Microsoft sedang aktif menyiasat kegagalan terbaharu Windows 10

Microsoft Edge telah dilancarkan pada Januari 2020 untuk Windows 10, Windows 7, macOS, dan ia juga akan datang ke Linux akhir tahun ini.

Microsoft sedang berusaha untuk memperhalusi pengalaman pelayar Edge dan satu keutamaan ialah membawa ciri teratas daripada Edge lama kepada yang baharu.

Microsoft Edge berasaskan Chromium mendapat pengalaman muat turun berasaskan rak baharu, yang kini membolehkan anda membuka muat turun anda, menyimpan muat turun anda di lokasi pilihan anda, membatalkan muat turun dan juga memadamkan muat turun terus daripada penyemak imbas.

Microsoft juga telah menyertakan satu pilihan baharu yang dipanggil “Tanya saya apa yang perlu dilakukan dengan setiap muat turun” di mana anda boleh menetapkan pengalaman muat turun lalai.

Seperti yang kami nyatakan di atas, anda akan dapat memadamkan muat turun terus daripada penyemak imbas dengan mengklik kanan pada item yang dimuat turun.

“Kami berharap ini akan membantu pengguna yang suka memuat turun fail secara automatik sambil mengekalkan folder muat turun mereka bersih,” kata Microsoft dalam satu kenyataan.

Pengalaman muat turun baharu Chromium Edge masih tersedia dalam saluran Dev dan ia tidak mungkin mendarat dalam binaan stabil dalam masa terdekat.

Baru-baru ini, Microsoft juga mula mengusahakan ciri lain untuk Chromium yang dipanggil “tindanan kawalan tetingkap (WCO)”.

Pada Windows, kawasan bar tajuk mengandungi tindakan minimumkan, maksimumkan, tutup dsb. dan kawasan ini juga boleh disesuaikan oleh pembangun untuk UI yang kerap digunakan seperti kotak carian, profil, mesej, dsb.

Untuk penyemak imbas Chromium, Microsoft mencadangkan “tindanan kawalan tetingkap” yang akan menyediakan kawasan maksimum yang boleh dialamatkan untuk kandungan web.

Lewat tahun ini, Microsoft Edge juga mendapat keupayaan untuk mengambil tangkapan skrin dengan Tangkapan Web, melihat jadual kandungan PDF untuk navigasi, tetapan kebenaran tapak web untuk tapak dan sekumpulan penambahbaikan keselamatan.

Ya, kita sekali lagi bercakap tentang Windows 10, yang sejak kebelakangan ini telah dibelenggu oleh jumlah pepijat yang membimbangkan. Kemas kini Windows 10 September 2020, yang dikeluarkan pada 8 September, datang dengan isu yang meyakinkan sesetengah pengguna untuk menyahpasangnya dengan segera.

Awal bulan ini, beberapa pepijat yang telah lama wujud (termasuk isu defragger SSD), pepijat File Explorer dan isu keserasian dengan beberapa perkakasan telah dibetulkan oleh tampung September 2020 yang dikeluarkan Microsoft untuk Kemas Kini Windows 10 Mei 2020.

Malangnya, Windows 10 KB4571756 bukan sahaja membetulkan pepijat tetapi memperkenalkan yang baharu di mana Windows Subsystem untuk Linux akan gagal dilancarkan. Di samping itu, kemas kini juga datang dengan pelbagai masalah ‘kecil tetapi menjengkelkan’ lain, termasuk isu di mana kemas kini itu sendiri gagal dipasang.

Seperti yang kami laporkan semalam, pengguna di Github membenderakan isu di mana mereka menerima ralat “Elemen tidak ditemui” semasa cuba menjalankan Windows Subsystem untuk Linux.

Elemen WSL tidak ditemui

Sebilangan besar laporan mencadangkan bahawa masalah itu nampaknya kebanyakannya mempengaruhi peranti yang menjalankan kemas kini Windows 10 September 2020.

Masalahnya nampaknya melanda kedua-dua Windows 10 versi 20H2 (19042) dan versi 2004 (19041) kerana kedua-dua versi OS berkongsi komponen teras yang sama.

“Selepas KB4571756 telah dipasang, docker untuk desktop tidak akan bermula. WSL2 (semua distro). Mesej ralat yang dipaparkan oleh WSL ialah “Panggilan prosedur jauh gagal,” yang digunakan dicatatkan dalam laporan pepijat mereka. “Tidak dapat memulakan WSL2 Ubuntu (Elemen tidak ditemui) dan Desktop Docker. Terpaksa menyahpasang kemas kini dengan segera, “kata pengguna lain.

Isu Linux mula-mula dilaporkan beberapa hari lalu, dan kini Microsoft sedang giat menyiasat perkara ini dan mungkin kesan lain yang disebabkan oleh kemas kini tetapi belum ada penyelesaian.

“Kami sedang giat menyiasat. Maaf atas kesulitan – saya cadangkan untuk menyahpasang KB sehingga masalah ini diselesaikan,” kata jurutera Microsoft.

Microsoft percaya bahawa punca ralat ini adalah dalam susunan rangkaian mereka dan syarikat itu telah meminta log rangkaian daripada pengguna untuk lebih memahami masalah itu.

Menurut laporan, menyahpasang kemas kini Patch Tuesday sepatutnya menyelesaikan masalah ini, tetapi tiada jaminan bahawa kemas kini tidak akan dipaksa pada peranti anda lagi. Biasanya, peranti anda akan cuba memuat turun dan memasang kemas kini sekali lagi selepas anda mengalih keluar tampung secara manual.

Nyahpasang kemas kini

Buat masa ini, satu-satunya penyelesaian yang boleh anda gunakan untuk memastikan anda dapat menyingkirkan masalah ini adalah dengan menyahpasang tampung dan kemudian klik pada pilihan ‘jeda kemas kini’.

Sudah tentu, menyahpasang patch keselamatan tidak sesuai jika anda mahukan peningkatan keselamatan baharu dan pembaikan lain yang dibawa masuk oleh patch, tetapi ini adalah satu-satunya penyelesaian yang berfungsi pada masa ini.

Alat penciptaan media Windows 10

Mengenai isu pemasangan dengan kemas kini Windows 10, satu cara untuk menyelesaikan masalah adalah dengan menggunakan Alat Penciptaan Media dan melakukan “naik taraf PC ini sekarang” di tempat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *