Microsoft mungkin mengumumkan peranti Surface berkuasa Snapdragon 835 pada bulan Oktober

Sudah agak lama sejak Microsoft menghentikan jualan penjejak kecergasan Band 2nya pada tahun 2016. Sejak itu tidak banyak kedengaran tentang rancangan jam tangan pintar Microsoft. Kembali pada April 2017, rakan kongsi Microsoft dari Jerman, Trekstor mengumumkan jam tangan pintar berkuasa Windows 10 yang ditujukan kepada pelanggan perniagaan. Jam tangan pintar itu berjaya menggantikan peranti pegang tangan untuk tugas seperti pengurusan inventori malah sebuah hotel mula menggunakan jam tangan pintar Windows 10.

Sejak Microsoft secara rasmi membatalkan Band 3, kami tidak tahu sama ada Microsoft akan memasuki semula pasaran dengan jam tangan pintarnya sendiri di bawah jenama Surface.

Nampaknya Microsoft sudah pun menguji jam pintar baharunya. Pejabat Paten & Tanda Dagangan AS menerbitkan paten baharu yang mengesahkan rancangan boleh pakai Microsoft. Jam pintar mempunyai badan modular. Ia akan membenarkan anda menggantikan modul dan menambah ciri baharu pada peranti.

Modul mempunyai mikrofon, bateri, penderia dan memori. Ia akan mempunyai antara muka pengguna seperti metro, CShell boleh membantu Windows 10 menyesuaikan diri dengan saiz skrin jam tangan pintar itu. Peranti ini juga akan mempunyai elemen Reka Bentuk Fasih yang akan menawarkan GUI 3D.

Microsoft memfailkan paten sebentar tadi, namun ada kemungkinan syarikat yang berpangkalan di Redmond itu sudah pun menguji versi Surface Watch yang lebih baik. Memandangkan Windows 10 CShell Microsoft masih belum bersedia, mungkin mengambil sedikit masa untuk syarikat itu memperkenalkan jam tangan pintar itu.

Microsoft benar-benar tidak mempunyai perniagaan yang cuba memutarkan peranti mudah alih lain sehingga mereka memulihkan OS desktop mereka dengan teratur. Jelas dan ringkas, orang ramai tidak teruja dengan UI baharu. Mereka lebih suka menggunakan sesuatu seperti Win 7. Masa untuk Redmond menghapuskan Win 10 dan kembali ke papan lukisan.

Microsoft dan Qualcomm sedang bergerak ke hadapan dengan pembangunan Windows 10 pada ARM. Selepas Windows RT gagal, Microsoft sekali lagi cuba meletakkan Windows pada ARM tetapi kali ini dengan tawaran terbaru Qualcomm, pemproses Snapdragon 835.

Microsoft dan Qualcomm telah bekerjasama dengan nama besar seperti Lenovo dan Asus untuk melancarkan Peranti Sentiasa Bersambung menjelang akhir tahun ini. Microsoft kini akan mengadakan acara menjelang akhir Oktober di London untuk memperkenalkan rangkaian baharu peranti Surface. Khabar angin telah mencadangkan bahawa Microsoft mungkin mengumumkan Surface Book 2 dan peranti berkuasa ARM.

Khabar angin mengatakan bahawa Microsoft mungkin memperkenalkan Peranti Windows 10 Sentiasa Terhubung yang dikuasakan oleh pemproses Snapdragon 835 di bawah Jenama Surface. Ia boleh menjadi Peranti Sentiasa Bersambung yang pertama. Peranti akan menjadi langsing, ringan dan tanpa kipas. Ia juga akan mempunyai sokongan LTE dan hayat bateri yang lebih lama.

Chipset Intel telah menguasai Windows untuk beberapa lama, tetapi Microsoft mahu membawa ciri seperti mudah alih kepada Windows dengan ARM. Kedua-dua syarikat itu sedang mengusahakan Windows 10 untuk ARM buat sementara waktu dan ia akan sedia untuk orang awam menjelang akhir tahun ini. Jangkaan adalah tinggi, namun ia masih belum dapat dilihat sama ada Microsoft akan memperkenalkan peranti Surface ARM atau tidak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *