Microsoft menggugurkan sokongan untuk Internet Explorer dan Edge warisan

Microsoft mematikan jenama Internet Explorer hampir lima tahun lalu untuk Microsoft Edge, yang diperkenalkan sebagai pelayar moden dengan Windows 10 pada 2015. Walaupun bahagian pasaran Windows 10 terus meningkat dengan perbelanjaan Windows 7, trafik dari Microsoft Edge jatuh dengan pantas.

Usaha itu gagal kerana beberapa siri kesilapan strategik dan Microsoft kemudiannya memutuskan untuk membuang EdgeHTML buatan sendiri untuk platform sumber terbuka Chromium yang dibiayai oleh Google.

Pada Januari 2020, Microsoft secara rasmi mengumumkan penyemak imbas Edge berasaskan Chromium baharu dan Microsoft turut memperkenalkan sekumpulan ciri baharu, termasuk sokongan untuk sambungan Chrome, tema dan tab menegak, yang tiada dalam versi lama, kini dikenali sebagai ‘legacy edge’ .

Chromium Edge juga tidak lagi terikat dengan kemas kini dua kali setahun Windows 10 dan ciri untuk penyemak imbas baharu dikeluarkan pada kitaran 6 minggu (kira-kira.)

Microsoft Edge Canary

Hari ini, Microsoft mengesahkan bahawa ia tidak lagi akan menyokong penyemak imbas itu dengan kemas kini keselamatan atau pembetulan pepijat tahun depan.

Syarikat itu pada masa ini merancang untuk menggugurkan sokongan untuk pelayar Edge klasik berasaskan UWP pada 9 Mac 2021.

Selain itu, Microsoft juga mengesahkan bahawa ia akan menghentikan sokongan untuk Internet Explorer 11 pada Microsoft 365 secara berperingkat dalam setahun. Microsoft akan menggugurkan sokongan untuk Pasukan dalam Internet Explorer pada 30 November, manakala perkhidmatan selebihnya akan berhenti menyokong penyemak imbas mulai 17 Ogos 2021.

Jika anda terus menggunakan Internet Explorer selepas setahun dari hari ini, anda akan mendapat pengalaman yang rosak atau rosak pada perkhidmatan Microsoft 365, termasuk Microsoft Teams.

Edge berasaskan Chromium sedang digunakan secara beransur-ansur oleh Windows Update kepada PC yang menjalankan Windows 10 versi 1709 atau lebih baru. Awal bulan ini, Microsoft juga mula menyalurkan pelayar kepada peranti pendidikan dan perniagaan.

Di samping itu, Microsoft berkata bahawa Windows 10 versi 20H2, yang dijadualkan mula dilancarkan lewat tahun ini, akan diprapasang dengan pelayar baharu buat kali pertama.

Menjelang Mac 2021, apabila Microsoft merancang untuk menggugurkan sokongan untuk Edge klasik, kemungkinan asas pengguna yang aktif akan berhijrah secara manual atau automatik ke Chromium Edge.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *