Microsoft mengumumkan nama baharu untuk enjin beritanya

Sebentar tadi kami mengetahui bahawa Redmond Giant telah menjalin kerjasama dengan Adobe dalam usaha membawa penyepaduan PDF untuk Aplikasi Officenya.

Sebagai penerusan perkongsian ini, gergasi Redmond hari ini telah mengumumkan beberapa sambungan baharu yang akan menjadi sebahagian daripada aplikasi Microsoft Office.

Kedua-dua syarikat telah memperkenalkan fungsi PDF baharu dan lanjutan dalam Aplikasi Microsoft Office. Fungsi baharu ini membolehkan pengguna membuat dokumen PDF dari dalam Aplikasi Office seperti Word, Excel dan PowerPoint.

Fungsi baharu akan tersedia dalam versi dalam talian Suite Office. Microsoft juga sedang berusaha untuk menyepadukan PDF dalam SharePoint dan OneNote yang akan membenarkan pengguna mencipta PDF baharu dengan mengekalkan pemformatan dokumen.

Syarikat itu juga telah mengesahkan bahawa sebagai sebahagian daripada perjanjian, kedua-dua syarikat merancang untuk menyepadukan Dynamics 365 kepada pelanggan Microsoft dan Adobe.

“Adobe Sign dan Microsoft Dynamics telah digunakan oleh ratusan pelanggan bersama. Kini mereka boleh memanfaatkan UI baharu untuk navigasi pantas, akses masa nyata kepada butiran pelanggan daripada LinkedIn Sales Navigator untuk mengurangkan ralat kontrak dan proses jualan automatik dengan membenamkan Adobe Sign into aliran kerja multistep Dynamics 365,” kedua-dua firma itu mengumumkan dalam kenyataan akhbar yang dikeluarkan hari ini.

Microsoft memasuki perkongsian dengan Adobe 2 tahun lalu dan sejak itu telah berusaha untuk memberikan PDF untuk disepadukan dengan SharePoint, OneNote dan banyak lagi.

Microsoft telah pun mencuba menggunakan XPS alternatif PDF yang akhirnya gagal dari segi populariti dan tidak dapat mengalahkan format PDF Adobe. Oleh itu, untuk terus mencari penyelesaian untuk sambungan fail, Microsoft memutuskan untuk menyertai dalam perkongsian dengan Adobe kerana kedua-dua syarikat berkongsi matlamat yang sama iaitu kerja berpasukan dan kerjasama.

“Microsoft dan Adobe berkongsi visi yang sama tentang tempat kerja masa hadapan yang tertumpu kepada kerja berpasukan dan kerjasama,” Ron Markezich, naib presiden korporat, Microsoft Office 365 di Microsoft Corp berkata dalam kenyataan siaran akhbar biasa.

Portal MSN Microsoft berada di internet sejak 1995. Bilangan pengguna yang benar-benar mengakses tapak web semakin meningkat secara perlahan pada tahun-tahun kebelakangan ini, dan gergasi teknologi yang berpangkalan di Redmond itu terus melabur dalam perniagaan berita.

Microsoft hari ini dalam catatan blog mengumumkan bahawa enjin beritanya akan dijenamakan semula sebagai Microsoft News pada semua platform. Walau bagaimanapun, Microsoft tidak meninggalkan jenama MSN News.

Microsoft News hanya mewakili enjin berita syarikat.

Enjin berita Microsoft memberi kuasa kepada bahagian berita pada Outlook, pelayar Edge, apl Berita dalam peranti Windows 10, MSN.com dan apl Microsoft News yang direka bentuk semula untuk iOS dan Android.

“Microsoft News mewakili cara kami memaklumkan orang ramai di seluruh web, telefon dan PC, menggunakan pendekatan kami yang telah lama diuji untuk menyusun berita melalui perkongsian penerbitan, editor manusia dan AI,” kata Microsoft dalam catatan blog.

“Dengan mengambil kira matlamat itu, kami sentiasa menilai rangkaian rakan kongsi kami untuk memastikan kami menyediakan kandungan yang paling pelbagai, boleh dipercayai dan lengkap tersedia,” tulis Rob Bennett, Ketua Editor, Microsoft News.

Microsoft telah berada dalam perniagaan berita selama lebih daripada dua dekad. Gergasi teknologi Microsoft yang berpangkalan di Redmond nampaknya komited sepenuhnya kepada perniagaan berita, dan syarikat itu juga melancarkan ciri dan reka bentuk baharu untuk Berita MSN.

Pengumuman Microsoft juga mencadangkan bahawa portal itu berkemungkinan besar kekal sebagai laman utama lalai dalam pelayar Edge lalai Windows 10.

Matlamat Microsoft News adalah untuk memastikan orang ramai mendapat maklumat terkini, dan enjin berita dikuasakan oleh teknologi gergasi perisian yang menyusun berita melalui rakan kongsi penerbitan. Microsoft sedang bekerjasama dengan saluran berita yang boleh dipercayai seperti USA Today, The New York Times, Fox News, The Washington Post dan banyak lagi.

Apl yang dikuasakan oleh Microsoft News akan mengagregatkan berita terbaik dan menyampaikannya secara percuma pada peranti anda, seperti Android dan iOS.

MSN terus menjadi sebahagian daripada rancangan jangka panjang Microsoft, dan kemungkinan perkhidmatan itu akan kekal terkini pada semua platform.

MSN News sedang dijenamakan semula sebagai Microsoft News pada Android dan iOS. Di samping itu, kemas kini juga mengubah rupa dan rasa aplikasi berita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *