Mozilla Firefox tidak lama lagi akan menerima Windows 10 mod Gelap dan Cahaya

Salah satu perkara terbaik tentang antara muka pengguna Windows 10 ialah terdapat pilihan untuk bertukar antara tema Gelap atau Cahaya seluruh sistem. Apa yang menjadikan ia terbaik ialah ia menangani keutamaan dua jenis orang di seluruh dunia. Tema Gelap dan Terang berada di dua hujung spektrum dan pilihan untuk bertukar antara dua tema ini amat dialu-alukan.

Walau bagaimanapun, untuk mendapatkan daya tarikan visual yang terbaik, apl yang anda gunakan juga sepatutnya boleh bertukar antara mod Cerah dan Gelap. Kebanyakan apl dalam Gedung Microsoft sudah menyokong ini. Tetapi hanya segelintir apl di luar Gedung yang menyokong mod Gelap. Jika anda bukan peminat pelayar Microsoft Edge, maka anda tidak mempunyai pilihan untuk menggunakan pelayar lain dengan mod gelap kerana pelayar web paling popular tidak mempunyai mod Gelap. Sehingga kini.

Firefox Nightly baru-baru ini mengambil Twitter untuk mengatakan bahawa mereka telah mula menghormati mod Gelap dalam Windows 10.

— Firefox Nightly (@FirefoxNightly) 10 Julai 2018

Ini bermakna jika anda telah memilih tema Gelap dalam Tetapan Windows anda, maka Firefox secara automatik akan bertukar kepada tema Gelapnya. Sudah tentu, jika anda menggunakan tema Cahaya, anda akan mempunyai antara muka cahaya biasa yang selalu ada pada Firefox.

Tetapi sesetengah orang lebih suka menggunakan tema tersuai dengan pelayar Firefox. Dalam kes itu, Firefox tidak akan bertukar kepada tema Gelap, walaupun anda menggunakan tema Gelap dalam tetapan Windows anda. Ini akan mengekalkan Firefox seperti yang anda suka.

Ciri ini kini tersedia dalam Firefox Nightly. Sekiranya anda tidak tahu, Firefox Nightly ialah versi pra-keluaran pelayar Firefox. Ia digunakan oleh pembangun Firefox sebagai versi Firefox untuk menyimpan kod untuk menggabungkan semua kod yang mereka tulis baru-baru ini. Jika ia memuaskan, maka kod baharu akan mencapai versi beta dan pembangun Firefox. Ini bermakna Firefox Nightly hanya boleh digunakan untuk tujuan percubaan. Jadi jika anda ingin mencuba sendiri ciri ini, anda boleh memuat turun Firefox Nightly dengan mengklik di sini.

Tidak jelas bila ciri itu akan mencapai versi stabil, tetapi jika keadaan berjalan lancar, kami dapat melihatnya lebih awal daripada kemudian. Firefox ialah pelayar kedua paling popular dalam desktop diikuti oleh Google Chrome. Sungguh melucukan apabila anda berfikir bahawa walaupun dengan bahagian pasaran hampir 60%, Google masih belum mendayakan mod Gelap dalam Chrome.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *