Mozilla melaporkan peningkatan hasil $338M daripada penyelesaian kontrak Yahoo

Pendapatan Mozilla pada 2019 melonjak hampir 84% berbanding tahun sebelumnya, tetapi sebahagian besar peningkatan itu datang daripada penyelesaian sekali sahaja yang diterima organisasi daripada Yahoo dan penggantinya, Verizon Media.

Tanpa sokongan kewangan itu, kewangan Mozilla 2019 kelihatan lebih suram; untuk tahun kedua berturut-turut, perbelanjaan Mozilla mengatasi hasil.

Menurut penyata kewangan 2019 yang dikeluarkan oleh pembuat penyemak imbas Firefox, Mozilla mencatatkan $338 juta sebagai “Pendapatan lain,” item baris baharu yang tidak muncul dalam laporan tahun sebelumnya. Di tempat lain, Mozilla secara tersirat mengikat jumlah itu kepada kontrak sebelumnya dengan Yahoo, yang dibeli oleh Verizon pada 2017.

“Pada CY ((tahun kalendar)) 2019, Mozilla Corporation menjana $465M daripada royalti, langganan dan hasil pengiklanan, tidak termasuk hasil penyelesaian litigasi sekali sahaja,” tulis Angela Plohman dan Roxi Wen, naib presiden eksekutif dan CFO Mozilla, masing-masing, dalam siaran ke laman web syarikat.

Mozilla sedikit lebih menonjol dalam penyata kewangan. “Pada 2019, Perbadanan mengiktiraf $338.0 juta penyelesaian litigasi sebagai hasil di bawah Topik 606.”

Enam tahun lalu, Mozilla enggan memperbaharui perjanjiannya dengan Google untuk menjadikan enjin carian itu sebagai lalai dalam Firefox. Sebaliknya, Mozilla menandatangani kontrak lima tahun dengan Yahoo untuk $375 juta setiap tahun, jauh lebih banyak daripada apa yang telah dibayar oleh Google.

Tetapi apabila Yahoo dijual kepada Verizon tiga tahun kemudian dengan harga $4.5 bilion, Mozilla mengambil kesempatan daripada klausa dalam kontrak Yahoo untuk membatalkan tahun yang tinggal. Menurut laporan berita, pemilik baharu itu dikehendaki membayar Mozilla untuk tempoh penuh kontrak, atau secara bergilir-gilir, perbezaan antara $375 juta Yahoo dan apa sahaja yang Mozilla perolehi daripada rakan kongsi baharu.

Tindakan Mozilla telah mencetuskan saman oleh Verizon (dan saman balas oleh Mozilla) pada akhir 2017. Sembilan bulan kemudian, kes-kes itu telah ditolak apabila pihak-pihak menyelesaikan di luar mahkamah. Syarat penyelesaian itu tidak didedahkan. Tetapi sebagai Computerworld yang dijangkakan setahun lalu, penyelesaian monetari itu muncul dalam penyata kewangan terkini.

Dengan bayaran $338 juta daripada Verizon, pendapatan Mozilla pada tahun 2019 ialah $826.6 juta, peningkatan 84% tahun ke tahun dan paling mudah ditempah oleh pembangun sumber terbuka dalam satu tahun, mengatasi rekod sedia ada sebanyak lebih satu perempat daripada bilion dolar. Walau bagaimanapun, lakukan penyelesaian dan pendapatan Mozilla ialah $490.6 juta, hanya 9% lebih tinggi daripada tahun sebelumnya dan 13% lebih rendah daripada puncak 2017.

Google membayar Mozilla $397M pada tahun 2019

Seperti pada setiap tahun sebelumnya, sebahagian besar hasil Mozilla 2019 tidak termasuk penyelesaian besar-besaran datang daripada pembayaran royalti, dengan sebahagian besar daripada hasil yang dijana oleh tawaran dibuat untuk tempat carian lalai Firefox. Tahun lepas, 92% daripada semua hasil diperoleh daripada apa yang diklasifikasikan oleh Mozilla sebagai royalti.

Tidak jelas berapa banyak daripada $451 juta pembayaran royalti itu berpunca daripada tawaran carian. Secara tradisinya, Mozilla telah memanggil peratusan semua royalti yang dihasilkan oleh pelbagai tawaran cariannya. Untuk 2019, Mozilla menukar pelaporannya, mengatakan bahawa, “kira-kira 88% … daripada hasil royalti Mozilla daripada pelanggan dengan kontrak diperoleh daripada seorang pelanggan pada tahun 2019 (penekanan ditambah).”

Pelanggan itu, yang memberikan sebahagian besar daripada royalti $451 juta, sudah tentu, Google, walaupun Mozilla tidak menyebut nama rakan kongsinya. Dengan nombor Mozilla, maka, Google membayarnya sekitar $397 juta pada 2019 untuk tempat kebanggaan lalai dalam Firefox. Itu akan menjadi lebih daripada yang dibayar Google sebelum Mozilla membuangnya untuk Yahoo lebih daripada yang diserahkan oleh Yahoo setiap tahun.

Hasil 2019 yang lain termasuk peningkatan dalam wang yang diperoleh daripada “langganan dan pengiklanan,” serta $5.7 juta yang diperoleh daripada pelaburan Mozilla dan $9.7 juta yang diperoleh daripada faedah dan dividen. Hasil langganan dan pengiklanan mencecah $14 juta untuk tahun itu, lonjakan 161% daripada $5.4 juta pada 2018 (yang seterusnya mewakili peningkatan 100% berbanding jumlah 2017).

Rangsangan daripada langganan dan iklan amat ketara kerana Mozilla telah berusaha untuk mempelbagaikan aliran pendapatannya, termasuk yuran yang dihasilkan oleh perkhidmatan berbayarnya yang pertama, Mozilla VPN, yang memulakan kerjayanya pada pertengahan 2020.

Walaupun Mozilla tidak mengeluarkan angka untuk item baris langganan dan pengiklanan yang lebih luas, syarikat itu mengatakan bahawa yang pertama itu sebahagian besarnya dijana oleh Pocket Premium, peningkatan jualan $45 setahun yang membuka kunci ciri tambahan untuk simpan-tapak-untuk-kemudian -perkhidmatan membaca. Sebahagian daripada hasil iklan berpunca daripada halaman tab baharu Firefox, kata Mozilla dalam penyata kewangannya, yang “meletakkan pautan ke kandungan yang ditaja apabila halaman tab baharu dibuka.”

Perbelanjaan sekali lagi melebihi pendapatan

Perbelanjaan untuk Mozilla 2019 mencecah $495.3 juta, atau hampir $5 juta lebih daripada hasil (tidak termasuk penyelesaian $338 juta daripada Verizon). Ia adalah tahun kedua berturut-turut perbelanjaan mengatasi hasil dan lonjakan 10 kali ganda dalam jumlah perbezaan.

Kebanyakan perbelanjaan Mozilla 61%, turun satu mata peratusan dari tahun sebelumnya adalah untuk pembangunan perisian, yang meningkat daripada $278 juta kepada $304 juta, peningkatan 9%. Walau bagaimanapun, peningkatan paling ketara pada bahagian perbelanjaan ialah keuntungan 44% pada item baris “umum dan pentadbiran” (sering ditandakan sebagai “G&A”), yang meningkat daripada $86 juta (2018) kepada $124 juta (2019).

Mozilla memang memotong beberapa perbelanjaan. Item baris “penjenamaan dan pemasaran”, contohnya yang meningkat paling banyak pada 2017 dipotong kira-kira 18%, daripada $53 juta pada 2018 kepada $43.5 juta pada 2019. (Item yang sama telah dikurangkan sebanyak 23% pada 2018.)

Tetapi Mozilla lakukan mengambil bahagian tambahan perubahan tahun lepas, yang meletakkan kewangannya di landasan yang lebih kukuh. Tunai, kesetaraan tunai dan pelaburan berjumlah $785 juta, meningkat $303 juta daripada 2018. Jumlah itu boleh mengekalkan lampu Mozilla pada kadar perbelanjaan 2019nya selama 19 bulan, peningkatan 7 bulan dari tahun sebelumnya walaupun semua hasil hilang.

(Kira-kira $557 juta daripada jumlah itu akan tersedia pada tahun berikutnya, bermakna sehingga akhir tahun 2020.)

Bilik, jumpa gajah

Tiada dalam kemas kini status kewangan Mozilla adalah sebarang sebutan bahasa Inggeris yang jelas mengenai pemberhentian besar-besaran yang dijalankan oleh organisasi awal tahun ini.

Kadangkala, eksekutif Mozilla merujuk pemberhentian itu dalam ulasan mereka pada pusingan kedua, pada bulan Ogos, menghapuskan kira-kira 250 jawatan, atau 25% daripada jumlah keseluruhan pada masa itu menggunakan frasa yang sangat serupa seperti “Pada tahun 2020 kami menyusun semula Mozilla Corporation,” (Mitchell Baker, CEO Yayasan Mozilla) dan “Pada 2020, Perbadanan telah disusun semula (Plohman dan Wen).”

Tetapi pemberhentian itu, walaupun berlaku tahun ini, mempunyai kaitan dengan kewangan 2019 yang cukup sehingga seseorang akan menjangkakan semacam pengakuan terang-terangan oleh eksekutif Mozilla. Apabila ia mengetin 70 pekerja hanya tiga minggu ke 2020, organisasi itu berkata jangkaan untuk hasil langganan, dan pendapatan lain daripada sumber di luar carian, tidak dipenuhi. Pada masa itu, Baker memberitahu pekerja Mozilla bahawa “Kami juga bersetuju dengan prinsip hidup mengikut kemampuan kami, iaitu tidak berbelanja lebih daripada pendapatan kami untuk masa hadapan yang boleh dijangka.” (Apabila Mozilla memberhentikan 250 pada Ogos, Baker berkata bahawa rancangan pra-COVID termasuk “melaraskan kewangan kami untuk memastikan kestabilan kewangan dalam jangka panjang.”)

Jelas sekali, Mozilla mengalami masalah kewangan tahun lepas.

Gajah lain yang tidak bersuara di dalam bilik Mozilla kekal dalam keadaan kesihatan penggunaan Firefox.

Firefox, yang hanya pernah bersaing dalam pasaran penyemak imbas desktop, kehilangan 1.2 mata peratusan bahagian pengguna pada 2019, menurut vendor analisis Net Applications. Firefox mengakhiri tahun itu menyumbang kira-kira 8.4% daripada aktiviti penyemak imbas global, berbanding 9.6% pada penghujung 2018. (Dalam tempoh 11 bulan 2020, Firefox telah merosot lagi, kepada 7.2%.)

Berbanding dengan Chrome Google, yang mendahului kedudukan dengan bahagian 66.6% pada penutup tahun 2019 (dan meningkat kepada 69.3% pada Oktober 2020), Firefox selama-lamanya berada di ambang pembubaran. Kongsi adalah penting kepada semua penyemak imbas kerana aplikasi adalah penjana pendapatan untuk pembuatnya, satu cara atau yang lain. Minat Mozilla amat ketara kerana pembangun penyemak imbas utama lain Google, Microsoft dan Apple mempunyai banyak aliran hasil.

Tetapi bahagian Firefox yang semakin berkurangan tidak menghalang Google daripada terus menyokong Mozilla. Seperti yang dinyatakan oleh Plohman dan Wen, “Pada tahun 2020 Mozilla memperbaharui perjanjiannya dengan Google,” walaupun syarat perjanjian itu tidak didedahkan. (Jumlah baharu, dengan mengandaikan ia berbeza, tidak akan kelihatan sehingga Disember 2022apabila Mozilla menerbitkan laporan kewangan 2021nya.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *