Netflix mengumumkan kawalan ibu bapa baharu dan ciri privasi

Disebabkan oleh pandemik yang berterusan dan amalan pengasingan diri dalam kalangan keluarga di seluruh dunia, kanak-kanak menghabiskan lebih banyak masa berbanding sebelum ini pada perkhidmatan penstriman video kerana sekolah di seluruh dunia telah ditutup, atau berada dalam talian, sehingga diberitahu kelak oleh kerajaan. Ini telah membawa kepada masalah dengan tapak seperti Netflix, yang mempunyai kandungan untuk semua kumpulan umur, termasuk beberapa filem/ rancangan TV yang tidak sesuai untuk kanak-kanak di bawah umur tertentu. Dalam blog Netflix baru-baru ini, perkhidmatan penstriman video mengumumkan kawalan ibu bapa baharu yang boleh memudahkan ibu bapa memantau aktiviti anak-anak mereka di platform, termasuk keupayaan untuk mengalih keluar filem dan rancangan tv daripada profil sama sekali.

Dalam catatan blog rasmi pada hari Selasa, Netflix mendedahkan beberapa kawalan baharu yang kini dalam perkhidmatan. Memandangkan tidak semua keluarga adalah sama dan mempunyai peraturan yang berbeza tentang perkara yang dibenarkan oleh anak-anak mereka untuk menonton, pilihan ini boleh digunakan dengan mudah untuk memenuhi keperluan setiap keluarga tertentu.

Satu pilihan mengalih keluar mana-mana filem atau rancangan tv daripada skrin anak anda sama sekali dan tidak muncul lagi padanya apabila anak anda menyemak imbas. Sebaik sahaja dalam tetapan, anda hanya boleh mencari tajuk yang anda ingin sekat dan klik untuk menapisnya. Ciri lain dalam kemas kini ini ialah keupayaan untuk ibu bapa menapis kandungan berdasarkan penilaian. Penapis kini menampilkan skala penilaian berasaskan negara supaya filem dan rancangan dari pelbagai pasaran boleh disekat dengan mudah.

Untuk mengelakkan anak anda daripada mencampuri tetapan ini, PIN boleh disediakan dalam tetapan dalam profil mereka. Hanya pengguna dengan PIN tersebut boleh mengakses tetapan ini. Ibu bapa boleh menyemak peraturan untuk setiap profil pada akaun Netflix dalam tetapan, untuk memastikan bahawa semuanya telah ditetapkan seperti yang sepatutnya. Dari sini, ibu bapa boleh memantau apa yang anak-anak mereka tonton juga.

Anda boleh mendayakan kawalan baharu ini sekarang dengan melawati tetapan akaun dalam apl Netflix anda atau pada tapak desktop. Begini caranya.

Jika anda ingin menyediakan kunci profil supaya skrin anda tidak boleh diakses, berikut ialah cara anda boleh melakukannya:

Anda juga boleh meletakkan PIN pada profil anda supaya anak anda tidak mengaksesnya untuk melihat kandungan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *