New Zealand mengatakan ia mungkin tidak mencapai sifar kes Covid-19 lagi, Berita & Berita Teratas Australia/NZ

WELLINGTON (REUTERS) – New Zealand mungkin tidak dapat kembali kepada sifar kes koronavirus dalam komuniti, kata ketua pengarah kesihatan pada Khamis (22 Sep), ketika negara itu meneruskan usaha untuk menghapuskan varian Delta yang menular bagi virus itu.

New Zealand menghapuskan Covid-19 tahun lalu dan sebahagian besarnya bebas virus, kecuali sebilangan kecil kes pada Februari, sehingga wabak terbaru varian Delta meletus pada Ogos, mendorong Perdana Menteri Jacinda Ardern mengarahkan penutupan seluruh negara.

Bandar terbesarnya, Auckland masih dikurung dengan sejumlah kecil kes baharu dilaporkan setiap hari.

“Kami mungkin tidak kembali kepada sifar tetapi yang penting kami akan terus mencari sebarang jangkitan dan pada asasnya terus menghubungi pengesanan, menguji dan mengasingkan orang supaya kami menghentikan penyebaran virus dalam masyarakat… itulah matlamatnya,” Ashley Bloomfield, ketua pengarah kesihatan memberitahu Radio New Zealand.

Bloomfield berkata matlamatnya sekarang adalah untuk mencuba dan mengatasi wabak itu sambil meningkatkan kadar vaksinasi.

“Dapatkan kadar vaksinasi itu naik lebih 90 peratus…itu benar-benar cara baharu kami di mana kami akan dapat kembali kepada kebebasan yang kami ada,” katanya.

Penutupan keras Ardern dan penutupan sempadan antarabangsa pada Mac 2020 membantu mengekang Covid-19, tetapi kerajaan kini menghadapi persoalan mengenai pelancaran vaksin yang ditangguhkan. Selepas permulaan yang jelas tertangguh, New Zealand telah meningkatkan inokulasi dengan hampir 40 peratus daripada 5.1 juta penduduk negara itu kini telah diberi vaksin sepenuhnya.

Pihak berkuasa melaporkan 23 kes baharu Covid-19 pada hari Rabu, semuanya di Auckland, menjadikan jumlah kes dalam wabak semasa kepada 1,080.

Pada sidang media harian Covid-19 pada hari itu, bagaimanapun, Menteri Respons Covid-19 Chris Hipkins berkata kerajaan tidak berputus asa untuk mencapai sifar kes.

“Kami tidak berputus asa untuk kembali ke sifar. Itulah yang kami perjuangkan,” kata Hipkins.

Kami telah mengalami beberapa masalah dengan log masuk pelanggan dan memohon maaf atas kesulitan yang berlaku. Sehingga kami menyelesaikan isu tersebut, pelanggan tidak perlu log masuk untuk mengakses artikel ST Digital. Tetapi log masuk masih diperlukan untuk PDF kami.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *