Mikrofon Mac tidak berfungsi? 6 Pembetulan sebenar

Adakah mikrofon MacBook anda tidak berfungsi dan anda merasa sukar untuk menyambung melalui FaceTime, Zoom, Skype atau menggunakan perkara seperti Siri, rakaman audio dan banyak lagi? Ini mungkin disebabkan oleh gangguan asas atau tetapan mikrofon yang rosak. Tetapi jangan risau! Biar saya tunjukkan kepada anda penyelesaian yang diuji untuk membetulkan isu mikrofon terbina dalam tidak berfungsi.

tekan dan tahan Perintah + Bar ruang untuk memanggil Siri. Anda juga boleh mengklik ikonnya di bahagian atas sebelah kiri. Sekarang, tanyakan sesuatu seperti ‘Bagaimana cuaca?‘ Jika anda melihat transkrip arahan suara anda, mikrofon anda berfungsi dengan sempurna.

Ini adalah petanda yang baik kerana ini bermakna pada tahap perkakasan, mikrofon MacBook terbina dalam berfungsi, dan anda tidak perlu menghabiskan wang atau masa di Apple Store.

Jadi masalahnya mungkin disebabkan oleh kebenaran apl, tahap input mikrofon atau gangguan sementara. Biar saya tunjukkan cara untuk membetulkannya. Tetapi sebelum itu, beberapa perkataan pada mikrofon berbeza yang boleh anda gunakan dengan Mac anda.

1. MacBook Pro, MacBook Air, versi lain komputer riba Apple mudah alih atau iMac anda mempunyai sekurang-kurangnya satu mikrofon terbina dalam. Anda boleh menggunakannya untuk FaceTime, Zum, panggilan Skype, rakaman audio dan semua perkara lain yang biasa dilakukan oleh mikrofon.

Nota: Mana-mana Mac lain, seperti Mac mini, Mac Pro, dsb., tidak mempunyai mikrofon terbina dalam.

2. Anda boleh menggunakan mikrofon serasi berwayar luaran yang dibeli daripada Amazon, Best Buy, kedai komputer tempatan, dsb. Bergantung pada model, mereka mungkin memasangkan palam ke dalam bicu fon kepala 3.5mm MacBook atau port USB.

3. EarPod berwayar Apple atau set kepala berwayar daripada pengeluar lain juga boleh disambungkan ke Mac anda dan mikrofon padanya boleh digunakan untuk panggilan, rakaman audio, dsb.

4. Akhir sekali, dalam zaman wayarles ini, anda boleh menggunakan AirPods anda atau fon telinga Bluetooth pihak ketiga yang lain, fon kepala, dsb., dan menggunakan mikrofonnya.

Memandangkan anda telah mengosongkan asas-asasnya, mari beralih kepada pembetulan.

Pada versi macOS moden, anda mempunyai kawalan jika anda mahu membenarkan apl mengakses mikrofon Mac anda atau tidak.

Contohnya, jika mikrofon Mac tidak berfungsi dengan Zoom, anda mungkin menafikan apl Zoom mengakses mikrofon apabila ia meminta anda. Ikut langkah di bawah untuk membenarkan apl menggunakan mikrofon.

Ini ialah penyelesaian terbaik untuk membetulkan gangguan sementara yang Mac anda ambil semasa penggunaan biasa. Simpan kerja anda yang sedang berjalan 鈫 klik pada Logo epal di bahagian atas kiri 鈫 pilih Mula semula.

Nota: Jika mulakan semula mudah tidak membantu, cuba mulakan semula Mac anda dalam mod selamat. Jika mikrofon berfungsi dalam mod selamat, ini bermakna terdapat apl bercanggah yang menyebabkan masalah. Untuk menangani perkara ini, kemas kini apl Mac dan pastikan anda menjalankan versi terkini macOS yang tersedia untuk komputer anda.

Sesetengah apl rakaman audio, apl pengeditan video, apl panggilan video mempunyai tetapan mikrofon dalaman mereka. Pastikan semuanya berfungsi dengan betul di sana.

Kemungkinan besar, tetapan mikrofon akan berada dalam pilihan apl. Untuk memasukkan pilihan apl, buka apl dan tekan Kekunci arahan + , (kunci koma).

Satu lagi pembaikan yang boleh dipercayai untuk menangani mikrofon dalaman yang tidak berfungsi pada Mac ialah menetapkan semula NVRAM/PRAM. Kami mempunyai panduan berasingan yang menunjukkan kepada anda cara melakukannya pada MacBook berasaskan Intel. Cuba tengok.

Nota: Jika komputer anda mempunyai Apple Silicon, anda boleh melangkau ini.

Jika penyelesaian di atas tidak membantu, dayakan imlak dan lihat jika ini membawa apa-apa nasib.

Ini ialah cara untuk membetulkan isu mikrofon Mac yang tidak berfungsi. Saya harap ini berguna. Jika tidak, sila gunakan mikrofon luaran buat sementara waktu dan hubungi Sokongan Apple untuk mendapatkan bantuan tambahan.

Baca seterusnya:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *