Microsoft mengubah cara Windows 10 mengendalikan peranti storan USB

Kemas Kini Windows 10 Mei 2019 (versi 1903) semakin hampir dan penampilan sulung kemas kini seterusnya juga akan membawa beberapa penambahbaikan baharu pada menu Mula. Penambahbaikan tidak begitu ketara seperti dalam kemas kini awal Windows 10, walaupun penambahbaikan harus meningkatkan pengalaman dan prestasi.

Reka letak Mula lalai Kemas Kini Windows 10 Mei 2019 telah diperkemas pada peranti baharu, pemasangan baharu dan akaun pengguna baharu. Ini bermakna jika anda membersihkan pemasangan Windows 10 atau mencipta akaun pengguna baharu, susun atur lalai menu Mula akan menampilkan reka bentuk satu lajur yang lebih bersih, anggun dengan jubin yang lebih sedikit.

Terdapat beberapa perubahan penting lain yang akan dibawa oleh Kemas Kini Windows 10 Mei 2019 ke menu Mula, termasuk prestasi yang lebih baik.

Microsoft tidak mengubah UI Menu Mula, tetapi syarikat itu telah melaksanakan satu ciri yang sangat diminta: keupayaan untuk menyahsemat folder atau kumpulan jubin.

Microsoft memahami mengurus berbilang jubin boleh menjadi tugas yang memakan masa. Kemas Kini Windows 10 Mei 2019 akan membolehkan anda mengkonfigurasi jubin anda dengan lebih pantas dengan membenarkan anda menyahsemat semua jubin yang berada dalam kumpulan.

Dalam Kemas Kini Windows 10 Mei 2019, Microsoft telah menggandakan bilangan apl prapasang yang boleh dialih keluar. Ini bermakna anda boleh membuka menu Mula, pergi ke senarai semua aplikasi, klik kanan pada aplikasi yang telah dipasang dan nyahpasangnya.

Windows 10 versi 1903 juga membawa elemen Reka Bentuk Fasih ke anak tetingkap navigasi kiri dalam Mula tempat butang kuasa hidup. Selain Reka Bentuk Fasih, anak tetingkap navigasi juga akan berkembang apabila anda menuding tetikus pada label butang, menjadikannya lebih mudah untuk pengguna memahami fungsi ikon.

Anda juga akan melihat penunjuk oren pada butang kuasa apabila terdapat kemas kini belum selesai yang memerlukan but semula untuk menyelesaikan pemasangan.

Kemas kini Windows 10 19H1 mencipta proses berasingan untuk pengalaman menu Mula yang akan memberi kesan yang lebih mendalam pada kebolehpercayaan keseluruhan. Dalam versi terdahulu Windows 10, Mula telah menjadi sebahagian daripada pengalaman Shell yang lebih luas yang memberi kesan kepada prestasinya dalam beberapa kes.

Dalam Kemas Kini Windows 10 Oktober 2018 atau lebih lama, apabila apa-apa melambatkan proses Explorer, menu Mula juga dilanda masalah prestasi dan kebolehpercayaan.

Kemas kini seterusnya akan memindahkan Mula kepada prosesnya sendiri, memberikan prestasi yang lebih baik dan menangani kebimbangan kebolehpercayaan. Dengan prosesnya sendiri, Mula akan dibuka dengan lebih pantas dan menarik, penambahbaikan ini juga akan menyumbang kepada peningkatan prestasi untuk keseluruhan OS.

Proses menu Mula dipanggil ‘StartMenuExperienceHost’ dan anda akan melihatnya dalam Windows Task Manager.

“Memindahkan Mula ke dalam aplikasinya sendiri, walaupun sudah tentu masih berasa terintegrasi ke dalam Shell, memberikan pengguna dengan beberapa faedah. Dengan mengasingkan Mula daripada potensi isu yang memberi kesan kepada permukaan lain, Orang Dalam melihat peningkatan yang boleh diukur dalam kebolehpercayaan Mula,” jelas Microsoft.

Kemas Kini Windows 10 Mei 2019 tidak membawa terlalu banyak ciri baharu pada menu Mula, tetapi agak jelas bahawa Microsoft sedang mencari cara yang berbeza untuk meningkatkan prestasi Mula dan keseluruhan sistem pengendalian.

MENGAPA tidak MENUNJUKKAN PILIHAN untuk memilih TIDAK memasang aplikasi terbina dalam di tempat PERTAMA???!!!

Kemungkinan kerosakan data lebih tinggi jika anda memutuskan sambungan peranti storan USB seperti pemacu kilat USB (pendrive), pemacu ibu jari USB, pemacu luaran berdaya Thunderbolt, cakera keras luaran sebelum memastikan ia selamat untuk berbuat demikian. Dalam sesetengah kes, pengalihan keluar peranti storan secara tiba-tiba mungkin merosakkan fail.

Untuk mengelakkan kerosakan data yang disimpan dalam peranti storan USB, pengguna sentiasa menggunakan ikon Safely Remove Hardware sebelum mencabut palam peranti USB.

Dalam mana-mana versi Windows, sistem mengoptimumkan pemacu kilat USB untuk penyingkiran cepat secara lalai. Tetapi untuk kebanyakan peranti storan USB yang lain, dasar pengalihan keluar lalai sentiasa tetapan “Prestasi yang lebih baik”.

Bermula dengan Kemas Kini Windows 10 Oktober 2018 dan lebih baharu, pilihan lalai untuk semua peranti storan USB ialah “Penyingkiran cepat”. Dalam dokumen sokongan, Microsoft telah mengesahkan bahawa ia telah mengubah cara Windows berinteraksi dengan peranti storan luaran.

Pembuangan Pantas, yang kini menjadi pilihan lalai, meminimumkan kemungkinan kerosakan data dalam penggunaan sehari-hari. Walau bagaimanapun, Pembuangan Pantas mengurangkan prestasi USB peranti.

Apabila Pembuangan Pantas dihidupkan, anda boleh mengalih keluar peranti tanpa menggunakan proses Perkakasan Safely Remove. Ia menjadikan proses lebih selamat tetapi lebih perlahan pada masa yang sama.

Pilihan Prestasi Lebih Baik, sebaliknya, membolehkan Windows menyimpan data cache dan bukannya menulisnya ke peranti USB dengan serta-merta. Akibatnya, prestasi peranti lebih baik. Tetapi kerosakan data lebih berkemungkinan besar jika anda mencabut palam peranti USB tanpa menggunakan pilihan Safely Remove Hardware.

Pengguna lanjutan sentiasa boleh bertukar antara dua pilihan daripada tetapan. Untuk menukar dasar bagi peranti storan luaran, anda boleh mengikut langkah yang digariskan di bawah:

Dasar storan USB

Untuk meringkaskan perubahan, keadaan lalai untuk semua peranti storan USB telah menjadi “Penyingkiran cepat” untuk memastikan keselamatan data. Anda sentiasa boleh mengubah cara Windows berinteraksi dengan peranti storan luaran dengan mengikut langkah di atas.

Jika anda memilih “Prestasi yang lebih baik” berbanding Pembuangan Pantas, anda juga mesti mengikut proses “Alih Keluar Perkakasan dengan Selamat”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *