Microsoft Teams mendapat susun atur tersuai, ‘adegan’ Bersama baharu

Microsoft akan membolehkan pengguna Teams menindih suapan video penyampai apabila memaparkan kandungan seperti slaid sebahagian daripada matlamatnya untuk menambah baik mesyuarat kerana bilangan panggilan video meroket semasa wabak.

Ciri itu, yang akan dikeluarkan lewat tahun ini, adalah antara segelintir kemas kini kepada platform kerjasama Teams yang diumumkan pada persidangan Ignite Microsoft pada hari Selasa. Syarikat itu juga menekankan peningkatan kepada alatan mesyuarat berasaskan pejabat dan keupayaan baharu untuk menggalakkan kesejahteraan pekerja.

Ciri reka letak tersuai membolehkan pengguna meletakkan suapan video penyampai mesyuarat ke latar depan pembentangan PowerPoint, terima kasih kepada teknologi pembahagian kecerdasan buatan yang sama yang digunakan dalam kabur latar belakang Pasukan dan mod Bersama. Ini akan membolehkan peserta mesyuarat melihat gerak isyarat tangan dan muka penyampai, serta membenarkan penyerlahan kandungan gaya peramal cuaca.

“Ia hampir seperti menyediakan bilik, dalam erti kata fizikal, untuk bagaimana saya akan membentangkan dan apa yang saya perlu tunjukkan kepada anda, dan itu benar-benar melepasi idea ini bahawa segala-galanya harus sama dengan hanya Brady Bunch pemandangan dan banyak petak,” kata Jared Spataro, naib presiden korporat untuk Microsoft 365, semasa taklimat prarakaman.

Terdapat juga perubahan pada mod Bersama, yang pertama kali diumumkan pada bulan Julai, termasuk “adegan” baharu akhir tahun ini yang akan meniru bilik persidangan dan kedai kopi. Keupayaan untuk menskala dan memusatkan peserta secara automatik di “tempat duduk” maya mereka akan ditambah; yang direka untuk membantu menjadikan pengalaman maya lebih nyata apabila individu duduk terlalu jauh dari kamera mereka, kata Microsoft.

Ciri video lain termasuk penambahan bilik pecahan – ciri yang sangat diminta juga akan tiba menjelang akhir tahun 2020.

Microsoft berkata ia mahu meningkatkan pengalaman mesyuarat Teams di pejabat dengan penambahan teknologi “tanpa sentuh” ‚Äč‚Äčtermasuk keupayaan untuk menggunakan mudah alih Teams sebagai alat kawalan jauh untuk peranti Microsoft Teams Rooms. Itu membolehkan pengguna menyertai dan meninggalkan mesyuarat, menghidupkan dan mematikan kamera serta melaraskan kelantangan audio tanpa menyentuh konsol tengah. (Pembantu suara Cortana Microsoft boleh digunakan untuk tujuan yang sama.)

Perubahan itu dialu-alukan, kata Larry Cannell, pengarah penyelidikan di Gartner, walaupun dia berhujah bahawa mengurangkan beban pekerja harus menjadi keutamaan.

Menurut penyelidikan Microsoft, pengguna Teams telah terlibat dalam 55% lebih banyak mesyuarat dan panggilan setiap minggu pada akhir Ogos. Peningkatan itu berlaku apabila ramai orang beralih kepada bekerja di rumah selepas syarikat menutup pejabat di tengah-tengah wabak COVID-19.

“Pengalaman mesyuarat baharu yang datang daripada vendor persidangan adalah menyeronokkan dan boleh menjadikan mesyuarat sedikit kurang membebankan,” kata Cannell. “Tanpa persoalan, banyak senario kumpulan dalam talian mendapat manfaat daripada ciri mesyuarat baharu ini. Contohnya, apa sahaja yang memudahkan kerja guru adalah hebat.

“Namun, bagi kebanyakan pekerja berpengetahuan, mesyuarat terbaik adalah yang tidak berlaku,” katanya. “Kerja jauh perlu melangkaui mesyuarat yang tidak terkira banyaknya dan membantu orang ramai mengalihkan kerjasama dalam pejabat sebelum ini ke ruang kerja dalam talian.”

Kesejahteraan pekerjadan penjejakan prestasi

Pengumuman lain di Ignite termasuk usaha Microsoft untuk membantu pekerja menguruskan tahap tekanan apabila bekerja dari jauh. Tinjauan Penyelidikan Microsoft menyerlahkan kepentingan perjalanan ulang-alik dalam menyediakan ruang untuk muhasabah – peluang yang ramai telah terlepas semasa wabak itu.

Untuk membantu menangani isu itu, Microsoft merancang untuk menyepadukan dengan Headspace, sebuah aplikasi meditasi yang popular, membawakan “set set pengalaman kesedaran dan meditasi yang disokong sains” ke dalam apl Pasukan.

Sementara itu, Microsoft juga ingin memudahkan pengurus menjejak tahap kerjasama dan komunikasi dalam kalangan pekerja, menjadikan apl Analitis Tempat Kerja tersedia terus dalam Pasukan. Ini memberi bos lebih cerapan untuk memenuhi keberkesanan dan potensi kesesakan komunikasi antara pasukan pekerja.

Microsoft berkata aplikasi Analitis Tempat Kerja juga akan dapat memberikan cadangan kepada pekerja melalui Pasukan, seperti mengurangkan beban mesyuarat dan mematikan pada penghujung hari kerja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *