Microsoft menghantar pratonton Office 2021 untuk Mac

Appleholic, (kata benda), 忙p路蓹lh蓱l路瑟k: Orang yang berimaginasi yang berfikir tentang apa yang Apple lakukan, mengapa dan ke mana ia pergi. Menyampaikan berita, nasihat dan hiburan yang berkaitan dengan Apple sejak 1999.

Microsoft telah membuat beberapa pengumuman penting untuk perusahaan yang menggunakan Mac dan iOS, termasuk langkah ke arah versi Office “kekal” baharu dan penambahbaikan pada apl kerjasama Teams yang popular.

Mengapa ia penting: Apa-apa sahaja yang Microsoft lakukan dengan suite produktivitinya mempunyai akibat untuk profesional perusahaan, malah mereka yang menggunakan Mac, iPad dan iPhone. Lagipun, 650,000 syarikat AS telah menyeragamkan di sekitar Office, dan Microsoft mempunyai lebih daripada 258 juta pengguna bulanan Office 365/Microsoft 365, termasuk ramai yang menggunakan suite pada produk Apple. Didorong oleh COVID-19 dan peralihan kepada kerja jauh, syarikat itu pada Oktober memberitahu kami bahawa alat kerjasamanya, Microsoft Teams, kini melihat 115 juta pengguna aktif setiap hari.

Jadi, apa yang baharu dalam Office?

Bukan setiap pengguna atau perusahaan mahu, memerlukan atau boleh menggunakan Microsoft 365 berasaskan langganan syarikat, tetapi syarikat itu mahu mengekalkan pelanggan tersebut, jadi ia biasanya menawarkan apa yang dipanggil versi “kekal” bagi suite yang tidak memerlukan langganan dan tidak menerima kemas kini ciri.

Dengan mengambil kira perkara ini, Microsoft pada Februari memberitahu kami bahawa ia akan memperkenalkan versi Office “bayar sekali, gunakan selama lima tahun” untuk menggantikan Office 2019. Kedua-dua versi Mac dan Windows Office 2021 akan dibuat.

Microsoft juga mengesahkan produk tertumpu perniagaan, Office LTSC, yang pada asasnya adalah perkara yang sama, tetapi ditujukan kepada perusahaan yang mengekalkan sistem di luar talian.

“Versi kekal Office untuk pelanggan komersial seterusnya dibina khusus untuk organisasi yang menjalankan peranti terkawal yang tidak boleh menerima kemas kini ciri selama bertahun-tahun pada satu masa, peranti kawalan proses yang tidak disambungkan ke Internet dalam kemudahan pembuatan dan sistem khusus yang mesti kekal terkunci tepat pada masanya dan memerlukan saluran servis jangka panjang,” kata syarikat itu ketika mengumumkan rancangannya.

Kedua-dua Office LTSC dan Office 2021 untuk Mac kini telah disediakan kepada perusahaan dalam saluran pratonton rasmi Microsoft, yang menunjukkan bahawa produk itu harus disediakan dalam beberapa minggu akan datang. Standard Office 2021 untuk Mac (Pratonton) termasuk Word, Excel, PowerPoint, Outlook, OneNote, OneDrive dan Teams. Pratonton akan dikemas kini kira-kira sekali sebulan semasa tempoh pratonton dan berfungsi secara asli pada kedua-dua Apple Silicon dan Intel Mac. Perusahaan boleh mencuba Office 2021 untuk Mac di sini.

Syarikat itu masih belum memberitahu kami bila ia berhasrat untuk melancarkan Office 2021 untuk Mac.

Jadi, apakah yang baharu dalam Pasukan?

Microsoft juga telah mengemas kini Pasukan untuk iOS (dengan beberapa penambahbaikan Android). Bagi pengguna iOS, perubahan paling penting ialah pengenalan cara baharu untuk mengurus strim perbualan. Pengguna iPhone dan iPad akan dapat melihat, menyemat dan mengurus sembang yang disematkan.

Kemas kini juga memperkenalkan emoji baharu dan mengikuti Zoom dengan menambahkan keupayaan untuk menukar latar belakang dalam panggilan dan mesyuarat. Satu lagi ciri baharu membolehkan pengguna iPhone dan iPad menjemput senarai pengedaran dan kumpulan apabila menjadualkan mesyuarat.

Apa lagi yang baru?

Satu langkah Microsoft baru-baru ini mungkin pada mulanya tidak kelihatan fokus kepada Apple. Binaan Windows 10 terbaru untuk Insiders membolehkan pengguna Windows menjalankan aplikasi Linux secara asli terima kasih kepada pratonton pertama sokongan apl GUI pada Windows Subsystem untuk Linux.

Sekarang, ini tidak begitu menarik untuk pengguna Mac, kecuali, sudah tentu, apabila anda mempertimbangkan spekulasi berterusan mengenai rancangan Microsoft di sekitar Windows untuk ARM.

Sebab saya fikir prognosis kelihatan positif adalah kerana sokongan GUI Linux Microsoft mewakili sejauh mana strategi PC syarikat telah berubah. Ia tidak mahu menjadi OS untuk setiap komputer tetapi mahu menyediakan perisian, perkhidmatan dan infrastruktur dalam setiap ekosistem. Dalam konteks ini, adalah wajar untuknya menjadikan Windows untuk ARM tersedia kepada pengguna Mac yang menjalankan Parallels. Ia juga mungkin masuk akal kepada pengguna Windows, memandangkan M1 Mac menjalankan OS lebih pantas daripada kebanyakan PC.

Sudah tentu, Microsoft mungkin mempunyai rancangan lain untuk menjadikan OSnya tersedia sebagai sistem pelanggan berasaskan awan, tetapi rancangan Officenya menunjukkan ia menyedari bahawa tidak setiap pengguna mahu didedahkan dalam talian. Sesungguhnya, artikel Microsoft baru-baru ini mengenai tenaga kerja hibrid menekankan keperluan untuk fleksibiliti.

Apple dengan pantas meningkatkan bahagian pasaran perusahaan. Produk musim bunga yang diumumkan baru-baru ini akan menarik minat berjuta-juta pekerja jauh, jadi masuk akal untuk menjangkakan bahawa Microsoft akan mahu menyertai perjalanan itu. Setahun sejak kami mengetahui Apple merancang untuk memindahkan Mac ke Apple Silicon, mungkinkah pengenalan rasmi Windows pada ARM menjadi salah satu sorotan untuk pengumuman di WWDC 2021?

Sila ikuti sayaTwitteratau sertai saya dalam bar & gril dan kumpulan Perbincangan AppleHolic di MeWe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *