik, seperti moped dan skuter, boleh menyebabkan getaran amplitud yang agak rendah, tetapi jika anda berbuat demikian, pelekap pelembap getaran disyorkan untuk mengurangkan risiko kerosakan pada iPhone anda dan perantinya. Sistem OIS dan AF. Ia juga disyorkan untuk mengelakkan penggunaan biasa untuk tempoh yang berpanjangan untuk mengurangkan lagi risiko kerosakan.

OIS tersedia pada telefon pintar iPhone 6 Plus dan yang lebih baru, manakala AF gelung tertutup tersedia pada iPhone XS dan yang lebih baru, dan iPhone SE (generasi ke-2).

Baca lebih lanjut:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *