Neraka membeku: Microsoft memindahkan Edge ke Chromium

[Disclosure: Microsoft is a client of the author.]

Saya sedang membaca buku hebat bernama The Darkest Eyes oleh Mick Brady. Di dalamnya, protagonis wanita melalui keretakan untuk memasuki realiti alternatif ke Atlantis dan melawan makhluk asing hijau kecil. Cantik di luar sana, saya tahutetapi semalam apabila Microsoft memberitahu saya bahawa mereka akan berpindah ke Chromium dengan Edge, saya fikir saya akan memukul kepala saya dengan Crystal Skull daripada cerita itu dan sama ada berakhir dalam realiti alternatif atau telah terpisah sepenuhnya daripada realiti ( Saya agak pasti isteri saya akan menuntut yang terakhir).

Tetapi apa yang saya, dan mungkin anda, tidak menyedari bahawa walaupun trend nasional di peringkat dunia, pasaran teknologi kini ditakrifkan oleh syarikat yang melesenkan teknologi mereka dan melesenkan teknologi kepada orang lain, mengelakkan wabak kunci yang gagal- dalam strategi masa lalu. Ini membolehkan mereka menumpukan pada kepuasan pelanggan sebagai matlamat dan bukannya usaha yang lebih biasa untuk menipu pelanggan daripada wang tunai hasil titik peluh mereka untuk peningkatan yang mereka tidak perlukan atau inginkan (ya, kekurangan bicu fon kepala adalah peningkatan).

Langkah ini bukan sahaja baik untuk pengguna, ia mempamerkan kedua-dua Microsoft baharu dan pendekatan industri teknologi baharu yang lebih berjaya kepada kejayaan untuk semua orang.

Pelajaran lepas Microsoft

Jika kita kembali sedekad, Microsoft pada era itu yang dikendalikan oleh rakan lama saya Steve Ballmer akan melakukan apa yang mereka lakukan dengan Zune. Sebaik sahaja mereka menyedari Google mendahului, mereka akan menghabiskan sejumlah wang yang sukar dipercayai cuba memecahkan penyemak imbas Chrome yang telah menjadi lebih popular, cuba merosakkan Google, dan cuba mengunci orang ke platform IE dan Edge mereka. Mereka percaya ini akan berkesan kerana mereka percaya ia berkesan terhadap IBM dan Netscape dan mereka akan gagal seperti yang mereka lakukan dengan Zune dengan strategi yang sama. [Disclosure: IBM is a client of the author.]

Sebabnya kerana persepsi mereka kenapa menang sebelum ini adalah ‘berita palsu.’ Mereka mengalahkan IBM kerana IBM terpaksa melesenkan OS/2 daripada Microsoft dan tidak faham bahawa firma komputer lain tidak akan membeli produk berjenama daripada mereka (Token Ring gagal atas sebab yang sama). Dan Microsoft tahu lebih banyak tentang kelemahan OS/2, kerana mereka pada asasnya menulisnya, berbanding IBM. Netscape kalah kerana firma itu dikendalikan oleh orang gila sempadan. Mereka sepatutnya telah berkembang menjadi Yahoo, Google atau Facebook yang kesemuanya lebih dekat dengan kecekapan teras firma itu. Sebaliknya, mereka terganggu oleh kekayaan segera yang besar, dan menumpukan pada membina Microsoft yang lebih baik. Yang terakhir ini masih tercatat dalam sejarah sebagai salah satu perkara paling bodoh yang pernah saya lihat syarikat lakukan dan ini adalah di atas keputusan mereka untuk memberi isyarat bahawa mereka merancang untuk mengambil satu produk yang menghasilkan wang kepada mereka (pelayar Netscape) dan berikan secara percuma. Ia seperti melihat orang dewasa berlari menutup mata dengan gunting beracun.

Zune lwn Azure

Kedua-dua Zune dan Azure memasuki pasaran lewat. Zune kalah terhadap iPod kerana Microsoft memfokuskan pada Apple dan bukan pelanggan dan kemudian gagal untuk melaksanakan. Oleh itu, Microsoft membawa kepada memasarkan produk yang boleh membuat video dan berkongsi fail, yang mana iPod tidak boleh lakukan, tetapi itu sangat lumpuh sehingga kedua-dua fungsi ini tidak, baik, fungsi. Anda tidak boleh mendapatkan kandungan video pada peranti dan satu-satunya cara anda boleh berkongsi adalah jika orang yang anda kongsi mempunyai kedua-dua langganan Zune dan muzik. Ia telah mati semasa ketibaan.

Azure, sebaliknya, menentang AWS. Microsoft tidak menumpukan pada Amazon, mereka memberi tumpuan kepada apa yang pelanggan mahu, mereka melaksanakan secara mendadak, dan hasil akhirnya ialah Azure adalah satu kejayaan besar. AWS mungkin menghentam orang lain, tetapi mereka tidak menghentam Microsoft kerana mereka memberi dengan baik, atau lebih baik, kemudian ia mendapat.

Chromium

Ini membawa kita ke Chromium. Membelanjakan berbilion-bilion mencipta platform alternatif kepada perkara yang telah digunakan oleh orang ramai untuk produk yang anda berikan secara percuma tidak masuk akal. Ia akan menjengkelkan pengguna kerana ketidakserasian, tetapi jika produk itu percuma, anda tidak dapat memulihkan kos anda, dan anda menghabiskan semua usaha anda untuk memerangi Google dan isu keserasian dan tidak membezakan. Anda tidak boleh membakar wang secepat anda membazirkannya.

Dengan melesenkan Chromium, ia memfokuskan kedua-dua Microsoft dan Google untuk bersaing pada faedah unik seperti prestasi, keselamatan dan kemudahan penggunaan berbanding keserasian. Ini bagus untuk kedua-dua firma kerana kejatuhan IE mempamerkan apa yang berlaku apabila syarikat dengan produk percuma mencapai penguasaan mutlak mereka berhenti berbelanja untuk produk tersebut. Ini bukan sahaja menjadikan Edge yang lebih baik, ia akan menjadikan Chrome dan memberi pengguna pilihan dua produk yang bertambah baik berbanding keperluan pengguna yang berubah-ubah dan bukannya alternatif. Alternatif itu ialah dua syarikat yang masing-masing cuba untuk memecahkan tawaran satu sama lain dan secara kolektif menjengkelkan pengguna yang sama ini.

Fokus pengguna baharu

Mengubah strategi daripada strategi yang mengadu vendor dengan vendor dalam pergaduhan orang terakhir dengan pengguna sebagai makanan meriam kepada pendekatan yang menganggap pengguna sebagai hadiah (dengan tumpuan pada firma yang boleh membuat pengguna lebih gembira) bukan sekadar berlaku di Microsoft dan Google. Pendekatan ini adalah nadi kepada usaha seperti sumber terbuka, Kuasa Terbuka IBM, ARM dan usaha yang berfikiran sama yang memacu gelombang piawaian dan kemajuan seterusnya ke dalam industri.

Kita, sebagai pengguna, sepatutnya lebih gembira. Vendor yang sebaliknya menggunakan kunci masuk (Apple, Oracle, kabel dan syarikat selular) semuanya nampaknya terdedah kepada pendekatan ini juga. Jika anda memberi pilihan kepada pengguna, anda terpaksa menumpukan pada memberi mereka pilihan terbaik pilihan, daripada melombong mereka untuk wang kerana mereka tidak boleh pergi dari anda. Tumpuan pengguna baharu ini akan menghasilkan produk yang lebih baik, vendor yang lebih responsif dan, saya fikir, pasaran teknologi yang jauh lebih menyenangkan. Saya memuji kedua-dua Microsoft dan Google untuk langkah ini dan menantikan masa apabila firma bekerjasama lebih rapat untuk mencipta dunia teknologi yang lebih baik untuk kita semua.

Ini bukan Microsoft yang kami benci dahulu, ini adalah Microsoft dan saya amat berbesar hati berada di sini untuk menyaksikan kelahiran semulanya.

Rob Enderle ialah presiden dan penganalisis utama Kumpulan Enderle, sebuah firma penasihat teknologi yang berpandangan ke hadapan. Dengan lebih daripada 25 tahun pengalaman dalam teknologi baru muncul, beliau menyediakan panduan kepada syarikat serantau dan global.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *