Mozilla Firefox 67 dikeluarkan dengan peningkatan prestasi

Mozilla melancarkan Firefox 67 untuk Windows dan platform lain dengan peningkatan prestasi utama untuk pengalaman menyemak imbas yang lebih baik.

Syarikat telah membuat beberapa perubahan pada fungsi “setTimeout” semasa memuatkan halaman web dengan menurunkan keutamaan fungsi tersebut. Firefox juga telah menangguhkan permulaan komponen sehingga permulaan Firefox dan ia juga akan menggantung sebarang tab yang tidak digunakan.

Firefox 67 juga memperkenalkan penyekat pelombong kripto terbina dalam yang direka untuk menyekat cap jari. Pilihan ini tersedia dalam halaman Tetapan Tersuai pada pilihan Penyekatan Kandungan. Anda perlu mendayakan ciri ini secara manual dan memulakan semula pelayar web untuk mengurangkan penggunaan RAM dan CPU yang berat.

Firefox juga telah menambah baik mod Penyemakan Imbas Peribadi dengan keluaran terkini yang kini membolehkan pengguna menyimpan kata laluan untuk tapak web.

Kebolehcapaian papan kekunci juga telah dipertingkatkan untuk mempunyai akses penuh kepada bar alat dan menu limpahan bar alat termasuk panel muat turun. Sokongan untuk menyemat tab daripada menu Tindakan Halaman dalam bar alamat bersama-sama dengan keupayaan untuk menyerlahkan pelbagai ciri seperti Tab Pin juga telah ditambah dalam keluaran Firefox 67.

Pengguna kini boleh dengan mudah mengakses senarai bukti kelayakan tapak web mereka yang disimpan terus dari menu utama, dengan cepat mengimport data web daripada pelayar web daripada menu Fail.

Mozilla juga membenarkan pengguna menjalankan versi berbeza (Beta, setiap malam dan stabil) Firefox bersebelahan pada masa yang sama. Sokongan untuk penyahkod prestasi tinggi dav1dAV1 untuk penstriman video yang lebih baik juga telah ditambah bersama-sama dengan perlindungan daripada menjalankan versi lama Firefox yang mungkin membawa kepada kerosakan data.

Sokongan untuk pendaftaran Akaun Google menggunakan API FIDO U2F bersama-sama dengan sokongan untuk era Reiwa baharu di Jepun telah ditambah juga. Sokongan dan sokongan Emoji 11.0 untuk peranti Windows ARM64 dalam pengkompil JavaScript Mozilla juga telah ditambah dalam versi Firefox 67.

Untuk pengguna Android, Firefox 67 membawa Widget Carian baharu yang menampilkan input suara yang boleh ditambah daripada bahagian Widget Android ke skrin utama. Mozilla telah mengalih keluar ciri sesi Tetamu untuk menyelaraskan pengalaman pengguna dan telah meminta pengguna untuk menggunakan ciri Penyemakan Imbas Peribadi.

Firefox 67 kini dilancarkan ke Windows bersama-sama dengan pengguna Mac melalui kemas kini OTA (Over-the-Air). Kemas kini tidak tersedia untuk pengguna Linux pada masa ini dan mereka perlu menunggu sehingga Firefox 67 tersedia untuk versi pelayar web yang stabil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *