Microsoft meningkatkan harga Office 2019 sebanyak 10%

Microsoft merancang untuk menaikkan harga suite Office yang berlesen selama-lamanya sebanyak 10% pada bulan Oktober.

Peningkatan itu adalah sebahagian daripada strategi yang lebih besar, kata Wes Miller, seorang penganalisis dan pakar pelesenan dengan Directions on Microsoft. “Jika anda menambah semua gerakan ini, dan melihat kenaikan harga lain yang diumumkan secara ringan, ia jelas menunjukkan ke arah menggalakkan pelanggan yang telah mengelak pelesenan Office 365, atau kini Microsoft 365, untuk…lihat semula,” Miller tweet.

Microsoft mengumumkan kenaikan harga di laman web rangkaian rakan kongsinya pada hari Rabu. “Harga komersial Office 2019 akan meningkat 10% berbanding harga di premis semasa,” kata syarikat itu. Menurut Soalan Lazim yang berasingan (muat turun PDF), lonjakan harga Office 2019 “mewakili nilai penting yang ditambah pada produk dari masa ke masa dan … lebih mencerminkan kos dan permintaan pelanggan serta sejajar dengan penetapan harga awan.

Kenaikan harga lain akan datang

Himpunan aplikasi bukan satu-satunya komponen untuk melihat kenaikan harga. Turut dijadualkan untuk rangsangan 1 Okt. ialah harga untuk pelayan di premis, termasuk Windows Server 2019 Standard Edition dan apa yang digelar Microsoft sebagai “pelayan produktiviti”, yang termasuk Exchange, SharePoint Server dan Project Server. Harga pelayan tersebut akan meningkat sebanyak 10% juga.

Mungkin lebih penting lagi, CAL (lesen akses pelanggan) yang diperlukan untuk komputer peribadi disambungkan, dan mengakses maklumat pada, perisian pelayan Microsoft, akan meningkat juga. Harga untuk Enterprise CAL dan Core CAL – suite yang menggabungkan beberapa CAL berasingan – akan naik sebanyak 10%, tetapi RDS setiap Device CAL (RDS bermaksud Perkhidmatan Desktop Jauh) akan meningkat 30%, kata Microsoft, “untuk memadankan setiap harga pengguna.”

Kali terakhir Microsoft menaikkan harga pada versi lesen kekal Office adalah pada tahun 2010, dengan debut Office 2010.

Microsoft mengkategorikan perisian mengikut cara ia dibayar, mendiskriminasi antara lesen yang dibeli secara langsung daripada yang pada asasnya “disewa” kerana ia dibayar dari masa ke masa, seperti langganan.

Istilah lesen kekal merujuk kepada lesen perisian yang dibayar dengan bayaran pendahuluan tunggal, yang sebagai balasannya memberikan pembeli hak untuk menggunakan perisian tersebut selama-lamanya. Dalam erti kata lain, lesen tidak mempunyai tarikh tamat tempoh, dan pengguna boleh menjalankan suite selagi mereka mahu. Di premis perisian, mengikut definisi, dipasang pada peranti dan pelayan individu atau syarikat sendiri.

Kedua-dua istilah itu, walaupun biasa dikaitkan, bukan sinonim.

(Alternatif kepada lesen kekal ialah a langganan – model sewaan; bahagian sebalik kepada di premis ialah berasaskan awandengan perisian yang dibungkus pada pelayan pembekal perkhidmatan, kemudian diakses dari jauh.)

Walaupun Microsoft mempertahankan perubahan itu, termasuk penetapan harga baharu untuk lesen kekal Office 2019, mengatakan ia mahu “mewujudkan konsistensi dan ketelusan merentas saluran pembelian kami” dan untuk mendapatkan pelanggan “merealisasikan penjimatan kos jangka panjang dengan beralih kepada awan, “Miller melihatnya agak berbeza.

Pilihan yang jelas untuk langganan

Jika Microsoft mempunyai mesin masa, katanya, ia akan bermula dengan langganan, bukan dengan pembayaran sekali, untuk perisian. “Dalam dunia yang sempurna, dari segi Microsoft, semua yang kami ada hanyalah Office 365,” kata Miller, merujuk kepada keluarga pelan langganan yang menggabungkan perisian pelanggan yang dipasang secara tempatan dan perkhidmatan berasaskan awan. “Tetapi kita mempunyai dunia di mana perusahaan banyak dilaburkan di premis.”

Menurut Miller, kenaikan harga untuk Office 2019, produk pelayan di premis yang berkaitan dan CAL adalah sebahagian daripada usaha Microsoft untuk “mengalih lebih banyak daripada lajur kiri itu (perisian lesen kekal di premis) ke lajur kanan ( perisian langganan berasaskan awan).” Dan jika harga yang lebih tinggi pada yang pertama membantu lebih ramai pelanggan ke arah hasil yang diingini, jadilah ia.

Walaupun harga yang lebih tinggi untuk Office 2019 mungkin telah mendapat semua tajuk utama, kenaikan harga pelbagai CAL untuk akses kepada pelayan di premis mungkin merupakan aspek paling penting dalam keseluruhan strategi kenaikan harga, kata Miller – sebahagiannya kerana 10 Oktober Peningkatan % akan menjadi kenaikan harga ketiga berturut-turut untuk lesen tersebut. Microsoft menaikkan harga CAL untuk dua pendahulu terbaharu Office 2019, Office 2016 dan Office 2013. “Apabila dua generasi terakhir tiba, CAL pengguna (dinaikkan) 15% setiap kali,” Miller mengesahkan.

Tidak jelas sama ada Microsoft mempunyai perubahan harga lain dalam fikiran, katakan kepada Office 365 sendiri. Tetapi jika teori Miller betul, itu tidak mungkin, kerana harga yang lebih tinggi untuk lesen kekal dan perisian di premis bertujuan untuk mendorong pelanggan untuk melihat alternatif.

“Ia akan menjadi lebih sukar untuk melihat pelesenan untuk premis menggunakan perpetual, berbanding Office 365, apabila membandingkan dari segi kewangan semata-mata,” kata Miller.

Microsoft telah mengeluarkan pratonton Office 2019 – untuk kedua-dua Windows dan macOS – kepada pelanggan komersil, serta lebih baru-baru ini, beta tajuk pelayan Office, termasuk Exchange 2019. Pada masa ini, syarikat itu hanya berkata bahawa suite dan pelayan akan mengeluarkan musim gugur ini , tanpa menamakan tarikh tertentu.

Dengan perubahan harga berkuat kuasa mulai 1 Oktober, adalah selamat untuk mengandaikan perisian itu akan tersedia selepas itu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *