Nextcloud lwn OwnCloud lwn Seafile: Perkhidmatan Penyegerakan Fail Hos Sendiri Terbaik

Storan awan menjadi lebih popular berbanding sebelum ini. Ini adalah cara yang mudah untuk membolehkan fail anda diakses dari mana-mana sahaja, dan apabila kebanyakan peranti hari ini mudah alih, kepentingannya tidak boleh dilebih-lebihkan. Storan awan juga mewakili satu-satunya cara praktikal untuk kebanyakan orang menyimpan sandaran data di luar tapak, yang merupakan bahagian penting bagi sebarang pelan keselamatan yang baik.

Terdapat satu kelemahan utama, walaupun. Kebanyakan perkhidmatan storan Awan adalah proprietari dan dikawal oleh syarikat besar. Sebaliknya, syarikat tersebut mengawal semua yang anda sandarkan ke pelayan mereka.

Terdapat beberapa pilihan yang dihoskan sendiri yang sangat baik yang boleh anda sediakan pada pelayan anda sendiri tanpa rasa takut orang lain menggali fail anda. Ini semua adalah sumber terbuka, tersedia secara percuma, dan anda boleh menjalankannya pada hampir mana-mana pelayan.

Sebelum anda memutuskan yang mana satu sesuai untuk anda, lihat tiga pilihan terbaik ini. Mereka semua datang dari tempat yang berbeza dan mempunyai kekuatan dan kelemahan tersendiri.

OwnCloud

OwnCloud ialah pemain utama pertama dalam ruang ini. Ia merevolusikan dunia storan awan yang dihoskan sendiri dan membawa udara segar yang sangat diperlukan ke storan awan. OwnCloud menyediakan alternatif pertama yang berdaya maju kepada produk proprietari, seperti Dropbox, dalam pakej yang sama mudah digunakan.

Selama bertahun-tahun OwnCloud berkembang dan berkembang menjadi projek besar-besaran dengan sebuah syarikat besar di belakangnya. Ia menggilap antara muka webnya dan menyediakan pelanggan untuk platform mudah alih dan desktop yang hampir pernah ada.

Pecahan Ciri

Nextcloud

Nextcloud bermula sebagai percabangan OwnCloud. Kini, walaupun, ia telah berkembang melampaui akarnya. Mula-mula, Nextcloud keluar dari pintu gerbang dengan semua yang dimiliki oleh OwnCloud. Ia bermula dengan antara muka web yang hebat dan set lengkap pelanggan untuk desktop dan peranti mudah alih. Ia hanya membuat lebih banyak peningkatan dari sana.

Nextcloud mula melaksanakan lebih banyak ciri, seperti penyulitan penuh. Kemudian, projek itu mula bekerjasama dengan projek perisian percuma popular lain, seperti LibreOffice. Kerjasama itu membawa kepada Collabora Online Office, alternatif sumber terbuka kepada Dokumen Google. NextCloud terus berkembang dan mengukuhkan kedudukannya sebagai awan hos sendiri yang paling kaya dengan ciri.

Pecahan Ciri

kikir laut

Seafile sebenarnya telah memulakan pembangunan sebelum OwnCloud, tetapi ia tidak pernah mencapai jenis populariti arus perdana yang sama yang dinikmati oleh pesaingnya. Walau bagaimanapun, Seafile ialah projek sumber terbuka yang dipercayai sejak lama yang telah membangunkan reputasi untuk kelajuan dan keselamatan.

Seafile telah berkembang sedikit dari akarnya dan kini disokong oleh sebuah syarikat yang menawarkan pilihan sokongan perusahaan untuk Seafile. Selama bertahun-tahun ia telah berkembang daripada program perkongsian fail rakan-ke-rakan kepada penggantian berciri penuh untuk orang seperti Dropbox atau Google Drive. Ia termasuk penyulitan fail, penyegerakan platform silang automatik, perkongsian pautan awam dan kebenaran setiap folder.

Pecahan Ciri

Terdapat dua pemenang besar di sini, tetapi mereka lebih sesuai untuk perkara yang berbeza. Yang berkata, anda tidak boleh kalah dengan mana-mana tiga ini. Semuanya adalah platform yang hebat untuk membina perkhidmatan pengehosan fail anda sendiri, tetapi ia mempunyai kekuatan tertentu yang menjadikannya lebih sesuai untuk aplikasi tertentu.

Adakah anda ingin menggantikan Dropbox atau Google Drive? Seafile mungkin yang sesuai untuk anda. Ia mudah, diperkemas, dan perkara terbaik ialahia cepat. Malah, kebanyakan pengguna melaporkan pemindahan fail yang lebih pantas jika dibandingkan dengan Nextcloud atau OwnCloud.

Penyulitan mudah Seafile bermakna anda tidak perlu mengorbankan keselamatan untuk kesederhanaan. Seafile hanya menyediakan kawalan yang mencukupi untuk membolehkan anda mengurus fail anda dan siapa yang boleh melihatnya tanpa mengganggu anda dengan terlalu banyak kotak untuk diperiksa. Pada masa yang sama anda boleh menggunakan dan menyegerakkan Seafile daripada hampir mana-mana peranti yang anda miliki.

Anda mungkin mahukan platform awan yang berciri penuh, termasuk semua bateri, dan itu bagus. Nextcloud ialah pilihan yang tepat untuk anda. Nextcloud ialah platform awan yang penuh dengan ciri yang menawarkan semua yang anda atau organisasi anda perlukan.

Nextcloud menampilkan segala-galanya daripada penyulitan pelanggan dan pelayan kepada sembang teks dan video terbina dalam, penyepaduan kalendar dan suite pejabat dalam talian. Nextcloud mungkin merupakan penyelesaian awan paling tepat ciri yang tersedia, termasuk persaingan proprietarinya. Dari segi keselamatan, Nextcloud telah berusaha keras untuk menawarkan banyak ciri keselamatan dan pengesahan serta pematuhan untuk piawaian industri teratas. Walaupun ia mungkin tidak begitu lincah, Nextcloud adalah kuasa besar yang boleh melakukan hampir semua perkara.

Perkhidmatan penyegerakan fail hos sendiri manakah yang anda gunakan? Beritahu kami dalam ulasan di bawah.

Terima kemas kini tutorial terkini kami.

Nick ialah seorang teknologi bebas. wartawan, peminat Linux, dan pemain PC lama.

FYI Seafile juga menyokong fail yang sangat besar.

Ini meja bodoh. Maklumat di sini palsu! OwnCloud menyediakan Kalendar bersepadu… dan fail laut juga…

Data tidak tepat: sekurang-kurangnya untuk NextCloud, penyulitan sebelah pelanggan adalah keadaan alfa, tidak bersedia untuk penggunaan pengeluaran, tidak stabil dan mempunyai isu yang diketahui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *