Nenek dimasukkan ke hospital selepas mengambil ivermectin untuk ‘melindungi dirinya’ daripada Covid-19, Berita & Top Stories Singapura

SINGAPURA – Seorang pesara berusia 65 tahun jatuh sakit teruk dan telah dimasukkan ke hospital selepas mengambil ubat yang bertujuan untuk merawat jangkitan parasit atas desakan rakan-rakan gerejanya untuk melindungi dirinya daripada Covid-19.

Puan Wong Lee Tak telah mengambil empat tablet 3mg ivermectin selama dua hari. Dia jatuh sakit pada hari Jumaat (1 Okt), dipercayai hari kedua dia mengambil ubat preskripsi.

Dia mengalami demam 39.3 darjah C, keradangan pada sendi dan akan “muntah dengan kuat” selepas makan makanan, kata anak perempuannya Vanessa Koh, 32.

“Saya tidak dapat menyuruh dia makan apa-apa. Dia mempunyai beberapa oat untuk dimakan sebelum dia mengambil ubat, tetapi dia memuntahkan semuanya dengan ganas. Ia hanya meletup keluar dari mulutnya,” kata Cik Koh kepada The Straits Times pada Isnin (4 Okt).

Dia membawa ibunya ke Hospital Besar Sengkang pada hari Jumaat (1 Okt), di mana dia masih dirawat di hospital dalam keadaan stabil.

Keluarga pada mulanya menyangka Puan Wong mengalami kesan sampingan akibat suntikan pertama vaksin Sinopharm yang diambilnya pada 23 Sept.

Cik Koh berkata ia telah mengambil masa berbulan-bulan untuk meyakinkan ibunya supaya diberi vaksin, kerana sekumpulan kawan rapat dari Gereja Kristus yang Bangkit telah menggesanya supaya tidak diberi vaksin dengan vaksin mRNA kerana ia bertentangan dengan Tuhan.

“Kami terlibat dalam banyak pertengkaran kerana dia tidak mahu diberi vaksin,” kata Cik Koh, yang bekerja di sebuah bank.

“Ia sangat membebankan keluarga saya kerana dengan semua keadaannya, (ibu saya) pasti akan terjejas jika dia mendapat virus itu.”

Puan Wong menghidap kencing manis dan darah tinggi, yang menyebabkan dia terdedah kepada penyakit yang teruk, kata Cik Koh.

Akhirnya, ibunya memilih untuk mendapatkan vaksin Sinopharm Cina.

Walaupun ia tidak mempunyai kadar keberkesanan tertinggi terhadap Covid-19, ia lebih baik daripada tiada untuk ibunya, kata Cik Koh, yang merasakan pentingnya ibunya dilindungi.

Katanya, anak lelakinya yang berusia setahun dijaga oleh ibunya pada siang hari.

“Anak saya dapat merasakan ada sesuatu yang tidak kena dengan ibu saya pada hari Jumaat apabila dia terus baring di atas katil. Apabila kami tidak membenarkannya mendekatinya, dia mahu menangis,” kata Cik Koh, yang bapanya kini menjaga anaknya. .

“Hari ini, dia terus pergi ke bilik belajar, berharap dapat mencari dia duduk di sana.”

Semasa menjaga ibunya apabila simptomnya mula-mula muncul, Cik Koh menemui mesej pada telefon ibunya, yang mendedahkan bahawa seorang ahli gereja telah menerima tempahan untuk pembelian 1,000 pil ivermectin dengan harga $110.

Foto jadual yang mengesyorkan dos ubat mengikut berat badan untuk “profilaksis dan rawatan Covid-19” telah dihantar oleh ahli lain.

Ivermectin tidak boleh dibeli di kaunter tetapi biasanya ditetapkan oleh doktor untuk merawat kutu kepala dan serangan lain. Ia juga digunakan dalam kuantiti yang banyak untuk merawat haiwan seperti anjing dan kuda untuk cacing jantung dan parasit.

Nota amaran pada pembungkusan berkata pil itu tidak boleh dijual secara runcit tanpa preskripsi pengamal perubatan berdaftar.

Ivermectin mendapat perhatian akhir tahun lalu selepas penyelidikan awal menunjukkan potensinya dalam merawat Covid-19, tetapi Pertubuhan Kesihatan Sedunia pada Mac memberi amaran bahawa bukti tidak dapat disimpulkan dan lebih banyak kajian diperlukan.

Cik Koh berkata dia berhadapan dengan ibunya, yang mendedahkan dia telah membeli sembilan kotak kira-kira 1,000 pil, yang dia sembunyikan di dalam bilik belajarnya.

“Ia seperti menjalankan serbuan mini dadah saya sendiri. Tetapi apabila saya bertanya kepada ibu saya tentang sebab dia mengambil ini, dia tidak boleh memberitahu saya apa-apa yang saintifik,” kata Cik Koh.

Ibunya memberitahu dia telah mengambil ivermectinas dia percaya vaksin itu tidak berguna.

“Saya tahu dia hanya mahu mengatakan bahawa vaksin adalah Syaitan. Dia dan rakan-rakannya tidak berminat dengan sains.”

Dalam mesej teks Puan Wong, seorang rakan gereja memberitahunya, “jangan biarkan Syaitan menang” dan virus itu adalah ujian iman.

Cik Koh berkata dia tidak pernah bertemu ahli kumpulan itu, dan mereka tidak menghubunginya atau ibunya sejak dia jatuh sakit.

Pentadbir kumpulan sejak itu telah mengeluarkan ibunya daripada sembang Telegram dan memadamkan semua perbualan dengannya, tambahnya.

“Mereka tidak sepatutnya berpura-pura pakar. Mereka memberitahu dia untuk mendapatkan ivermectin, tetapi kini ibu saya menderita seorang diri.

“(Rakan-rakan ini) telah lama menyusahkan keluarga, tetapi kali ini ia adalah satu langkah yang terlalu jauh,” kata Cik Koh, yang menyiarkan tentang pengalaman pahit ibunya di Facebook pada Ahad, bersama-sama dengan gambar teks ibunya. perbualan dengan pelbagai rakan gereja.

Sebagai tindak balas kepada kiriman Cik Koh, paderi paroki Edward Lim dari Church of the Risen Christ berkata di Facebook bahawa gereja itu sedar bahawa salah seorang umatnya telah dimasukkan ke hospital selepas meminum ivermectin atas nasihat beberapa rakan gereja.

Beliau berkata: “Kami ingin menasihatkan semua orang untuk melindungi diri mereka daripada virus Covid-19 dengan mengambil langkah keselamatan yang ditetapkan secara rasmi yang tersedia untuk mereka. Hanya terima vaksin yang diluluskan oleh pihak berkuasa yang disediakan di pusat bertauliah yang diberi kuasa untuk memberikan suntikan.”

Beliau juga menjelaskan bahawa walaupun keputusan untuk divaksinasi adalah pilihan peribadi, semua pengikut digalakkan untuk mendapatkan vaksin “untuk kebaikan masyarakat yang lebih besar”.

Beliau juga memetik Ketua Biskop William Goh, ketua Gereja Roman Katolik di Singapura sebagai berkata: “Kita semua mempunyai kewajipan moral untuk melindungi kesihatan kita, dan kewajipan moral yang sama untuk mengejar kebaikan bersama kesihatan semua orang dalam masyarakat. Vaksinasi nampaknya merupakan cara terbaik yang tersedia untuk kita sekarang untuk mencegah penularan wabak Covid-19.”

Kami telah mengalami beberapa masalah dengan log masuk pelanggan dan memohon maaf atas kesulitan yang berlaku. Sehingga kami menyelesaikan isu tersebut, pelanggan tidak perlu log masuk untuk mengakses artikel ST Digital. Tetapi log masuk masih diperlukan untuk PDF kami.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *