Microsoft: Windows 10 kini menggunakan 1.3 bilion peranti aktif bulanan

Nampaknya masalah peningkatan masih belum selesai dengan kemas kini kumulatif KB5001330 baharu. Menurut laporan baharu, kemas kini Windows 10 KB5001330 mengeluarkan beberapa mesej ralat ganjil apabila peranti disambungkan ke set kepala Windows Mixed Reality dan ia juga meresahkan pelanggan perusahaan dengan isu DNS.

Pada mulanya, adalah dipercayai bahawa kemas kini KB5001330 hanya dibelenggu dengan permainan dan pepijat profil pengguna sementara. Pengguna kini telah memberitahu kami bahawa mereka tidak boleh mendapatkan kemas kini apabila peranti mereka disambungkan ke set kepala Windows Mixed Reality. Malah, KB5001330 diketahui menyebabkan isu tersebut walaupun Microsoft menyatakan ia adalah isu sekali sahaja pada kemas kini Mac.

“Jawapan pantas kepada apa yang berlaku ialah apabila kami mengeluarkan kemas kini kepada Ciri Atas Permintaan (FOD) untuk WMR, ia melanda pepijat yang boleh meninggalkan Kemas Kini Windows dalam keadaan buruk. Pembaikan supaya ia tidak masuk ke dalam keadaan buruk adalah dalam KB5000802,” kata syarikat itu bulan lepas.

Kemas kini kumulatif KB5001330 (April 2021) menggantikan KB5000802 (Mac 2021) dan ia sepatutnya menangani isu pemasangan. Malangnya, nampaknya tampalan bulan ini turut dilanda masalah yang sama.

Menurut Microsoft, ini boleh berlaku apabila Kemas Kini Windows tersekat dalam keadaan buruk selepas kemas kini terakhir. Dalam sesetengah kes, mengalih keluar ciri atas permintaan (FOD) untuk HoloLens atau Realiti Campuran akan membolehkan anda memasang kemas kini.

Jika KB5001330 gagal dipasang dengan ralat 0x8007000d, anda boleh mencuba penyelesaian berikut:

Orang yang tidak mempunyai set kepala realiti bercampur turut mengalami ralat dan ranap sistem dengan kemas kini terkumpul April 2021. Orang lain telah melaporkan bahawa kemas kini mengambil masa yang lama untuk dipasang dan akhirnya gagal dengan mesej ralat yang tidak membantu.

Kemas kini juga nampaknya menimbulkan masalah kepada mereka yang berjaya memasangnya. Contohnya, pelanggan perusahaan melaporkan masalah apabila cuba mengakses folder kongsi dalam rangkaian mereka.

Menurut Dentrix, perubahan yang dibuat dalam kemas kini kumulatif terkini boleh mengakibatkan isu DNS dan folder kongsi apabila dasar kumpulan “Lapisan Pautan Resolusi Nama Berbilang Hantar” (LLMNR) dilumpuhkan secara manual oleh pengguna.

Dasar Penyelesaian Nama Berbilang Siar Lapisan Pautan (LLMNR) biasanya didayakan secara lalai dalam semua pemasangan Windows 10, tetapi sesetengah pengguna telah melumpuhkannya secara manual untuk meningkatkan kualiti rangkaian.

“Selepas bekerja dengan Microsoft, kami percaya bahawa kami telah menemui penyelesaian yang membolehkan anda memastikan Kemas Kini Keselamatan Microsoft yang kritikal dipasang,” kata Dentrix.

Untuk menangani kemungkinan isu DNS dan folder kongsi, pengguna perlu mendayakan semula dasar kumpulan atau menunggu kemas kini terkumpul seterusnya.

Windows 10 semakin menghampiri pencapaian besar seterusnya iaitu 1.5 bilion, dengan Microsoft mengumumkan bahawa sistem pengendalian itu kini sedang digunakan secara aktif pada 1.3 bilion peranti setiap bulan.

Demikian menurut Satya Nadella, Ketua Pegawai Eksekutif di Microsoft, yang mengumumkan pencapaian terbaru semasa panggilan pendapatan Q3 FY’21 syarikat pada 27 April.

Microsoft pada asalnya menjangkakan Windows 10 akan berada pada satu bilion peranti menjelang musim panas 2018, tetapi syarikat itu mencapai angka satu bilion dua tahun lewat daripada jangkaan asalnya. Pada Mac 2020, kami mendengar bahawa Windows 10 digunakan secara aktif pada satu bilion peranti.

Windows 10 mencecah 800 juta peranti pada Mac 2019 dan mencecah paras 600 juta pada November 2017. Seperti yang anda lihat, kemajuannya agak perlahan, tetapi sistem pengendalian kini nampaknya berkembang lebih cepat daripada sebelumnya, dan salah satu sebabnya ialah budaya kerja dari rumah.

Jika anda mengikuti Microsoft dengan teliti, anda mungkin telah menyedari bahawa syarikat itu telah mengalihkan tumpuannya kepada produk lain (Azure dan Office) dan pembangunan platform Windows telah menjadi perlahan. Dua kemas kini ciri terakhir sangat tertumpu kepada perusahaan dengan sedikit atau tiada perubahan untuk pengguna.

Walau bagaimanapun, Microsoft telah mengesahkan bahawa ia merancang untuk menjadikan Windows sebagai produk yang disukai pelanggan secara aktif.

“Saya mahu memindahkan Windows daripada orang yang memerlukannya – dan mengetahui mereka memerlukannya – kepada mencintai dan menginginkannya,” kata Panos Panay Microsoft.

Microsoft dikatakan sedang mengusahakan versi baharu Windows yang diberi nama kod “Sun Valley”, juga dikenali sebagai ‘Windows baharu’. Kemas kini Sun Valley atau Windows baharu akan dikeluarkan pada Oktober/November, dengan Microsoft mengusik ciri tersebut dalam masa terdekat, mungkin pada persidangan pembangun Build 2021.

Kemas kini Sun Valley Windows 10 dijangka dihantar dengan sudut bulat, pengalaman mod gelap baharu, Penjelajah Fail yang dipertingkatkan dengan ikon moden, menu terapung dan Menu Mula baharu.

Kami juga telah mendengar bahawa gergasi teknologi itu mahu mengadakan acara khas atau sesi Bina “Apa yang baharu untuk Windows” pada minggu terakhir bulan Mei. Acara lain kononnya akan berlaku selepas itu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *